OpvoedBoeken – Recensies

Joyce Akse (Opvoedcoach & Psycholoog) leest regelmatig boeken over opvoeden, kinderen, ouders en ouderschap. Speciaal voor jou schrijft ze er een korte recensie over, zodat je een idee krijgt van wat je van het boek kunt verwachten. Daarnaast schrijft Joyce boekrecensies in opdracht, die ook over andere onderwerpen dan opvoeden gaan.

Hieronder vind je een lijst met alle recensies onder elkaar, op alfabetische volgorde van auteur. Het nummer achter de titel geeft de plaats in de lijst met volledige recensies weer.


Lijst met gelezen en gerecenseerde boeken:
– Blom, Pauline: ‘Kinderen & Grenzen stellen’ [14]boeken
– Bronsveld, E. ‘Temperamentvolle kinderen: Zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke wil’ [27]
– Brouwer & Donders: ‘Een baby erbij en samen gelukkig blijven’ [23]
– Chua, Amy: ‘Strijdlied van de tijgermoeder’ [10]
– Deckers, Daphne: ‘Pedagoochelen – Opvoedstress van 4 tot 6’ [3]
– Edwards, Naia: ‘Je tweede kind – Hoe houd je je hoofd koel met een baby en een peuter’ [1]
– Erp van, B. & Sterken, F.: ‘Dit is het boek voor ouders met een leven’ [26]
– Estivill, Eduard: ‘Slaap kindje slaap – Snelgids om je kind te leren slapen’ [15]
– Fabach, S.: ‘Burn-out: Waarom vrouwen over hun grenzen heen gaan’ [19]
– Faber, A. & Mazlish, E.: ‘How2Talk2Kids – Effectief communiceren met kinderen’ [24]
– Glaser, Ute: ‘De Trukendoos Voor Ouders’ [8]
– Gordon, Thomas: ‘Luisteren naar kinderen – De methode voor overleg in het gezin’ [21]
– Gouwerok, M.: ‘Hét peuter-opvoedboek over: Slapen, eten en luisteren’ [22]
– Hazarabedian, Angelo: ‘Goed slapen verandert je leven’ [16]
– Janssen, Gerard: ‘PAPADAG – Multitasken voor vaders’ [2]
– Lasham, Carole: ‘De Karp-methode – Dé uitknop voor huilende baby’s’ [13]
– Liemt van, Patricia: De Labbaby [12]
– LINDA: ‘LINDA. Het Opvoedboek: Tuchtigen die kinderen’ [6]
– Meijer-Molier, N.: ‘Zie je wat ik zeg? Ontdek hoe je baby kan communiceren met babygebaren’ [18]
– Neve, T.: ‘Positief en creatief opvoeden: Aan de slag met 77 veelgestelde opvoedvragen’. [25]
– Okma, Krista: ‘De Opvoedachtbaan’ [5]
– Prinzie, Peter: ‘Waarom doet mijn kind zo moeilijk? Moeilijk gedrag begrijpen, efficient straffen en belonen’ [4]
– Slegers, Marlies: ‘Social Kids – Je kind op social media’ [7]
– Southam-Gerow, Michael A.:  ‘Emotieregulatie bij kinderen en adolescenten – Een praktische gids voor professionals’ [11]
– van der Pennen, Wilma & Backx, Patsy: ‘De magie van het voorlezen’ [20]
– Walsh, David: ‘Nee! Waarom ouders het niet zeggen en kinderen het wel moeten horen’ [17]
– Wijnberg, Jeffrey: ‘De zin van onzin – Leren leven met het ongerijmde’ [9]

Wil je reageren op een onderwerp, een boek of een recensie?
Of heb je opvoedkundige vragen?

Mail dan naar Joyce@aksecoaching.nl en/of kijk op http://www.aksecoaching.nl.


joyce_grijs_aanjou_1Joyce stuurt in haar functie als opvoedcoach 1x per maand waardevolle opvoedtips naar bijna 1000 ouders, opvoeders en professionals.
Wil jij ook abonnee worden en gratis Joyce’ E-zine boordevol opvoedtips ontvangen? Klik dan hier.

Deze foto is gemaakt door Ilona Tychon Fotografie.


boek_het_tienerbrein_Jelle_jolles(29) ‘Het Tienerbrein’, door: Jelle Jolles (Kosmos Uitgevers, 2014; ISBN: 978-90-215-5729-8).

Recensie volgt nog.


(28) ‘Moederwond’, door: Gwyneth Leermakers.
boek_moederwond_gwyneth_leermakersDit boek heb ik aan het begin van deze zomervakantie in korte tijd uitgelezen. Het is een aangrijpend, verdrietig, maar boeiend verhaal over familiepatronen. Een onderwerp waar we waarschijnlijk onbewust allemaal wel mee te maken hebben, maar dat gewoon niet aan de oppervlakte ligt of waarvan je soms gewoon geen weet hebt. Tijdens het lezen van dit boek ga je als vanzelf nadenken over welke familiepatronen je mogelijk bij jezelf zou kunnen herkennen. Erg mooi geschreven. Aanrader!


(27) ‘Temperamentvolle kinderen: Zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke wil’, door Eva Bronsveld (Kosmos Uitgevers, 2014; ISBN: 978-90-215-5729-8).

boek_temperamentvolle_kinderen_eva_bronsveldIk stond een hele tijd ambigu tegenover dit boek. Ik begon er dan ook met een sceptisch en dubbel gevoel aan. En dat kwam eigenlijk alleen al door de titel van het boek en de informatie die ik op de achterkant las. Ik heb er persoonlijk helaas moeite mee om kinderen in te delen in één categorie en hen zo een etiketje op te plakken (hoe vriendelijk, goedbedoeld, behulpzaam en rustgevend zo’n etiket soms ook kan zijn). Kinderen kunnen tegenwoordig nl. al zoveel ‘hebben’: diverse officiële stoornissen (zoals autisme, ADHD, hoogbegaafdheid; waar veelvuldig onderzoek naar verricht wordt), maar ook officieuze indelingen, die vooral ‘op het oog’ plausibel lijken te zijn (zoals hoogsensitieve kinderen, nieuwetijdskinderen ed.), maar waar gedegen wetenschappelijk bewijs vooralsnog voor ontbreekt. Ik was bang dat er een nieuw onderdeel toegevoegd werd aan die 2e groep indelingen…

Mijn probleem bij de laatste categorie ‘aandoeningen’ is dat – als je erover leest – je je er meestal heel goed in herkent. Auteurs beschrijven heel uitvoerig aan welke eigenschappen iemand zou moeten voldoen om tot die categorie te behoren en ze beschrijven dat zo goed dat je soms zelfs het idee krijgt dat het boek speciaal voor jou geschreven lijkt te zijn. Dat hoeft echter nog steeds niet te betekenen dat je daadwerkelijk tot die categorie behoort (hoe goed het ook bij je lijkt te passen). Het gaat nl. om meer dan alleen het hebben van bepaalde eigenschappen (of klachten). Het gaat ook om de intensiteit van die eigenschappen en hoe je er mee omgaat in het dagelijks leven; dus niet alleen maar dat je die eigenschappen hebt en er soms niet mee uit de voeten komt. Daarbij komt nog dat iedereen tot op zekere hoogte die ‘eigenschappen’ heeft.

Verder kan ik me voorstellen dat vooral ouders hun kind temperamentvol noemen, omdat ze moeite hebben om de juiste snaar bij hun kind te raken. Het is m.i. dus eerder een beschrijving vanuit de ouder, die het moeilijk vindt om met z’n kind om te gaan, dan een beschrijving van het gedrag van het kind. Dat kan echter ook liggen aan de samenleving van nu, die zoveel anders is dan vroeger, toen we zelf kind waren. Er werd toen anders naar de opvoeding gekeken en naar hoe ouders en kinderen met elkaar moesten omgaan. Dat is nu zo veranderd, dat de opvoedtechnieken, die we bij onze ouders afkijken, niet persé bij onze eigen kinderen werken. Maakt dat dat onze kinderen temperamentvol zijn of betekent dat dat we op zoek moeten naar een andere manier van opvoeden die beter bij de ‘kinderen van nu’ past? Ik denk persoonlijk het laatste.

De auteur geeft echter meteen in het begin van haar boek aan dat het niet haar bedoeling is om een nieuwe categorie ‘kind’ toe te voegen aan het spectrum van mogelijkheden dat nu al voorhanden is. Dat stelde me in ieder geval al enigszins gerust.

Daarnaast gaf de auteur aan dat de tips & tricks, die ze in haar boek beschrijft, niet alleen van toepassing zijn op temperamentvolle kinderen, maar ook op kinderen die niet temperamentvol zijn. En juist door deze opmerking kon ik het boek met een geruster hart en in een breder perspectief lezen.

De adviezen en tips, die de auteur in haar boek aandraagt, zijn zeer valide en over het algemeen goed toe te passen. Er komen veel herkenbare thema’s langs, zoals behoeftes die kinderen hebben in het contact met hun ouders, wat zijn lastige situaties voor kinderen, hoe kun je op een prettige manier met je kind samenwerken, hoe ga je om met negatieve emoties van je kind, hoe kun je als ouder rustig blijven in lastige opvoedsituaties ed. Naast de informatie die ze als opvoedkundige geeft, laat ze ook ouders aan het woord met beschrijvingen van hun persoonlijke opvoedproblemen. Dat zorgt zeker voor een extra scheutje herkenning.

De informatie in het boek is op een prettige en laagdrempelige manier geschreven, waardoor het goed te lezen (en ter harte te nemen) is voor alle ouders, of hun kind nou temperamentvol is of niet.


(26) ‘Dit is het boek voor ouders met een leven’, door Barbara van Erp & Femke Sterken (Nijgh & Van Ditmar, 2015; ISBN: 978-90-388-0063-9).

boek_dit_is_het_boek_voor_ouders_met_een_leven_van_erp_sterkenErgens in het najaar van 2015 keek ik naar een aflevering van ‘Pauw’, waar Barbara van Erp en Femke Sterken hun nieuwe boek presenteerden. Door de reacties van de andere gasten kreeg ik de indruk dat het boek een soort ‘zeurboek’ was over het ouderschap. Er werd bijv. aangedragen dat je toch wel wist waar je aan begon als je een kind kreeg en dat de situaties die ze in het boek beschreven veel te cynisch en te negatief waren. Op zich sta ik zelf vrij positief tegenover het ouderschap, maar vond de voorbeelden die ze aandroegen juist heel herkenbaar; niet allemaal letterlijk, maar de algemene strekking toch zeker wel. Vandaar dat mijn interesse gewekt was om na deze aflevering toch het boek zelf maar eens te gaan lezen.

En nu ik het boek gelezen heb, moet ik concluderen dat ik het zelf totaal geen zeurboek vind. Er wordt m.i. juist lekker veel humor gebruikt (wat al begint als je het boek openslaat) en er wordt luchtig geschreven over de alledaagse perikelen die tijdens het beginnende ouderschap voorbij kunnen komen. De auteurs schrijven naar mijn smaak heel open en eerlijk over allerlei thema’s, waar je als kersverse ouder tegen aan loopt. En dat kan er juist voor zorgen dat die kersverse ouders, die merken dat het ouderschap soms toch zwaarder is dan ze verwacht hadden, ervaren dat andere ouders precies tegen hetzelfde aanlopen. Door een boek als dit merken ze dat ook andere ouders niet alleen maar op een roze wolk zitten en het ouderschap niet altijd alleen maar leuk vinden. Uiteraard is het ouderschap bij vlagen ontzettend leuk, maar bij vlagen ook gewoon niet. Ik vind het persoonlijk dan ook fijn dat daar zo open en eerlijk over wordt geschreven.
Maar dan hebben we ook nog de ouders, die de onderwerpen die  in het boek aan bod komen – volgens de auteurs – ‘Totaal Niet Herkenbaar’ vinden. Ik vind dat gegeven alleen al ‘Totaal Niet Herkenbaar’. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er ouders zijn die zich niet in één van de verhalen of anekdotes herkennen. Ik vraag me dan ook oprecht af hoe deze ouders het ouderschap dan wèl ervaren en op welke manier zij met de opvoeding van hun kinderen bezig zijn.
Het boek zelf is overigens verdeeld in hoofdstukken met zeer globale thema’s, zoals zwangerschap, bevalling, moederlijven, kraamtijd, de eerste jaren en vakantie. Maar ook zwaardere thema’s passeren de revue, zoals omgaan met verminderde vruchtbaarheid, miskramen en andere dingen die zo maar mis ineens kunnen gaan. Daarnaast is het boek goed gevuld met allerlei quotes, beschrijvingen van moedertypes, korte weergaves van onderzoeksresultaten en veel foto’s van de auteurs zelf samen met hun kinderen.

→ Ik kan dit boek aanraden aan ouders, die merken dat het ouderschap niet alleen maar leuk, mooi, fijn en gemakkelijk is en soms juist best zwaar kan zijn; zelfs als je ontzettend veel van je kind(eren) houdt. Lees het boek, lach en relativeer.


(25) ‘Positief en creatief opvoeden: Aan de slag met 77 veelgestelde opvoedvragen’, door Tischa Neve (Hogrefe Uitgevers Amsterdam, 2010; ISBN: 978-90-79729-23-4).

boek_positief_en_creatief_opvoeden_neveDe ondertitel van dit boek is ‘Aan de slag met 77 veelgestelde opvoedvragen’. Het grootste deel van het boek bestaat dan ook uit een aaneenschakeling van vraag en antwoord, wat het boek qua opzet anders maakt dan andere opvoedboeken. Alle vragen zijn weer geclusterd in overkoepelende thema’s, zoals ‘Afspraken, regels en grenzen’, ‘Slapen en opstaan’, ‘Eten en aan tafel’, ‘Omgaan met andere kinderen’, ‘Zelfvertrouwen en onzekerheid’ ed. De antwoorden en tips, die de auteur aandraagt, zijn zeer valide, praktisch en to-the-point; zeker goede tips om bij een specifieke opvoedvraag mee te starten.
Voor ouders, die meerdere vragen tegelijkertijd of juist meer algemene vragen hebben, moeten in principe het hele boek lezen (wat op zich natuurlijk geen straf is) en hopen het antwoord op hun vragen te krijgen. Zelf heb ik het boek gelezen zonder dat ik vooraf een specifieke opvoedvraag had geformuleerd en dat maakte dat de opzet van het boek na een aantal thema’s helaas minder prettig leesbaar werd.
Echter, voor ouders, die wèl een specifieke vraag hebben, die ook nog eens expliciet in het boek aan de orde komt, kan het boek juist zeer handig zijn. Juist die ouders kunnen door de indeling ‘vraag en antwoord’ op zoek gaan naar het thema, waarover hun vraag gaat en daarbinnen verder zoeken naar hun eigen vraag. Op die manier is het boek weer zeer efficiënt te gebruiken.
Voor alle ouders of opvoeders, die het boek lezen, raad ik aan om – los van je opvoedvraag – in ieder geval de delen voor èn na de ‘Vragen en Antwoorden’ te lezen. Want juist in die hoofstukken staat mijns inziens de meeste waardevolle informatie, nl. een algemene leidraad over hoe je als ouder op een positieve èn creatieve manier kunt opvoeden.
Het boek is op een fijne manier geschreven en leest prettig weg. De auteur schrijft met een begripvolle toon over/voor ouders, die zich in een lastige opvoedsituatie bevinden.

→ Dit boek kan ik met name aanraden aan ouders met een specifieke opvoedvraag (binnen één van de thema’s van het boek).


(24) ‘How2Talk2Kids: Effectief communiceren met kinderen’, door Adele Faber & Elaine Mazlish (How2Talk2Kids | Aalsmeer, 2007; ISBN: 9789081240017)

boek_how2talk2kids_faber_mazlish_dehertog_c2

Dit boek stond al heel lang op m’n lijstje om te gaan lezen en nu is het er eindelijk van gekomen!

Auteurs Faber & Mazlish willen met dit boek de volgende boodschap overbrengen:
– Dat je zonder beschuldigingen over en weer met je kind kunt communiceren.
– Dat je gevoeliger bent voor de gevoelens van je kind (en dat je er dus niet zo maar overheen walst of onvoldoende respecteert).
– Dat je je irritatie en boosheid kunt uiten zonder dat je je kind kwetst.
– Dat je op een respectvolle manier omgaat met de behoeftes van je kind én met die van jezelf.
– Dat je je kind opvoedt tot een verantwoordelijke en zorgzame volwassene.

Faber en Mazlish snijden belangrijke en veelvoorkomende opvoedthema’s en – situaties aan: omgaan met gevoelens, coöperatief gedrag, alternatieven voor straf, aanmoedigen van autonomie, effectief prijzen, bevrijden van rollen en vaardigheden samenvoegen. In het hoofdstuk ‘Alternatieven voor straf’ wordt duidelijk dat de auteurs geen voorstanders zijn van straf geven (bijv. dmw. time outs), maar juist ‘time with’ aanmoedigen. In het boek staat een kort stappenplan hoe je deze ‘time with’ kunt aanpakken.

De tekst is prettig geschreven. In ieder hoofdstuk wordt gebruik gemaakt van striptekeningen. Deze laatste zijn op zich leuk om te bekijken en te lezen, maar wat mij betreft dubbelop ten opzichte van de tekst. Daarnaast vind je in ieder hoofdstuk een samenvatting met tips uit het hoofdstuk, waarmee je in een notendop de essentie van het hoofdstuk en de meest praktische tips aangereikt krijgt. Deze samenvatting is uiteraard ook een herhaling van het voorgaande, maar aangezien het kort, bondig én overzichtelijk weergeeft wat de belangrijkste informatie uit het voorgaande hoofdstuk is, vind ik dat persoonlijk wel een mooie aanvulling. Ieder hoofdstuk is naast informatie over het thema voorzien van vele persoonlijke verhalen van ouders en praktijkvoorbeelden. Daarmee lijkt het boek vaker in herhaling te vallen, maar ik kan me goed voorstellen dat het voor ouders fijn en herkenbaar is om te lezen. Als ouder merk je hierdoor enerzijds dat je niet de enige bent die tegen communicatieproblemen met je kind aanloopt; anderzijds kun je als ouder de tips van de andere ouders ter harte nemen en thuis toepassen. Voor mij was het door de beschrijving van deze praktijksituaties soms wel lastig om er uit te filteren welke tips van ouders ook daadwerkelijk hout sneden en/of kon ik moeilijk beoordelen of de auteurs zich altijd konden vinden in alle tips van de ouders.

Ik ben er zelf – net als de auteurs – van overtuigd dat de manier waarop je met je kinderen praat van invloed is op hun reactie en hun gedrag (op jou). Alleen blijf je toch situaties houden waarin je iets op precies de goede manier kunt vragen en je kind toch niet reageert zoals je had bedacht of gehoopt. Het omgekeerde – je vraagt iets op precies de ‘verkeerde’ manier en je kind reageert positief, meegaand of doet gewoon wat je vraagt – komt ook voor. Hiermee wil ik het belang van een goede communicatie absoluut niet wegvagen (zeker niet!), maar het vergt niet alleen oefening en uithoudingsvermogen om deze prettige manier van communiceren te gebruiken (en vol te houden) en om aspecten als je eigen humeur, het humeur van je kind, de gebeurtenissen van het moment of de dag ervoor etc. niet te veel van invloed te laten zijn. Uiteraard is het een mooi streven om de communicatie met je kind zoveel mogelijk op deze manier aan te pakken, zodat je de band met je kind nog meer verbetert.

=> In dit boek lees je heldere en waardevolle tips, waarmee je als ouder een goed begin kunt maken om de manier van communiceren fijner én effectiever te maken. Daarmee maak je zeker de kans groter dat je kind beter naar jou luistert én (net zo belangrijk) dat jij beter naar je kind luistert.

En het mooie van boeken over communicatie is altijd weer dat de tips, die je erin leest, niet alleen van toepassing zijn op de doelgroep waar het boek specifiek over/voor geschreven is, maar net zo goed ook voor andere doelgroepen. Dit boek gaat dan specifiek over effectief communiceren met je kind, maar je kunt de tips net zo goed toepassen om effectiever te communiceren met je partner, vrienden, kennissen of zelfs je eigen ouders.

Dit boek is vertaald door Heleen de Hertog.

 


(23) ‘Een baby erbij en samen gelukkig blijven’, door Gerda Brouwer & Susanne Donders (Uitgever Unieboek | Het Spectrum BV, 2011; ISBN: 9789049107994)

boek_een_baby_erbij_brouwer_dondersTwee mensen, die samen een gelukkige, fijne relatie hebben, gaan er na een tijdje vaak over nadenken om samen een kindje te krijgen. Aanstaande ouders zien (vooraf) vooral de mooie kanten van het ouderschap en zijn – na de geboorte – verbaasd dat het ouderschap ook z’n mindere kanten kent. Jouw kindje heeft bijvoorbeeld steeds jouw zorg nodig en de cyclus van eten en slapen kan behoorlijk veeleisend zijn. Daarnaast slaapt een baby nog geen hele nachten door, waardoor je zelf ’s nachts op moet staan om ook dan je kindje te verzorgen en/of te voeden. Uiteraard heb je dat graag voor je kindje over, maar dat neemt niet weg dat het enorm vermoeiend kan zijn. Het feit dat er een kindje bijgekomen is, kan dan een behoorlijke wissel trekken op de relatie met je partner.
In het boek ‘Een baby erbij en samen gelukkig blijven’ worden allerlei aspecten besproken, die aan je relatie kunnen veranderen zodra er een (eerste, tweede, derde ed.) kindje komt. Naast vermoeidheid kan ook jullie relatie, rolverdeling, ideeën en verwachtingen over het ouderschap veranderen. Je leest praktische tips – ook met opdrachten – om bijvoorbeeld als partners ‘vrienden’ van elkaar te blijven, hoe je waardering naar elkaar toe kunt tonen en je je weer op elkaar richt. Daarnaast zijn er aparte hoofdstukken gewijd aan de hechting tussen ouder en kind, de vaderrol, (veilig) ruzie maken, seks & romantiek en (aanhoudende) negatieve gevoelens na de bevalling.
Het boek is vooral erg realistisch geschreven. Het maakt de zaken niet mooier maar ook niet negatiever dan ze (kunnen) zijn. De geboorte van een kindje heeft nou eenmaal een grote invloed op jezelf én op je relatie en de maanden na de geboorte kunnen nou eenmaal behoorlijk intensief zijn; het is dan ook belangrijk om je van die veranderingen bewust te zijn en om er op een goede manier mee om te gaan. In mijn ogen zou dat er zelfs voor kunnen zorgen dat bijv. scheidingen bij ouders van jonge kinderen voorkómen kunnen worden.
Het is een goed en prettig leesbaar boek, dat jou als ouder nóg beter voorbereid op het krijgen van een kindje.

(22) ‘Hét peuter-opvoedboek over: Slapen, eten en luisteren’, door Monique Gouwerok (Tirion Uitgevers BV, 2004; ISBN: 9789058551634)

boek_slapen_eten_luisteren_gouwerokIn dit boek vind je veel informatie én praktische tips op het gebied van slapen, eten en luisteren; nou ja, vooral over wat je moet doen als je kind niet goed slaapt, niet goed eet en niet goed luistert. Onderwerpen, die per thema aan bod komen, zijn:
– Slapen: , het bedritueel, bang zijn, geruststellers, ’s nachts uit bed komen, nachtmerries, bedplassen, vroeg wakker worden, middagdutje, samen op één kamer slapen etc.
– Eten: niet willen eten, te weinig / te veel eten, wat heeft je kind nodig, snoep & tussendoortjes, drinken, toetje, tafelregels en -manieren, zelf leren eten.
– Luisteren: een eigen willetje, nee!, grenzen stellen, consequent zijn, belonen & straffen, driftkikkertjes, anderen pijn doen, aandacht vragen etc.
Kortom, dit boek behandelt alle veelvoorkomende thema’s, waar je als ouder tegen aan kunt lopen op het gebied van slapen, eten en luisteren. Er staan ook vele goede, praktische en handige tips, die ouders zeker zullen aanspreken en die ook daadwerkelijk werken.
Daarnaast staan er in ieder hoofdstuk ook steeds een aantal ervaringen van ouders. En hoewel deze ervaringen leuk zijn om te lezen en zeker herkenning oproepen, spreken de oplossingen die de ouders daarin aandragen de oplossing van de auteur elkaar soms tegen. Soms werken de oplossingen die ouders zelf gebruiken misschien wel op de korte termijn, maar zeker niet op de lange termijn; soms staan er in de voorbeelden ook maar halve oplossingen. Het is voor ouders dus goed om in het achterhoofd te houden dat deze ervaringen vooral leuk zijn als herkenning en om te weten dat je niet de enige ouder bent die tegen bepaalde problemen oploopt, maar om het probleem aan te pakken is het belangrijk om aan de slag te gaan met de tips van de auteur en de ervaringen van de ouders te laten voor wat ze zijn.

Al met al een fijn boek, prettig geschreven, heldere en begrijpelijke tekst met aansprekende voorbeelden. Door het lezen van dit boek word je in ieder geval goed op weg geholpen om je opvoedprobleem – op het gebied van slapen, eten en luisteren – aan te pakken.

Monique Gouwerok schreef het boek in samenwerking met pedagoge Sanne Bierens.
Het boek is gepubliceerd door Kinderen/Jonge Gezinnen BV.


(21) ‘Luisteren naar kinderen: De methode voor overleg in het gezin’, door Thomas Gordon (Tirion / Kosmos Uitgevers, 2005/2007; ISBN: 9789043907583)

boek_luisterennaarkinderen_thomasgordonDeze opvoedklassieker is eigenlijk een must-read voor alle ouders. Het geeft je fraaie inzichten om beter met je kind te communiceren door zijn én je eigen gedrag (en woorden) nóg beter op waarde te schatten.

Gordon legt uit dat er in een probleemsituatie altijd iemand de ‘eigenaar van een probleem’ is. Als je kind een probleem heeft, dan is je kind de eigenaar van dat probleem en jij als ouder niet (ook al voel je je er op de een of andere manier bij betrokken); net zoals jij eigenaar van een probleem kunt zijn, maar je kind niet (ook al is je kind er op de een of andere manier bij betrokken). Als je kind een probleem heeft, dan benader je hem (of het probleem) op een heel andere manier en heb je andere vaardigheden nodig dan wanneer jij zelf eigenaar bent van een probleem. Als je kind eigenaar is, is het belangrijk om de techniek ‘actief luisteren’ toe te passen. Als je zelf de probleemeigenaar bent, is het belangrijk om ‘confrontatievaardigheden’ uit te oefenen.

Actief luisteren houdt o.a. in dat je je kind op zo’n manier benadert, dat hij zich geaccepteerd voelt en uitgenodigd wordt om (met jou) te communiceren. Gordon beschrijft diverse manieren waarop je dat – verbaal én non-verbaal – kunt doen. Je zet dan als het ware de deur open voor je kind om met je te praten. Om die deur ook open te houden, is het goed om de techniek ‘actief luisteren’ toe te passen, o.a. aangevuld met ik-boodschappen.
Gordon legt uitgebreid uit waarom je actief luisteren zou toepassen, hoe je dat in praktijk doet, welke valkuilen er voor deze techniek bestaan. Ook laat hij duidelijk zien hoe het je kind de mogelijkheid geeft tot communiceren.

Tussen ouders en hun kinderen kan vaak een machtsstrijd ontstaan, waarbij ouders haast van nature de drang hebben om óf te willen winnen (bijv. ‘ik ben toch de ouder’) óf juist het kind z’n zin te geven (bijv. om maar de lieve vrede te bewaren). Beide methoden zijn op de lange termijn weinig effectief, kunnen de relatie met je kind zeer negatief beïnvloeden, waardoor er op den duur zelfs geen communicatie tussen jou en je kind meer mogelijk is.
Gordon beschrijft in zijn boek 3 verschillende manieren/methodes waarop ouders en kinderen met elkaar communiceren: (1) ouders winnen de discussie, kind verliest; (2) kind wint de discussie, ouders verliezen; (3) ouders én kind winnen beiden in de discussie (de zg. ‘geen verlies-methode’). Gordon gaat uitgebreid in op de nadelen van Methode I en II, waardoor de voordelen van Methode III duidelijk worden.

De Gordon-methode is zowel toepasbaar op baby’s en jonge kinderen als op oudere kinderen. In zijn boek geeft Gordon uitleg over hoe je de methode op een goede manier voor deze leeftijdsgroepen inzet. Daarnaast bespreekt hij hoe de ‘geen verlies-methode’ ingezet kan worden bij het overbrengen van waarden, die ouders belangrijk vinden. Door het hele boek heen worden citaten van ouders weergegeven, waardoor de informatie uit het boek nog meer gaat leven en de stof nog herkenbaarder wordt.

Deze boekrecensie doet de informatie uit het boek zeer te kort. Het is een veelomvattend boek, met heldere teksten, uitleg en voorbeelden, dat bijna ‘verplichte’ kost is voor alle (aanstaande) ouders. Het geeft ouders belangrijke inzichten en kan hen zeker duidelijk maken waarom de communicatie met hun kind zo vaak spaak loopt.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(20) ‘De magie van het voorlezen’, door Wilma van der Pennen & Patsy Backx (Stichting Lezen, 1999; ISBN: 9075870159)

BOEK_magie_vh_voorlezen_StgLezen_vanderPennen_Backx_1999De recensie van dit boek wordt binnenkort aan deze pagina toegevoegd.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(19) ‘Burn-out: Wanneer vrouwen over hun grenzen heen gaan’, door Sabine Fabach (Uitgeverij Sirene BV, 2008; ISBN: 9789058314802)

boek_fabach_burn-out_wanneervrouwenoverhungrenzenheengaanFabach beschrijft in haar boek wat een burn out precies is en dan specifiek bij vrouwen. Ze geeft je als lezer meteen aan het begin van het boek de mogelijkheid om door middel van een korte ‘burn-outzelftest’ na te gaan in welke mate je het risico loopt om op dit moment een burn out te ontwikkelen.

Ze geeft aan dat een burn out in principe uit 6 fasen bestaat. Die fasen verlopen als volgt: 1. volledige inzet en prestatie; 2. aangetast zelfbeeld; 3. strijd op alle fronten; 4. hulpeloosheid en frustratie; 5. innerlijke leegte; 6. lichamelijke en geestelijke instorting. Bij elk van deze fasen beschrijft ze de oorzaken & achtergronden en aanknopingspunten voor verandering.

In haar boek beschrijft Fabach ook hoe je het gevaar op een burn out kunt herkennen en kunt bezweren, welke factoren er op je werk voor zorgen dat je eerder een burn out ontwikkelt, bijv. overbelasting door tijdsdruk en verantwoordelijkheidsdruk, onduidelijke doelen en succescriteria, te weinig erkenning, waardering of handelingsruimte, onduidelijke verantwoordelijkheid, te veel overuren, seksuele intimidatie of (indirect) machtsmisbruik, onderlinge concurrentie, onderbelasting, scheldende bazen etc.

Aangezien het boek op vrouwen gericht is, worden ook specifieke vrouwelijke eigenschappen met oorzaken en gevolgen toegelicht. Zo hebben vrouwen volgens Fabach bijv. te maken met een ‘vrouwelijk perfectionisme’, waarmee ze bedoelt dat vrouwen niet alleen een perfecte werknemer willen zijn, maar ook een perfecte partner, een perfecte ouder én een perfect figuur en perfect huis willen hebben. Daarnaast hebben vrouwen moeite om zichzelf op een goede manier te presenteren; ook hier komt het perfectionisme, ‘niks is goed genoeg’ en de nodige dosis zelfkritiek om de hoek kijken. Vrouwen pronken niet met hun eigen ideeën en successen – dat laten ze liever aan anderen over – en ze geven zichzelf ergens snel de schuld van. De voorbeelden worden uitvoerig besproken en maken het boek voor vrouwen heel herkenbaar.

Uiteraard mag informatie over het voorkómen van een burn-out in het boek niet ontbreken. Zo geeft Fabach aan dat het belangrijk is om het ontkennen van je lichamelijke of geestelijke klachten af te leren; luister dus goed naar je lichaam, neem je klachten serieus. Zorg daarnaast voor een goede balans in je leven, een goede balans tussen je werk, vrije tijd en relaties; creëer per levensfase een evenwichtige situatie. Zorg voor voldoende ontspanning; niet alleen even ontspannen tussen je werkzaamheden door maar ook regelmatig na je werk. Verder beschrijft ze per burn-outfase wat je kunt doen om te voorkómen dat je burn out zich verder ontwikkelt. Ze wijdt ook een hoofdstuk aan het omgaan met een partner of medewerkers met burn out.

Dit boek is vertaald uit het Duits, waardoor de tekst niet altijd even goed leesbaar is. Over het algemeen is het boek echter goed te volgen en heeft het boek een hoge informatiedichtheid. Voor vrouwen, die vermoeden (bijna) een burn out te hebben, kunnen uit dit boek zeker halen of hun zorg al dan niet terecht is. Het boek geeft voldoende aanknopingspunten om de eerste stappen te zetten en/of de eerste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(18) ‘Zie je wat ik zeg? Ontdek hoe je baby kan communiceren met babygebaren’, door Nadine Meijer-Molier (Uitgeverij Succesboeken.nl, 2011; ISBN: 9789079872350)

boek_meijer_ziejewatikzegEen leuk boek met achtergrondinformatie over de spraak- / taalontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters, praktische tips om aan de slag te gaan met babygebaren én vele afbeeldingen, waarop allerlei gebaren uitgebeeld staan. Het boek is erg mooi vormgegeven, met foto’s van de auteur zelf en haar eigen kinderen, en de informatie is op een eenvoudige manier beschreven.

Dit boek laat je zien wat de voordelen zijn om al met je kind te communiceren voordat je kind zelf kan praten. Babygebaren zijn eigenlijk een aantal eenvoudige gebaren waarmee baby’s zelf kunnen aangeven wat ze denken, voelen of willen nog voordat ze zelf kunnen praten. Een baby van 1 jaar kan bijvoorbeeld wel al papa of mama zeggen, maar kan met behulp van gebaren meer aangeven, bijv. dat hij dorst of honger heeft. Dat voorkomt veel (maar natuurlijk niet alle) frustraties, bij je kind én bij jou als ouder. Het is belangrijk om bij alle gebaren die je gebruikt, ook het woord of de zin dat/die je bedoelt uit te spreken. Op die manier hoort je kind dus ook steeds de gesproken taal bij het gebaar. Als baby’s dreumes en later peuter worden, gaan ze – net als andere kinderen – praten en worden de gebaren steeds meer vervangen door gesproken woorden.

Om babygebaren bij jou thuis tot een succes te maken, heb je volgens de auteur slechts 3 ingrediënten nodig: (1) gebruik de babygebaren consequent, (2) geef je kind net iets meer aandacht wanneer je met hem communiceert (bijv. aankijken), (3) herhaal steeds een klein aantal gebaren. Doorgaans is het het gemakkelijkst om te beginnen met de gebaren die horen bij eten. Zodra je kind gewend is aan deze gebaren, kun je verder met andere babygebaren. Je kunt met babygebaren starten als je kind tussen de 8 maanden en 2 jaar oud is. Zodra je kindje het gebaar heeft vervangen door het gesproken woord, kun je het gebaar laten vervallen.

Een paar vragen waar dit boek antwoord op geeft:
– Gebaren zijn toch voor dove mensen / kinderen? Daar worden ze inderdaad ook voor gebruikt, maar je kunt ze zonder problemen ook bij horende mensen en kinderen gebruiken. Sterker nog, dat doe je al! Bij de doventaal is er wel sprake van grammatica, houding en mimiek; bij babygebaren gaat het alleen om gebaren bij woorden.
– Zijn babygebaren niet een beetje vreemd om te gebruiken? Nee hoor. Alle ouders kennen én gebruiken al een aantal gebaren in het dagelijks leven (bijv. ‘zwaai maar dag met je handje’) of ter ondersteuning bij liedjes (bijv. ‘In de maneschijn’). Met het gebruik van babygebaren breid je de gebaren, die je al gebruikt, nog verder uit.
– Zijn baby’s, die babygebaren gebruiken, niet minder gemotiveerd om te leren praten? Het lijkt er zelfs op dat het omgekeerde het geval is: volgens onderzoek van Acredolo & Goodwyn (2002) zou de taalontwikkeling van baby’s, die babygebaren gebruiken, net iets sneller gaan dan bij baby’s, die geen babygebaren gebruiken (o.a. gecorrigeerd voor opleiding, inkomen, leeftijd en gezinssamenstelling).

Kortom: een mooi en prettig geschreven boek voor iedereen, die meer wil weten over babygebaren en er wellicht zelf mee aan de slag wil.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(17) ‘Nee! Waarom ouders het niet zeggen en kinderen het wel moeten horen.’, door David Walsh (Uitgeverij Christofoor, Zeist, 2008; ISBN: 9789062388530)

boek_walsh_nee‘In onze maatschappij, waarin alles mag en moet kunnen, hebben veel ouders moeite met ‘nee’ zeggen. Nee zeggen wordt soms ten onrechte geïnterpreteerd als domweg weigeren, als uiting van een negatieve houding om al op voorhand niet in te gaan op wensen of verlangens. Dat is echter niet wat er in dit boek bedoeld wordt met ‘nee zeggen’.’

De auteur benadrukt dat het ontzettend belangrijk is om als ouders een duidelijk standpunt in te nemen ten opzichte van je kinderen, want zij zijn van jou afhankelijk om hun wensen en verlangens dusdanig te leren hanteren, dat ze dat op een gegeven moment zonder jou kunnen. In het boek lees je wanneer je ‘nee’ zou moeten zeggen, aangevuld met de kennis, houdingen en vaardigheden die je nodig hebt om op een goede manier ‘nee’ te kunnen zeggen.

Ieder hoofdstuk uit het boek wordt afgesloten met een samenvattend lijstje van wat je als ouder het beste kunt ‘Doen’ en ‘Niet doen’. Hieronder alvast een lijstje met 10 tips, die Walsh in z’n boek beschrijft:
– Geef je kind het goede voorbeeld, bijv. met respectvol en zorgzaam gedrag. Doe zelf zoals je wilt dat je kinderen doen.
– Geef je kinderen niet alles wat ze maar willen.
– Accepteer nooit onfatsoenlijk of respectloos gedrag.
– Lees verhalen voor waarin bepaalde waarden worden gepropageerd.
– Neem tijd om naar je kinderen te luisteren. Besteed aandacht aan wat ze zeggen.
– Leer je kinderen geduld te hebben door hen af en toe op iets te laten wachten.
– Geef de gezinsmaaltijden hoge prioriteit.
– Creëer tijd voor het gezin.
– Bied (als ouder) je excuses aan als dat op z’n plaats is.
– Geef jezelf de kans om het beter te doen.
Deze (en nog veel meer!) tips komen uitgebreid aan bod in het boek en worden van achtergrond en aanvullende informatie voorzien.

In het boek komen diverse onderwerpen aan bod; thema’s als gevoel van eigenwaarde & veerkracht ontwikkelen bij je kind, verschillende opvoedstijlen, grenzen & consequenties, keuzes geven, rustig blijven, goede kanten van je kind blijven zien, verantwoordelijkheid leren, puberteit, kinderen met gedragsstoornissen, leren omgaan met de media ed. Er is zelfs een apart hoofdstuk gewijd aan praktische vragen met betrekking tot ‘nee zeggen’.

Al met al een zeer informatief boek, dat zeer geschikt is voor professionals, die meer willen lezen over opvoeden in de praktijk. Ouders kunnen dit boek uiteraard ook lezen, met name als ze geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, er gewoon graag over lezen en/of graag meer over opvoeden willen weten. Het boek leest helaas niet altijd even gemakkelijk (waarschijnlijk omdat het een vertaling is), het is ook erg gericht op de Amerikaans situatie, maar al met al is het zeker de moeite van het lezen waard.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(16) ‘Goed slapen verandert je leven’, door Angelo Hazarabedian (Spectrum, Utrecht; ISBN: 9789027441034)
BOEK_goedslapen_hazarabedianIn het boek ‘Goed slapen verandert je leven’ wordt kort en bondig beschreven hoe je als volwassene beter kunt slapen en gemakkelijker in slaap kunt vallen. Er worden diverse aspecten van slaap en in slaap vallen beschreven, zoals het belang van een goede slaap, de rol van lichaamstemperatuur, hormonen en leefgewoonten bij slaap. De auteur geeft weer wat je allemaal wel (en beter niet) kunt doen om gemakkelijker in slaap te vallen, van voorbereiding op het gaan slapen tot aan het ontwaken. Ook komen diverse aspecten van de slaapkamer en het bed aan bod, die ook bijdragen aan een betere slaap. Verder geeft de auteur advies over wat je kunt als je alle tips ter harte hebt genomen, maar de slaap toch nog niet wil komen.

Opvallend gegeven: ‘Maar liefst één op de tien Nederlanders heeft slaapproblemen, die vaak ‘verholpen’ worden met slaapmiddelen. Een groot aantal dus, zeker als je weet dat de meeste slaapproblemen zonder slaapmiddelen te verhelpen zijn.’

Alvast een aantal handige tips uit het boek op een rijtje:
– Houd een regelmatig dagritme én slaappatroon aan: ga iedere dag op nagenoeg hetzelfde tijdstip naar bed, ook in het weekend.
– Zorg overdag voor voldoende fysieke inspanning en ga regelmatig naar buiten.
– Sluit de dag zelf rustig en misschien wel ‘saai’ af. Doe dan dus alleen nog maar dingen waar je zelf rustig en ontspannen van wordt.

Al met al, een handig boekje om meer te weten te komen over slaap.

Binnenkort lees je hier meer handige tips over hoe je als ouder beter slaapt of gaat slapen.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(15) ‘Slaap kindje slaap – Snelgids om je kind te leren slapen’, door Eduard Estivill (Wereldbibliotheek, Amsterdam; ISBN: 9789028425989)

BOEK_slaapkindjeslaap_estivillWat een fijn boekje: duidelijk en helder geschreven. Het is een echte snelgids: je hebt het zo uit en je weet in een klap heel veel. Ideaal voor ouders die graag snel willen weten hoe ze hun kindje (weer) lekker kunnen laten slapen!

Het is belangrijk om je kind goed te leren slapen: als je kind te weinig slaapt, dan is het prikkelbaar, gespannen, moe, slaperig, het huilt veel, het kan moeilijk alleen zijn, heeft slechtere leerprestaties op school en het is onzekerder en verlegen. Ook voor jou als ouder is het belangrijk dat je kind goed slaapt. Als je namelijk zelf veel slapeloze nachten hebt, dan gaat dat uiteindelijk ten koste van je geestelijke en emotionele gezondheid. Ook jij bent dan vermoeider, onzekerder, je hebt meer last van schuldgevoel, je hebt eerder ruzie met je partner, er treden ingrijpende veranderingen op in de relatie met je partner, er ontstaat frustratie over de situatie, je krijgt het gevoel van mislukt-zijn en onmacht en je kunt agressiever reageren op anderen.

Het boek ‘Slaap kindje slaap’ bevat slechts 4 hoofdstukken, waarin mogelijke slaapproblemen, de theorie over slaapgewoontes, het aanleren van goede slaapgewoontes en allerlei vragen, waar ouders nog mee kunnen zitten, worden beschreven.
Eén van de belangrijkste punten in het boek is dat ouders de sleutelfiguren zijn om hun kind te laten slapen. Kinderen kunnen dat niet automatisch uit zichzelf, daar hebben ze echt hun ouders voor nodig. Als ouder leer je je kind dus een gewoonte aan. Aan de hand van duidelijke voorbeelden legt de auteur stap voor stap uit hoe je dat als ouder op een goede manier doet, waar je dan op moet letten en wat je onbewust en onbedoeld ‘verkeerd’ kunt doen.
De auteur adviseert met klem om deze aanpak helemaal te omarmen en alle stappen steeds consequent uit te voeren. Doe je dat niet, dan werkt deze methode eenvoudigweg niet.

De auteur benadrukt ook dat als je kind niet goed slaapt, dat niet de schuld van de ouder is; niemand heeft jou namelijk nog uitgelegd hoe je je kindje goed laat slapen.

Kortom, een echte aanrader voor ouders die snel willen weten hoe ze hun kindje willen leren om lekker te slapen!

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(14) ‘Kinderen & Grenzen stellen’, door Pauline Blom (Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen; ISBN: 9789021539188).
BOEK_blom_grenzenstellenAnders dan de titel van het boek in eerste instantie doet vermoeden, is dit geen boek met eerst enige uitleg over hoe je grenzen stelt bij kinderen en vervolgens een lijstje met tips. Het is eerder een korte weergave van een aantal pedagogische theorieën en onderzoeken door de jaren (eeuwen?) heen, die beschrijven op welke manier je je kind kunt opvoeden en hoe je als ouder grenzen stelt. Blom haalt daarbij wetenschappelijk onderzoek aan én beschrijft achtergronden van auteurs en onderzoekers om een nog beter of breder beeld te krijgen van hun eigen uitgevoerde onderzoeken en resultaten. Zo passeren theorieën van kinderarts Spock, hechtingsonderzoekers Bowlby, Chess & Thomas en Ainsworth & Bell, chimpansee-onderzoekster Jane Goodall en onderzoekster inclusieve aandacht Jane Liedloff. Als je al enigszins bekend bent met deze theorieën en onderzoeken of als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp dan zijn het zeker interessante onderwerpen om over te lezen. Aan het einde van het boek volgen kort een aantal praktijkvoorbeelden over het omgaan met huilende baby’s, over het waarschuwen van je kind, over wanneer en hoe je bepaalt dat je kind lang genoeg straf heeft gehad, over hoe je bepaalde situaties kunt voorkomen, over ‘als…, dan…’-consequenties en over hoe je oneliners in kunt zetten in de opvoeding. Daarnaast geeft ze ook informatie over het wel of niet ingrijpen als je kind niet naar je luistert. Redenen om niet in te grijpen zijn volgens Blom bijvoorbeeld om de lieve vrede te bewaren of door je eigen vermoeidheid of schuldgevoel. Ze doet daar in haar boek een mooie uitspraak over:

‘Als het motief om niet in te grijpen bij ruzie of (kleine) grensoverschrijdende dingen het bewaren van de lieve vrede is, is het de moeite waard om eens na te gaan hoeveel vrede het niet ingrijpen uiteindelijk brengt.’

Verder gebruikt Blom het voorleesboek ‘Welterusten Kleine Beer’ (Waddell & Firth) als kapstok aan de hand waarvan ze een aantal opvoedkundige situaties beschrijft. Een origineel en verfrissend idee. Hoewel ik het zelf interessant vond om de opvoedkundige theorieën en onderzoeken, die ze in haar boek beschrijft, te lezen, wil ik daar toch de volgende kanttekening over plaatsen. Wat mij betreft had duidelijker op de achterflap beschreven mogen worden wat precies de opzet van dit boek was. Nu bekroop me tijdens het lezen ineens het gevoel dat ik eerst allerlei theorieën moest doornemen voordat ik de praktische tips ‘mocht’ lezen. Uiteraard is dat niet erg als je vooraf weet dat dat de bedoeling van het boek is en je daar het boek op kunt uitzoeken.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(13) De Karp-methode – Dé uitknop voor huilende baby’s’, door Carole Lasham (Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen; ISBN: 9789021557311)

BOEK_dekarpmethode_carolelashamKinderarts Carole Lasham beschrijft in haar boek op een eenvoudige en duidelijke manier hoe je huilbaby’s kalmeert: volgens de ‘Happiest Baby method’ van Harvey Karp. Huilbaby’s kunnen een zware beproeving zijn voor kersverse ouders. Als ouder wil je je kindje kunnen troosten en als dat niet lukt, ga je je steeds onzekerder en machteloos voelen. Reden te meer om grip te krijgen op deze moeilijke situatie. Alle baby’s huilen; dat is hun (enige) vorm van communicatie en dus heel normaal. Alle baby’s, dus ook huilbaby’s, huilen volgens hetzelfde patroon, dat meestal begint vanaf de 2e week na de geboorte en na 6-8 weken een piekmoment kent. Karp geeft aan dat alle baby’s een zg. 4e trimester (de 3 maanden na de geboorte) missen, waarbij de ontwikkeling van het hersenzenuwstelsel doorgaat. Daarnaast zou iedere baby een troostreflex hebben, die voor huilbaby’s moeilijk te activeren is. Je kunt je baby helpen om de situatie in de baarmoeder na te bootsen én de troostreflex in te schakelen door de magische 5 stappen op de juiste manier en in de juiste volgorde uit te voeren. Je merkt dan al gauw (binnen één minuut) dat het huilen stopt, je baby rustig wordt en zich ontspant. De ‘magische 5 stappen van Harvey Karp’ zijn: (1) inbakeren, (2) zijwaarts op je arm leggen (niet in bed!), (3) sussen door hard ‘ssshhh’ te zeggen bij het oor van je baby, (4) heen en weer wiegen, (5) laten zuigen op een speentje. In het boek worden de 5 stappen één voor één uitvoerig uitgelegd, incl. mogelijke valkuilen. Het boek bespreekt ook onderwerpen als slapen, ziektes en aandoeningen, fabeltjes over huilen en wanneer is je baby eigenlijk een huilbaby. Voor baby’s, die niet veel huilen, is het niet nodig om alle stappen te doorlopen; voor huilbaby’s wel. Voordat je deze methode gaat toepassen, is het belangrijk om eerst zeker te weten dat er geen medische oorzaak ten grondslag ligt aan het huilen van je baby; dat zal dus eerst uitgesloten moeten worden. Als er geen oorzaak gevonden wordt en je baby gezond is (en dat is in 95% het geval), zou de Karp-methode in principe toegepast kunnen worden.

Er wordt op dit moment wel al wetenschappelijk onderzoek naar de Karp-methode gedaan, maar er zijn nog maar weinig resultaten beschikbaar. Deze methode is tot op heden (en voor zover bekend bij de recensent) dan ook nog niet evidence-based.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(12) ‘De Labbaby’, door Patricia van Liemt (Uitgeverij Luitingh – Sijthoff B.V., Amsterdam; ISBN: 9789021807225)

BOEK_delabbaby_vanliemtHet zal je maar gebeuren: je wilt dolgraag kinderen en je probeert al een paar maanden om samen met je partner zwanger te worden, maar het lijkt maar niet te lukken. ‘Waar ligt het toch aan?’, vraag je je af. Na enige tijd stap je toch maar naar de huisarts en beland je in de malle molen van allerlei onderzoeken. Dan komt ook de vraag om de hoek kijken wat je er precies voor over hebt om een kindje te krijgen. En natuurlijk zeg je dat je dolgraag een kind wilt, hoewel je niet precies weet wat er op je af komt. Er volgen ingrijpende vruchtbaarheidsbehandelingen en pijnlijke onderzoeken, die er voor moeten zorgen dat je toch zwanger raakt. En alsof dat allemaal nog niet ingrijpend genoeg is, verwachten je broer en schoonzus ineens een kindje, terwijl je hen dat eigenlijk helemaal niet gunt. En tot overmaat van ramp blijkt je beste vriendin ook ineens zwanger te zijn, terwijl het een ongelukje is en ze het kindje het liefst wil laten weghalen, met de steun van haar beste vriendin… Het verhaal over de beperkte vruchtbaarheid van een stel wordt in dit boek heel geloofwaardig weergegeven. Naast het feit dat het eigenlijk al moeilijk genoeg is om maar niet zwanger te worden terwijl je ontzettend graag een kindje wil, spelen er ook nog andere factoren mee die het zo moeilijk maken, bijvoorbeeld dat om je heen wel iedereen zwanger lijkt te worden. Het blijkt lastig om dan op een fijne manier met de ander mee te kunnen leven of het zelfs maar te gunnen. De verhaallijn over het stel zelf is zeer geloofwaardig geschreven; de verhaallijn over de vriendin die door een ongelukje zwanger wordt – met alle gevolgen van dien – maakt het verhaal wel smeuiiger, maar minder geloofwaardig. Op de voorkant van het boek staat dat dit een autobiografische roman is, terwijl dat in het dankwoord weer enigszins wordt ingetrokken. Voor de auteur kan ik alleen maar zeggen: gelukkig maar! Als lezer kom ik voor m’n gevoel toch een beetje bedrogen uit… Het boek is prettig geschreven en leest vlot. Je leeft makkelijk met de personages mee en blijft benieuwd of het uiteindelijk toch lukt om zwanger te worden.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(11) ‘Emotieregulatie bij kinderen en adolescenten – Een praktische gids  voor professionals’, door Michael A. Southam-Gerow (Hogrefe Uitgevers, ISBN: 97 89079729876)

BOEK_emotieregulatie_bij_kinderen_en_adolescenten_SouthamGerowDit boek is bedoeld voor professionals, die kinderen en adolescenten zien met één of meerdere emotionele problemen, zoals depressie of angststoornissen. Het boek bevat een duidelijke structuur, waarin in deel 1 de theorie van emoties en emotieregulatie en gerelateerde begrippen beschreven worden. Er bestaan vele invalshoeken om emoties te bekijken en de auteur legt ze allemaal uitvoerig uit. Het zorgt er aanvankelijk voor dat het een droge opsomming wordt van begrippen op het gebied van emoties, wat de leesbaarheid niet ten goede komt. In de latere hoofdstukken wordt de leesbaarheid beduidend aangenamer, aangezien er dan meer ruimte is voor praktijkvoorbeelden ter verduidelijking en ondersteuning van de theorie.

In deel 2 beschrijft Southam-Gerow behandelingen passend bij de in deel 1 genoemde emotionele problemen volgens de modulaire methode. In iedere module wordt steeds stap voor stap uitgelegd wat de bedoeling is, worden er passende voorbeelden gegeven, diverse oefeningen, activiteiten en spelletjes uitgelegd en uitgeschreven gesprekken weergegeven. Ook zitten er handouts bij, die hulpverleners in hun behandeling kunnen gebruiken. Southam-Gerow adviseert hulpverleners om op het gebied van emotie(regulatie)problemen vooral de combinatie van een functionele analyse en modulariteit te gebruiken. Bij een functionele analyse gaat de hulpverlener na wat het probleemgedrag is en onderzoekt de gevolgen èn antecedenten van het probleemgedrag. Bij modulariteit als behandelmethode gebruikt de hulpverlener individuele onderdelen, die onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren en/of juist gecombineerd kunnen worden. De combinatie van beide methoden is superieur aan de standaardaanpak en gebruikelijke zorg. Daarnaast behoort deze benadering tot één van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de geestelijke gezondheidzorg van kinderen. Verder adviseert Southam-Gerow om er in de behandeling van emotionele problemen van kinderen en adolescenten naar te streven de ouders of verzorgers bij het behandelproces te betrekken en hij beschrijft een aantal manieren om dit te bewerkstelligen. Verder benadrukt hij dat hoewel hulpverleners weliswaar gemakkelijk over emoties kunnen praten, dat niet automatisch geldt voor het grote publiek. De therapeut zal dan ook creatief en flexibel moeten zijn in het vinden van ideeën om elke individuele cliënt te helpen de ontwikkeling van zijn emotionele leven te optimaliseren. Al met al een zeer volledig, goed leesbaar boek voor de professional, die meer wil weten over de theorie en behandeling van emotionele problemen van kinderen en adolescenten. Joyce schreef deze recensie voor ‘Counseling Magazine – Onafhankelijk Vakblad voor de Counsellor’ , dd. 30-10-’14.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar www.aksecoaching.nl om het e-boek aan te vragen.


(10) ‘Strijdlied van de tijgermoeder’, door Amy Chua strijdlied_van_de_tijgermoeder_amy_chua

Dit boek gaat over opvoeden en wel over de Chinese opvoeding, die een moeder – vol overtuiging – aan haar 2 dochters geeft. De moeder is een gedreven vrouw met een dubbele baan als hoogleraar en docent aan een gerenommeerde universiteit; daarnaast is ze auteur. Ondanks haar eigen drukke leven maakt ze iedere dag tijd (uren!) vrij om met haar 2 dochters te werken aan hun school en hobby (piano / viool spelen). Ze komt als moeder streng, dwingend en veeleisend over. Ze wil bijvoorbeeld persé dat haar kinderen de beste van hun klas zijn en perfecte concerten kunnen geven; ze repeteert dan ook iedere dag samen met haar dochters (en dat terwijl ze zelf niet muzikaal is). Daarnaast mogen haar dochters niet bij vriendinnetjes blijven slapen of naar verjaardagsfeestjes gaan; dat zorgt alleen maar voor afleiding en gaat ten koste van de tijd die je aan school kunt besteden. Uiteraard protesteren haar dochters tegen deze manier van opvoeden, maar ze gaat door. Zij weet als moeder namelijk wat goed voor haar dochters is. De manier van opvoeden die ze beschrijft komt voort uit de Chinese opvoeding, die ze zelf heeft gehad. Ze heeft een heel duidelijk beeld over hoe ze de opvoeding van haar kinderen wil invullen; ze heeft een visie en een doel en ze durft daar voor te gaan staan. Ze vindt het belangrijk om haar kinderen te laten zien dat ze met discipline en doorzettingsvermogen veel (op eigen kracht) kunnen bereiken. Kinderen kunnen dat zelf nog niet weten, laat staan dat ze weten wat ze allemaal zouden kunnen bereiken of dat ze al weten wat wel/niet leuk is. Daar spelen ouders volgens haar een enorm belangrijke (voortrekkers)rol in. Ze laat ook zien dat het haar lukt om doorzettingsvermogen bij haar dochters te kweken, ook al doen ze dat uiteindelijk niet precies volgens het plan die zij had uitgestippeld. Ze heeft het hen wel geleerd en ze doen er hun voordeel mee. Door het hele boek lees je naast haar gedrevenheid dat ze steeds het beste met haar dochters voorheeft. Ze is ervan overtuigd dat de manier waarop zij haar dochters opvoedt een hele goede is. Ze durft die lijn ook –  ondanks tegenslag onderweg – vast te houden. De Westerse opvoeding beschrijft ze kortgezegd als gemakzuchtig. Toch kan ze de opvoeding die ze haar dochters geeft relativeren en ziet ze ook daar de minder goede kanten van. Opvallend is dat ze in haar boek ook haar honden en hun opvoeding beschrijft. De honden lijken bij haar een luizenleventje te leiden! Ik weet niet of het haar bedoeling was om het zo af te schilderen, maar de opvoeding die ze haar honden geeft lijkt eerder een Westerse, terwijl haar dochters dus veel meer de Chinese opvoeding krijgen… Dit boek heeft na zijn verschijning veel negatieve reacties in de media ontvangen. Men kon maar niet geloven dat je je kinderen op z’n manier zou opvoeden en dat je er dan ook nog eens overtuigd van bent dat dat de beste manier is om je kinderen op te voeden. Ik kan me maar tot zekere hoogte inleven in die negatieve reacties. Ik sta heus niet achter alle methodes, die ze in haar opvoeding gebruikt, maar ik waardeer wel de eerlijkheid en oprechtheid waarmee ze haar opvoeding beschrijft. Ik geloof haar ook als ze zegt dat ze deze opvoeding aanhoudt met de beste bedoelingen. Ik vind persoonlijk dat dit boek getuigt van lef: de auteur durft onverbloemd op te schrijven hoe zij haar eigen kinderen opvoedt. Dat zie ik de doorsnee ouder nog niet doen! En, zeg nou zelf, als ouders dat wél zouden doen, dan zouden ook dan onderwerpen en situaties voorbijkomen die onze waardering niet zou kunnen wegdragen en/of waar ouders zelf niet altijd even trots op zouden zijn. Andere ouders zouden de beschrijvingen lezen en ook dan waarschijnlijk verongelijkt zijn. Op iedere opvoeding is namelijk wel iets aan te merken. Toch ben ik ervan overtuigd dat er ook altijd goede kanten aan een opvoeding zitten en dat ouders opvoedkundig gezien ook altijd dingen goed doen. Daarnaast zijn er altijd punten die je van andermans opvoeding kunt leren. Ik vond het zelf in ieder geval goed om er nog eens op gewezen te worden dat je als ouder een belangrijke voortrekkersrol hebt: jij weet als ouder en volwassene namelijk wat er mogelijk is in het leven en in de wereld, je kind kan dat gewoonweg nog niet weten omdat het die levenservaring mist. Jij bent als ouder dan ook de aangewezen persoon om jouw kind(eren) met ‘de wereld’ in aanraking te laten komen, om hem/haar mogelijkheden te bieden en om te laten ervaren wat je ermee kunt. Jij bent als ouder ook de aangewezen persoon om je kind te stimuleren om kennis op te doen (o.a. op school) en/of bepaalde vaardigheden te leren (o.a. dmv een hobby). Dat stimuleren lukt het beste door actief met je kind mee te doen. Je kunt je kind daardoor succeservaringen meegeven en bovenal laten ervaren dat hij/zij dat zelf voor elkaar heeft gekregen. Ik denk zelf dat – als je dat lukt – je goud in handen hebt voor de algehele ontwikkeling van je kind. Dus, naar aanleiding van dit boek zou ik je het volgende adviseren: denk na over wat je wil bereiken in je opvoeding en over (de toekomst van) je kind. Ga achter dat idee staan en blijf doorzetten, blijf je kind stimuleren en je zult zien dat je kind daarmee mooie dingen in zijn/haar leven zal bereiken. Zoals Chua in haar boek beschrijft, is dat eigenlijk het ultieme dat je voor je kind kunt doen: je kind leert dat hij zelf controle kan uitoefenen over wat hij kan bereiken. Wat wil je als ouder nog meer?! Dit boek is wat mij betreft een absolute aanrader voor ouders, die graag willen lezen over een andere kijk op opvoeding en die graag over opvoeden nadenken. Het boek is prettig geschreven; je zit binnen een mum van tijd in het verhaal.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


(9) ‘De zin van onzin – Leren leven met het ongerijmde’, door Jeffrey Wijnberg (Scriptum Psychologie, ISBN: 9789055948574)

boek_dezinvanonzin_wijnbergDit boek beschrijft het ongerijmde – alles wat niet klopt in het leven – en dat acceptatie van het ongerijmde een belangrijk onderdeel is van de provocatieve therapie. De provocatieve therapeut daagt de cliënt uit door ongerijmd gedrag aan te moedigen, waardoor de cliënt in verwarring raakt en zijn probleem noodgedwongen anders zal bekijken. Dat maakt de weg vrij om veranderingen in gang te zetten. Het boek bevat 10 hoofdstukken met schijnbare alledaagse tegenstellingen. Ieder hoofdstuk eindigt met de provocatieve visie, waarin benadrukt wordt hoe de provocatieve therapeut de zaken ziet. Daarnaast wordt Wijnbergs betoog afgewisseld met gesprekken tussen therapeut en cliënt – waaruit duidelijk wordt hoe de provocatieve therapeut tijdens therapiesessies reageert – en Sigmund-cartoons, die de leesbaarheid vergroten. Het wordt duidelijk uit het boek dat de provocatieve therapeut zich kritisch opstelt ten opzichte van het probleem van de cliënt en uitstraalt dat hij het probleem van de cliënt niet oplost. De sfeer tijdens een provocatieve therapiesessie lijkt dan ook kritisch en onbehulpzaam. Ik vraag me af in hoeverre deze houding de therapeut-cliënt-relatie ten goede komt; je mag als therapeut uiteraard een kritische blik werken op wat je cliënt oppert en dat ook gedurende de therapie volhouden, maar provoceren om het provoceren gaat hierbij te ver. Uiteraard zullen sommige cliënten deze benadering prettig vinden en er baat bij hebben, waardoor ik me afvraag of cliënten met specifieke (persoonlijkheids-)eigenschappen of juist cliënten met een specifieke aandoening deze benadering omarmen. Daarnaast roept het bij mij de vraag op wat de therapeut doet als hij merkt dat de therapie niet aanslaat. Volgens het boek concludeert de therapeut dan dat de cliënt niet voldoende gemotiveerd is om te veranderen en dus nog niet rijp voor provocatieve therapie; een selffulfilling prophecy. Wijnberg doet in dit boek ferme uitspraken, waarvoor wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Hetzelfde geldt voor de effectiviteit van de provocatieve therapie. Dat is een groot gemis aan dit boek en het zou zijn verhaal en de basis van de provocatieve therapie vele malen sterker maken. Met de ondertitel van het boek geeft Wijnberg prikkelend aan dat het omarmen van het ongerijmde je gelukkiger maakt. Oftewel: accepteer en relativeer je huidige leven, dan komt het allemaal wel goed. Zulke wijsheden mag natuurlijk iedereen ter harte nemen, hoe moeilijk ook. Joyce schreef deze recensie voor ‘Tijdschrift voor Coaching – Visieblad voor Professioneel Begeleiden’ (www.tvc.nl), dd. 15-6-’14.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


(8) ‘De Trukendoos Voor Ouders’, door Ute Glaser

trukendoos_voor_oudersHet is alweer een tijdje geleden dat ik dit boek las. Lekker in de voorjaarsvakantie, kindjes naar bed, mamma op de bank, beentjes omhoog en boekje lezen. Heerlijk! En daar leent dit boek zich ook goed voor. Het is makkelijk geschreven, leest lekker vlot (een ‘pageturner’?). De tips, die uit Glasers trukendoos komen, zijn over het algemeen vrij goed, handig en zinvol. Ze begint in de 1e hoofdstukken ook heel sterk (de 1e tips zijn bijvoorbeeld al goud waard), maar dat zwakt naderhand helaas een klein beetje af. De schrijfster pretendeert overigens niet om wetenschappelijk verantwoorde tips te geven, maar geeft praktische tips die ze uit eigen ervaring en van andere ouders heeft geleerd. En daar kunnen natuurlijk ook nuttige en waardevolle tips tussen zitten! (Het verschil is alleen dat je de tips meer benadert als ‘laat ik het eens uitproberen, misschien werkt het wel voor me’ dan ‘weten dat het werkt’.) Tips, die ze beschrijft, als ‘ontkenningen vermijden (niet niet!)’, ‘doe wat je belooft’, ‘niet dreigen’, ‘quality time’, ‘mama- of papadag’ zijn verder prima en gewoon belangrijk om in je opvoeding toe te passen. Aan te raden voor alle ouders, want dat werkt gewoon! Ik heb persoonlijk alleen weinig met tips over een avondgebed en hoe daarmee om te gaan, maar zoals gezegd, dat is echt persoonlijk. Ouders, die daar wel wat mee hebben en er voor openstaan, kunnen ook daar waarschijnlijk goed mee uit de voeten. Tips als ‘Eten wensen / Verdrag tegen gezeur’ slaan de plank wat mij betreft echt mis, want die komen m.i. eerder voort uit gemakzucht en ‘zeurmoeheid’ van de ouders dan dat je er echt het eet-/zeurprobleem van het kind mee aanpakt. Net zoals met alle boeken, die vol tips staan, geldt ook hier dat je vooral die tips ter harte moet nemen, die jou aanspreken en de andere laat je voor wat ze zijn. Wat dat betreft is het een handig boekje, waar je voor de meest voorkomende en alledaagse opvoedproblemen praktische tips aangereikt krijgt. Kortom, ‘De Trukendoos Voor Ouders’ van Ute Glaser is de moeite van het lezen waard!

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


(7) ‘Social Kids – Je kind op social media’, door Marlies Slegers

social_kids_slegersWat een fijn boekje! Prettig geschreven, zeer informatief en verhelderend. Je krijgt als ouder echt inzicht in hoe – jongere en oudere – kinderen Facebook, (Hyves,) Twitter, YouTube en games gebruiken. Daarnaast geeft Slegers informatie over wat er mis kan gaan als kinderen deze social media gebruiken (cyberpesten, loverboys, kopen, onbeschoft taalgebruik) en wat je dan als ouders het beste kunt doen. De moraal van het verhaal is eigenlijk dat je als ouder moet (!) weten wat je kind op internet en op de social media doet. Ik ga er van uit dat je weet wat je kind IRL (in real life) doet en datzelfde geldt voor zijn/haar digitale leven. Hoe je er ook over denkt, de social media zijn niet meer weg te denken uit de huidige tijd, ook niet uit het leven van kinderen en jongeren. Het is voor mn. oudere kinderen en jongeren een ontzettend belangrijke manier om met vrienden en leeftijdsgenoten te communiceren en om erbij te horen. Voor deze groep is bijna niets belangrijker dan ‘erbij horen’. Stel jezelf open voor deze wereld, informeer er naar bij je kind (zonder het te veroordelen), praat erover, laat het je eens voordoen, ga zelf ook op Facebook / Twitter / YouTube etc. en link jullie accounts. Zorg dat je weet wat er speelt en dat jullie een goede vertrouwensband hebben. Monitoren is daarbij het sleutelwoord; ‘Big Parent’ is watching (over) you! [ Wek als ouder NOOIT de indruk dat je ook maar van plan bent om je kind het gebruik van de pc / tablet / smartphone te verbieden. Zorg er dus wel voor dat je weet wat hij/zij op internet doet. ] Wist je bijvoorbeeld dat je bij het spelen van games ook interactief met anderen (kinderen? volwassenen?) bezig kunt zijn omdat er vaak chatfuncties ingebouwd zijn…? En wist je dat je bij het spelen van games ook wel eens moet betalen om bij hogere levels uit te komen / mooiere of betere functies te krijgen? En dat je dan niet alleen met virtueel geld betaalt…? Dit boekje geeft je echt een goed inzicht in wat er op dit moment op dit gebied speelt bij kinderen en jongeren. Jammer alleen dat je merkt dat de ontwikkelingen op het gebied van social media en internet razendsnel gaan en dat het boekje – hoewel het pas in 2012 verschenen is – toch al wat verouderd is. Slegers beschrijft bijv. wat Hyves is, hoe je er een profiel kunt aanmaken en hoe kinderen het gebruiken, terwijl Hyves inmiddels een game-site is geworden en er in principe niet meer gekrabbeld wordt. Neemt niet weg dat de manier waarop kinderen Hyves gebruikten nog steeds vele overeenkomsten kent met de manier waarop ze op andere (social media-)sites bezig zijn. Wat dat betreft verdoe je je tijd niet door ook die informatie te lezen. Denk je nu: ‘dit is nog een ver van mijn bed-show’? Vergis je niet, want kinderen zijn van heel jongs af aan al op internet. Denk alleen al aan apps als Kindertube, Zappelin etc. Zelfs bij gewone kinderfilmpjes op YouTube komt (soms niet passende) reclame voorbij waar nietsvermoedende en nieuwsgierige kinderen gewoon even op tikken. Denk je nu: ‘mijn kind is verstandig en doet geen gekke dingen op de social media, dit overkomt mij niet’. Think again! Ik ga er ook natuurlijk niet van uit dat je kind actief en bewust verkeerde dingen doet, maar het kan hem/haar ook overkomen. Dus ook wat dat betreft is het belangrijk om te weten wat er speelt. Mijn advies is: ga NU naar de bekendste social media-sites en maak een profiel aan. Zorg dat je bekend bent met deze programma’s, lees over de voor- en nadelen (bijv. door het boekje ‘Social Kids’ te lezen), praat er open over met je kind en zorg er zelf voor dat je kind mediawijs wordt. Verbied je kind (absoluut!) niet om gebruik te maken van internet en/of social media, maar leer je kind er wel op een goede en verantwoorde manier mee om te gaan. Zie het ook als een manier om dichter bij je kind te komen en om de wereld van je kind beter te leren begrijpen. En welke ouder wil dat nou niet? Veel plezier!

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


(6) LINDA. Het Opvoedboek: Tuchtigen die kinderen.

linda_opvoedboekIn dit boek lees je in ieder hoofdstuk een kritische blik op opvoeden; ieder hoofdstuk belicht een ander onderwerp. Geschikt voor ouders, die het op opvoedgebied even niet meer zien zitten en graag willen weten of andere ouders ook tegen die opvoedproblemen aanlopen. Het antwoord ligt uiteraard voor de hand: veel ouders hebben opvoedvragen en/of opvoedproblemen. Het punt is alleen hoe je ermee omgaat. De oplossingen die in het boek geboden worden zijn opvoedkundig gezien soms niet de meest voor de hand liggende, maar wel oplossingen die vaak doorgegeven worden (maar dus niet persé werken…). Bij de eerste hoofstukken kreeg ik zelf een onprettig en vrij pessimistisch gevoel. Later verdween dat gevoel gelukkig een beetje; ik weet echter niet zeker of de sfeer in het boek echt veranderde of dat ik aan de kritische stijl gewend raakte. Het is op zich geen verkeerd boek, het kan je geruststellen in het feit dat je niet de enige bent met opvoedproblemen en je leest hoe andere ouders, die het niet meer zien zitten, de opvoeding van hun kinderen aanpakken. Jammer is alleen dat je (nou ja, ik dan) er geen positief gevoel aan overhield en naast enkele goede tips ook tips las die juist averechts kunnen werken. Kortom, afhankelijk van je stemming of de informatie waar je naar op zoek bent, kan het misschien een aanrader zijn…

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


(5) ‘De Opvoedachtbaan’, door Krista Okma. opvoedachtbaan_okmaIn dit boek lees je veel handige tips over ouderschap en opvoeden. Duidelijk opgeschreven verhaal, het boek leest lekker vlot en je kunt met de meeste tips direct aan de slag. Haar tips zijn o.a. gebaseerd op het Triple P-programma (dat ik bij Akse Coaching ook gebruik). Ze geeft in haar boek niet alleen tips voor ouders uit ‘standaardgezinnen’, maar ook voor gezinnen waarin het net even anders gaat, zoals bij een gescheiden of samengesteld gezin, gezin met een chronisch ziek kind etc. Ze geeft voorbeelden uit haar eigen gezin en je leest tips om jezelf als ouder, partner én als vriend(in) niet uit het oog te verliezen! Een absolute aanrader! Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


(4) ‘Waarom doet mijn kind zo moeilijk? Moeilijk gedrag begrijpen, efficient straffen en belonen’, door Peter Prinzie.

prinzie_waaromdoetmijnkindzomoeilijkEen tijdje geleden heb ik weer een goed boek over opvoeden gelezen, geschreven door oud-collega en onderzoeker Peter Prinzie: ‘Waarom doet mijn kind zo moeilijk? Moeilijk gedrag begrijpen, efficiënt straffen en belonen’. Prinzie begint z’n boek met een heldere beschrijving van wat moeilijk gedrag eigenlijk is: ‘de brede waaier van gedragingen, die in meer of mindere mate onwenselijk, ongepast, lastig, storend of zelfs schadelijk zijn voor anderen en/of de omgeving. Het gaat dus om gedrag dat op één of meerdere manieren ingaat tegen de geldende normen en waarden’ (van het gezin, de omgeving etc.). Kinderen verschillen natuurlijk van elkaar in de mate waarin ze dit moeilijke gedrag laten zien, variërend van (bijna) niet tot heel veel. Hij beschrijft de ontwikkeling van moeilijk gedrag en de verschillen tussen jongens en meisjes. Daarnaast beschrijft hij hoe kinderen hun ouders kunnen strikken als ‘een dans in 4 passen’: als ouders vaker toegeven aan de wens of het protest van hun kind, dan trappen ze in een ‘stiekeme val’ die voor hen uitgezet is. De meeste ouders hebben in eerste instantie niet eens door dat ze dat doen. Hiermee geeft hij o.a. aan dat het belangrijk is om consequent op je kinderen te reageren. Hij beschrijft overigens ook dat ouders oog moeten hebben en aandacht moeten schenken aan positief gedrag van hun kind. Natuurlijk prettig om te lezen is dat kinderen met opvoedingsvaardige ouders minder kans hebben om moeilijk gedrag te ontwikkelen. Dus een goede / passende opvoeding kan een ‘moeilijk’ kind ombuigen tot een prettig kind zonder (of met nog maar weinig) moeilijk gedrag. Dus ook voor ouders die regelmatig hoofdbrekens hebben over het gedrag van hun kind(eren) kunnen hun kind naar prettiger en minder moeilijk gedrag leiden! Wat ik persoonlijk erg leuk vond, was om weer eens te lezen over de persoonlijkheid van kinderen (in relatie tot hun eigen gedrag en opvoeding) en dan met name over 3 persoonlijkheidstypes (veerkrachtigen / overcontrollers / ondercontrollers); een onderwerp dat me als onderzoeker altijd na aan het hart heeft gelegen. Opvoeding heeft niet voor alle kinderen hetzelfde effect; de persoonlijkheid speelt daarbij een grote rol. Een goede opvoeding is de opvoeding die het beste aansluit bij de specifieke vraag van het kind.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


pedagoochelen(3) ‘Pedagoochelen – Opvoedstress van 4 tot 6’, door Daphne Deckers.

Erg leuk boek om ‘even tussendoor’ te lezen. Ze beschrijft zeer herkenbare opvoedsituaties, soms zijn ze gewoonweg hilarisch. Vooral de uitspraken die kinderen kunnen doen of de situaties waar je met je kinderen zo maar ineens in verzeild raakt, zijn ontzettend leuk om te lezen en o zo herkenbaar. Lezen dus!

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


(2) PAPADAG – Multitasken voor vaders (Gerard Janssen)

papadag_gjanssenHoewel ik geen papa ben, heb ik dit boek een tijdje geleden toch zelf gelezen en ik kan zeggen dat het ook voor moeders erg herkenbaar én behulpzaam is. Het is daarnaast met erg veel humor geschreven; ik heb regelmatig hardop moeten lachen! Hier alvast enkele tips uit het boek, die wel eens van pas kunnen komen: – Vul een plantenspuit met wat…er en een beetje allesreiniger. Spriets het over het aanrechtblad, haal er een doekje overheen en hopla, schoon! – E-mail checken: stel je er op in dat je halverwege een mail moet stoppen en dat je pas verder kunt gaan, zodra het kan. – De brandweergreep: hoe doe je ‘m en wat kan er verkeerd gaan. – Als je je zin wilt krijgen, kijk dan naar de technieken die kinderen gebruiken. – De voordelen van een boterham met pindakaas. – Workshop ‘touwtje springen’. etc. etc. etc. Helaas doe ik het boek met deze opsomming tekort. Er zit dan ook niks anders op dan het zelf te lezen. Ik vond het in ieder geval een zeer vermakelijk boek en een aanrader voor iedereen, die een luchtig verhaal over opvoeding wil lezen en stiekem nog een aantal tips wil meepikken. Trouwens, het boek heet dan wel ‘papadag’, maar het is wat mij betreft ook geschikt voor de ‘mamadag’ of andere ‘opvoeddagen’! Veel leesplezier.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


(1) ‘Je tweede kind – Hoe houd je je hoofd koel met een baby en een peuter’, door Naia Edwards BOEK_NEdwards_Jetweedekind(N.B. Dit is geen recensie.!)

Vermakelijk boek met herkenbare en aansprekende situaties en handige ‘survivaltips’. Het boek begint met de zwangerschap en de tijd vlak na de geboorte. Ook onderwerpen als de eerste weken thuis, naar bed gaan, eten met het gezin, broers & zussen, uitgaan / met en zonder kinderen en weer aan het werk gaan komen aan bod.

SAMENVATTING (Flaptekst) Bij de tweede zwangerschap spelen naast blijdschap en opwinding heel andere vragen een rol dan de eerste keer. Kan ik dit wel aan? Hoe moet dat nou met die doorwaakte nachten? En de ergste van allemaal: kan ik van mijn tweede baby net zoveel houden als van de eerste? In dit boek geeft Naia Edwards geruststellende adviezen over hoe je je tijd verdeelt tussen twee kleine kinderen, je partner en jezelf – van het moment dat je ontdekt dat je weer zwanger bent tot de geboorte van de baby en volgende paar jaar.

HEB JIJ DIT BOEK OOK GELEZEN? OF WIL JE HET GAAN LEZEN?
=> Laat me weten wat je in dit boek aansprak, welke goede tips je las of laat me weten waarom je het wilt gaan lezen. Ik ben erg benieuwd naar jouw ideeën.

Interesse in het GRATIS Mini E-boek ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’ van Akse Coaching? Ga dan nu naar http://www.aksecoaching.nl en vul – links in beeld – je (voor)naam en e-mailadres in.


Wat vind je van deze recensies? Heb jij ook één van deze boeken gelezen? Laat dan hieronder je reactie achter en laat me weten wat je ervan vindt. Ga (terug) naar de website van Akse Coaching http://www.aksecoaching.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s