Kerst 2020: Apart van elkaar, maar toch samen!

Deze kerst zal anders zijn dan alle andere. We hebben tijdens de laatste persconferentie gehoord dat er met de kerst geen versoepelingen komen en dat we tijdens de kerstdagen maar 3 personen (per dag) thuis mogen ontvangen. En dat zal voor velen anders zijn dan voorgaande jaren. Door deze beperkende factor merk je misschien wel dat je helemaal geen zin hebt in deze kerst, misschien zie je er wel ontzettend tegenop. De feestdagen zouden juist een tijd van samen en saamhorigheid moeten zijn en dat lijkt nu helemaal in het water te vallen.

Toch wil ik je in dit artikel laten zien dat je ook deze kerst – met al z’n beperkingen – nog steeds samen kunt vieren. Samen met je naasten, met je dierbaren. Het enige dat je nodig hebt, is (niet kijken naar wat je mist en wat er niet kan, maar) kijken naar wat je wél nog hebt en naar wat er wél nog kan.

Vergeet niet dat deze kerst je altijd zal bijblijven. Deze kerst zal speciaal zijn, bijzonder, apart, uniek. Deze vergeet je nooit meer. En dat geldt ook voor je kinderen, ook zij zullen deze kerst nooit vergeten. Dus waarom zou je er dan niet alles aan doen om er toch een hele mooie kerst van te maken…? Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is je eigen flexibiliteit, je creativiteit en je vermogen tot ‘out of the box’ denken.

Er zijn echt een aantal manieren om deze kerst – ondanks alles – bijzonder, speciaal, gezellig, knus en fijn te laten zijn. O.a. door anderen te laten merken dat je aan hen denkt of om toch – weliswaar op afstand – af te spreken. Hoe je dat precies kunt doen, heb ik hieronder voor je op een rij gezet.
Sommige opties liggen misschien voor de hand, andere minder, maar dat maakt ze niet minder speciaal. Lees alle opties met een open blik en laat je inspireren. Je mag onder dit artikel laten weten welke optie jij hebt uitgekozen.

(1) Stuur een kerstkaartje.
De laatste jaren werd het versturen van kerstkaarten steeds minder populair. Er werden eenvoudigweg steeds minder kerstkaarten verstuurd. En dat terwijl het juist zo leuk is om een kerstkaartje te ontvangen!
Zie een kerstkaart als een kleine verrassing, een klein cadeautje op de deurmat. Bezorg de mensen, die je lief zijn, een kleine glimlach vlak voor de kerst, geef ze een teken van leven, laat ze weten dat je hen niet vergeten bent. Een wat uitgebreidere kerstgroet op de kaart zou natuurlijk helemaal geweldig zijn, maar ik realiseer me dat dat soms nog best lastig kan zijn.
Juist dit jaar kan ik me voorstellen dat het ontvangen van een kerstkaartje (of een lieve e-mail) extra fijn is. En of je er nou een extra kerstgroet in schrijft of niet, klim in je pen (of je computer) en stuur – juist dit jaar – weer ouderwets een kerstkaartje.

(2) Bel jouw familie of vriend.
Bel tijdens de kerst even naar dat ene familielid, die je normaalgesproken wel zou zien met kerst, maar die je nu even niet kunt zien. Bel even naar die ene vriend, die je al een tijdje niet gezien hebt of met wie je gewoon graag even wilt praten. Laat even persoonlijk van je horen. Je kunt natuurlijk spontaan bellen op het moment dat het jou uitkomt, maar je kunt ook een afspraak maken, zodat je weet dat de ander dan ook thuis en beschikbaar voor je is. Het is hartstikke fijn om met deze dagen even zijn / haar stem te horen en om – ook al is het maar kort – gewoon even bij te praten.

(3) Spreek toch met elkaar af (maar dan online).
Als je online afspreekt, hoor je elkaar niet alleen, maar zie je elkaar ook nog. Dat lijkt toch al heel erg op echt contact. Ik geef toe, dat is het nog steeds niet helemaal, maar het komt wel het dichtste in de buurt van wat er nu mogelijk is.
Op dit moment zijn er zoveel mogelijkheden om elkaar online te spreken én te zien. Denk maar eens aan alle online platforms, die nu voor kleine of grote groepen beschikbaar zijn (bijv. Skype, Teams, Zoom, What’s App, Facebook ed.). De mogelijkheden zijn legio. Je hoeft alleen nog maar voor een goede Wifi-verbinding te zorgen en je online afspraak loopt op rolletjes.

(4) Stuur cadeaus rond.
Stuur cadeautjes naar de personen, die je mist of met wie je (telefonisch / online) hebt afgesproken. Spreek af dat je de cadeaus, die je verstuurd hebt, uitpakt op het moment dat je contact met elkaar hebt. Op die manier kun jij toch even het gezicht zien op het moment dat de ontvanger je cadeau uitpakt. Ook dat kan jullie gevoel van saamhorigheid vergroten en bijdragen aan de feestvreugde.

(5) Een tijd van geven.
Om het kerstgevoel vroeger dan 25 december te laten beginnen (of om het na de kerst nog voort te laten duren), zou je – juist nu – kunnen denken aan anderen. Kerstmis is natuurlijk bij uitstek de tijd van geven! Denk dan vooral aan anderen, die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Geef bijvoorbeeld lang houdbare voedingsproducten af bij de Voedselbank, doneer kleding en schoenen aan het Leger des Heils, breng speelgoed of spullen, die je zelf niet meer nodig hebt, naar de Kringloopwinkel, zet een aantal boeken in een Minibieb bij jou in de buurt en ga zo maar door. Er zijn zoveel mogelijkheden om anderen blij te maken. En dat geeft jou dan ook weer een heel fijn gevoel!
Vraag één van m’n ‘Adventskalenders Andersom’ aan voor nóg meer ideeën & inspiratie om met een klein gebaar anderen blij te maken (helemaal GRATIS & vrijblijvend).

(6) Doe samen een leuke activiteit.
Denk na over wat je samen met je familie of vrienden – op afstand – kunt doen. Denk aan tegelijkertijd eten, waarbij je vanuit meerdere locaties (tegelijkertijd) ‘met elkaar’ kunt gourmetten, fonduen, uitgebreid brunchen of je laat een heerlijk kerstdiner komen (waardoor je ook nog eens de horeca ondersteunt).
Of denk eens aan een leuk spel dat je tijdens de kerst met anderen (op afstand) kunt doen. Bingo of een clubquiz zijn leuke spellen om dan samen te spelen. Uiteraard vergt dat vooraf wat voorbereiding, maar dat valt in dezen in de categorie ‘voorpret’.
Vraag m’n speciale ‘Adventskalender voor Ouders’ aan, waarin je allerlei leuke, gezellige activiteiten vindt, die je de komende 24 dagen samen met je kind(eren) kunt doen (helemaal GRATIS & vrijblijvend).

(7) Dé kerst voor jouw gezin
Juist dit jaar zou het een kerst kunnen worden, die je bij uitstek met je eigen gezin kunt vieren. Het kan een kerst worden, waarin jullie quality time met elkaar als gezin kunnen hebben. Wat dat betreft kun je deze kerst ook als een geweldige kans zien! Je kunt samen onder de kerstboom zitten, genieten van elkaar, van de cadeautjes, van de blije snoetjes van je kinderen. Bedenk vooraf welke mooie kerstfilm jullie samen willen gaan kijken, welk gezelschapsspel jullie willen gaan spelen, wat jullie willen eten, welke wandeling (of misschien wel welke thema-speurtocht) jullie gaan doen en ga zo maar door. Maak het speciaal door het dit jaar thuis anders dan anders te doen, door samen nieuwe tradities te maken. Dan zullen je kinderen deze kerst nooit meer vergeten!

(8) Kijk ‘kerst vieren’ af bij anderen
Kijk eens om je heen hoe anderen kerst vieren en laat je daardoor inspireren. Je hoeft het niet direct bij je buren af te kijken, maar denk eens aan het ‘kerst vieren’ in het buitenland. Zo zorgen de Denen ervoor dat de kersttijd helemaal ‘hygge’ is, in Noorwegen verstoppen ze hun bezems en dweilen (zodat kwade geesten er niet mee aan de haal gaan) en geven ze elkaar in IJsland een boek, waar ze het liefst op kerstavond in gaan lezen. Of volg een Amerikaanse traditie door een ‘KerstBox’ samen te stellen; zoek een mooie tas of koffer uit en doe daar voor je kind(eren) een nieuwe pyjama in, voeg er een mooie DVD (kerstfilm), een zak popcorn en een pak chocomel aan toe (en alles wat je er zelf nog bij vindt passen) en je heerlijke kerstfilmavond kan beginnen!

(9) Vergeet je kinderen niet.
Niet alleen jij, maar ook je kinderen hebben kerst. Betrek hen dus ook in je plannen. Wat vinden je kinderen leuk? Met wie, van jullie familie of vrienden, zouden zij graag willen afspreken tijdens de kerstdagen? Wie willen zij graag zien en spreken? Wat zouden ze graag met jullie willen doen? Vraag het ze. Ze zullen vast met hele leuke ideeën komen. Hun ideeën zullen niet allemaal te realiseren zijn, maar wellicht – met een beetje fantasie en creativiteit – kom je toch al een heel eind.

(11) Verwachtingen over je kinderen.
Je hoeft niet van je kinderen te verwachten dat ze de hele tijd netjes bij het (telefonische of online) gesprek aanwezig zijn. Een heel gesprek kan echt te lang zijn voor kinderen. Zeker voor jonge kinderen is dat bijzonder lastig. Kinderen willen het liefst met hun (nieuwe) speelgoed of cadeaus spelen. En geef ze eens ongelijk… 😉 Ze mogen dus zeker meekijken tijdens het gesprek, zolang als ze willen, maar accepteer dat ze op een gegeven moment graag hun eigen plan trekken en willen gaan doen waar ze goed in zijn: spelen!

(12) Je kinderen kijken naar jou.
Realiseer je dat je kinderen het kerstgevoel niet krijgen door allerlei grote kerstcadeaus in ontvangst te nemen, maar wel door de sfeer die in huis hangt en hoe iedereen op elkaar reageert. Als jij als ouder uitstraalt dat je het een vervelende kerst vindt, dat je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt, dan wordt de kerst ook navenant. Als je uitstraalt dat je er het beste van probeert te maken en je er een fijne kerst van probeert te maken, dan wordt de kerst al een stuk positiever. Voor iedereen. Probeer juist daarom – voor je kinderen – heel flexibel en creatief te zijn en maak er – samen met je hele gezin – een hele mooie kerst van. Het wordt in ieder geval een kerst, die ons allemaal zal bijblijven en één die we niet snel zullen vergeten. Maak er daarom een hele fijne en gezellige kerst van!

Ik hoop van harte dat ik je met deze tips heb kunnen inspireren om deze kerst tot een onvergetelijke te maken.
Let’s make it a december to remember.

Ik wens jou en iedereen, die je lief is, een hele fijne kerst.

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse


Opvoedcoach & Psycholoog | http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl | Klik hier voor meer GRATIS OpvoedTips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s