Pakjesstress in de drukke Decembermaand [Joyce te gast bij L1mburg Centraal]

Young woman wearing Santa's hat is screaming.In de uitzending van ‘L1mburg Centraal’ (L1 TV; 4-12-’18) mocht ik als gast aanschuiven bij presentatrice Fabienne Nijsten. Hieronder lees je waar de uitzending over ging, inclusief alle tips (en meer)!’, die ik in de uitzending gaf om de pakjesstress te beperken en het hoofd koel te houden in de drukke decembermaand.

(De link naar de reportage vind je onderaan het artikel.)


We willen allemaal het liefst dat de feestdagen gezellig zijn.
Gezellig met familie, vrienden, onze dierbaren rond de kerstboom, lekker eten, misschien wel een paar cadeautjes uitpakken. Maar hoe doe je dat? En hoe waak je ervoor dat het niet te druk wordt, voor jou en je kind(eren)?
⇒ Wat maakt voor jou de feestdagen gezellig? Welke ingrediënten zorgen ervoor dat de feestdagen voor jou gezellig zijn? Laat het ons hieronder weten.


Rondom alle feestdagen zijn er behoorlijk wat activiteiten, die je samen met je kind kunt doen. 
Denk maar eens aan: de Sinterklaasintocht, schoen zetten, de woonkamer versieren in Sinterklaassfeer, plekken bezoeken waar Sinterklaas komt (school, opvang, clubs, thuis, familie, je werk ed.), het Sinterklaasjournaal kijken, dagelijks een deurtje openmaken van de adventskalender, de kerstboom opzetten, de kerstversiering ‘ophangen’, kerstviering op school, bezoek aan een kerstmarkt, kerst bij familie van papa, kerst bij familie van mama, kerst thuis, oudjaar vieren met familie en vrienden, handjes geven op nieuwjaarsdag en diverse recepties etc.


Voor kinderen zijn dit allemaal leuke activiteiten, maar soms met een spannende component en als je alle activiteiten gaat doen, kan het gewoon te veel worden van het goede. Het ene kind gaat daar natuurlijk beter mee om dan het andere. Kijk daarom vooral naar hoe je eigen kind er mee omgaat en laat je niet te veel leiden door wat je allemaal zou ‘moeten’ doen of door hoe andere ouders het aanpakken. Zij hebben nou eenmaal weer andere kinderen en gaan er op hun manier mee om…


Hoe merk je dat alle activiteiten teveel zijn voor je kind

sint_zit_en_praat_met_kindje– Je kind slaapt slechter dan anders.
– Je kind wordt ’s nachts vaker wakker dan anders.
– Je kind is overdag vermoeider dan anders.
– Je kind huilt meer dan anders.
– Je kind is overdag drukker, wat een teken van vermoeidheid kan zijn.
– Je kind is prikkelbaarder dan anders.
– Je kind luistert slechter naar je dan anders.
– Je kind maakt zich zorgen over allerlei dingen, die Sinterklaas, de Pieten of de kerstman doen en stelt je er allerlei vragen over. Die vragen komen regelmatig terug, ook al heb je er al antwoord op gegeven.
– Je kind heeft geen zin meer om naar een Sinterklaas- of kerstactiviteit te gaan.
=> Heb jij aan je kind gemerkt dat alle activiteiten te veel werden? Hoe merkte je dat? Laat het ons hieronder weten.


Sommige kinderen zijn zelfs ’s nachts bezig met alle activiteiten
rondom Sinterklaas en kerst. In de uitzending hoor je bijvoorbeeld dat het zoontje van Fabienne ’s nachts naast haar bed stond en vroeg of hij mocht gaan kijken of Sinterklaas wat in z’n schoen had gedaan; en dat terwijl hij z’n schoen niet eens had gezet…

Kinderen zijn er vaak echt mee bezig in hun hoofdje. Ze zien Sinterklaas (en wat later de kerstman) overal. Het is dan ook niet gek dat ze er ’s nachts mee bezig zijn. Tijdens hun slaap verwerken ze waar ze overdag mee bezig zijn geweest.

⇒ Kijk dus goed naar je kind en hoe je kind op alles reageert en laat dat leidend zijn in wat je in deze periode allemaal wel / niet doet.  


joyce_grijs_aanjou_1
Heb je een kleine of grote opvoedvraag, waar je graag een antwoord of oplossing voor wil? Neem dan contact met me op.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.Daarbij komt nog dat – hoewel het voor volwassenen soms een ‘vervelend’ woord is – kinderen erg van structuur en duidelijkheid houden.
Ze moeten overdag al in zoveel dingen mee en doen dat vaak ook gewoon, maar varen er wel bij als ze nóg beter weten wat er staat te gebeuren. Als ouder kunnen we onze kinderen heel goed helpen bij die structuur en het bewaren van het overzicht. Daardoor weten onze kinderen beter waar ze aan toe zijn.

Je kind structuur geven en overzicht bieden over alle activiteiten kun je heel praktisch aanpakken. Bijvoorbeeld:

sint_aftelkalender_aksecoaching_2018_gedraaid2(1) Laat je kind op vooraf afgesproken dagen de schoen zetten, bijv. 1x door de week en 1x in het weekend. Als je kind vooraf weet waar hij aan toe is, dan neemt dat al een stukje onrust en spanning weg.

(2) Doseer het aantal activiteiten.
Doe per weekend max. één extra activiteit, die met Sinterklaas of kerst te maken heeft.
Bedenk namelijk dat je kind op school of opvang al veel meekrijgt over Sinterklaas en kerst. Ook al wil je als ouder nog graag wat extra’s aan Sinterklaas of kerst doen, houdt het binnen de perken.

(3) Gebruik een aftelkalender waarop je aangeeft wat je wanneer samen met je kind gaat doen. Je kind kan dan zelf in de gaten houden wat er staat te gebeuren. Hierdoor krijgt je kind meer grip op de situatie.

(4) Kan je ene kind beter tegen alle drukte dan je andere kind?
Zoek dan een gulden middenweg in alle activiteiten die je doet.
En misschien vind je ene kind, dat de drukke agenda niet prettig vindt, het niet eens zo erg om eens lekker met mama thuis te blijven, terwijl papa met je andere kind(eren) op bezoek gaat bij Sinterklaas of de kerstman…


joyce_rosegrijs_staand_c

Wil je graag een thema-avond over opvoeden bijwonen?
Kijk dan in Joyce’ online Agenda voor een workshop, lezing of OpvoedParty bij jouw in de buurt.

Wil je Joyce graag uitnodigen om een thema-avond over opvoeden te geven?
Kijk dan hier voor mogelijke thema’s en/of neem contact met haar op.Merk je dat de voorbereidingen op de feestdagen voor jezelf te stressvol zijn? 
kerst_pakjes_tabletAls de voorbereiding op de feestdagen te stressvol voor je zijn, dan is het goed om gas terug te nemen. Ga na wat jij belangrijk vindt tijdens de feestdagen en probeer dat te bewerkstelligen. Uiteraard mag je daarin rekening houden met wat anderen graag willen, maar houd je eigen grenzen goed in de gaten. Leg ook jezelf niet te veel druk op.

Ga als volgt te werk: 
(1) Zet alle activiteiten, die je zou ‘moeten’ doen op een rijtje, geef ook aan hoeveel tijd de eventuele voorbereiding kost.

(2) Ga na of het realistisch en haalbaar is om al die activiteiten te doen.

(3) Als je hebt geconcludeerd dat je niet alle activiteiten kunt doen, dan is het belangrijk om keuzes te maken. Je kunt nou eenmaal niet alles doen. Je kunt wel beslissen om iets dít jaar niet te doen, maar volgend jaar weer wel. Volgend jaar kun je dan weer iets anders laten vervallen.

(4) Maak een planning.
– Zet alle activiteiten, die er overgebleven zijn, in je agenda en plan de voorbereiding in.
– Plan voor de komende tijd ook vrije avonden in waarop je niks doet, zodat je ook voldoende tijd hebt om je batterij op te laden.  Ook dat mag in deze drukke periode niet ontbreken.

(5) Ga na of er niet toch nog een activiteit is, die eigenlijk kan vervallen. Je hoeft ze namelijk echt niet allemaal te doen.
Soms is het ook prima om een bezoekje dat je normaalgesproken tijdens de kerstdagen zou afleggen op een ander moment te doen, bijv. in het weekend vóór of juist ná kerst. Volgend jaar kun je het weer anders doen.

⇒ Lees ook m’n artikel ‘Druk, druk, druk…? – Praktische adviezen over hoe je tijdens drukke periodes rust én overzicht houdt.’ voor meer details en nog meer tips over dit thema. 

 

Merk je dat andere ouders, collega’s, vrienden of familieleden jouw aanpak vreemd vinden of levert het onbegrip op bij anderen? 
kerst_vrouw_bedenkt_zichProbeer jouw situatie dan een keer uit te leggen, zonder in de verdediging te schieten. Geef bijv. aan wat jij graag met de kerst wil bereiken en hoe je dat wil bewerkstelligen, dat het jouw keuzes zijn die niks te maken hebben met de ander (dus dat de ander het niet persoonlijk moet opvatten of zich aangevallen moet voelen), dat het anders te druk voor je wordt en dat je volgend jaar weer andere keuzes kunt maken.

Je verandert je planning dus niet, omdat anderen jouw keuzes niet goed begrijpen. De mening van anderen is dus niet leidend voor hoe jij de feestdagen doorbrengt. Jij weet wat voor jezelf, voor je kind en voor je gezin het beste is en wat jullie het fijnste vinden.

Laat dus vooral de ideeën van je gezin of het gedrag van je kind aangeven wat je wel/niet gaat doen met de feestdagen. Uiteraard mag je daarbij nog altijd rekening houden met wat andere graag van je willen, maar dat hoeft dit jaar niet doorslaggevend te zijn. En realiseer je ook dat je het volgend jaar weer anders mag aanpakken.

 

Kortom: houd rekening met elkaar en respecteer elkaars keuzes. 
Dat is wat mij betreft de sleutel voor gezellige feestdagen!

 

⇒ Je mag je reactie onder dit bericht plaatsen; je mag me ook een mailtje sturen (info@aksecoaching.nl). Zet dan de titel van dit artikel in de onderwerpregel van de mail.tip_gezin
Wil jij ook Joyce’ waardevolle opvoedtips ontvangen?
Helemaal gratis en vrijblijvend. Klik dan hier.

Cadeau: Kort na je aanmelding van het e-zine ontvang je Joyce’ E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’ als cadeau. Dat is dus ook helemaal gratis en vrijblijvend. Je leest er hier meer over.


kerst_gezin_kerstboomWil je graag reageren op dit artikel? Dat mag!

Zet jouw reactie dan onder dit bericht. Houd het wel constructief, liefst in de vorm van ‘Tips & Tops’. Dankjewel voor je medewerking!

Heb je vragen over dit thema, wil je meer weten over het onderwerp of heb je een andere opvoedvraag? Neem dan contact met me op. Je vindt m’n contactgegevens hieronder.

 


joyce_rosegrijs_staand_cIk wens iedereen in ieder geval fijne en gezellige feestdagen toe zonder stress en drukte en ik hoop van harte dat het een kerst wordt die jij en je gezin fijn vinden! 

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl

© 2018-2019. Joyce Akse/Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

Geschreven door Joyce Akse van ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’.

 

l1_uitzending_pakjesstress_041218_01

KLIK HIER om de reportage van L1mburg Centraal te bekijken.

Klik hier voor je dagelijkse portie OpvoedInspiratie op Facebook.

Lees ook andere artikelen van Joyce over ‘SinterKerstenNieuw’ boordevol waardevolle opvoedtips: 
– De magie van Sinterklaas (over: Waarom je kind in Sinterklaas gelooft; of de kerstman, de Paashaas, sprookjes…). Klik hier.
– De decembermaand: Gezellig met het hele gezin en toch niet duur?!. Klik hier.
– Hoe houd je het Sinterklaasfeest leuk, voor je kind én voor jezelf? (4 handige tips, 3 dringende vragen, 1 vrolijke aftelkalender). Klik hier.
– Druk, druk, druk…? (Praktische adviezen over hoe je tijdens drukke periodes rust én overzicht houdt.). Klik hier.
Klik hier voor meer waardevolle opvoedtips van Joyce, bijv. over (niet) willen luisteren, slapen of eten ed.


logo_akse_coaching_klein_nieuw

Ga (terug) naar de website van Akse Coaching: http://www.aksecoaching.nl. 

Een gedachte over “Pakjesstress in de drukke Decembermaand [Joyce te gast bij L1mburg Centraal]

  1. Pingback: Bang voor Sinterklaas | Hoe je je kind toch van het Sinterklaasfeest laat genieten. | Akse Coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s