Tandenpoetsen: Van fiasco naar feest in 5 eenvoudige stappen!

Eén van de vaste onderdelen van het bedritueel is tandenpoetsen en laat dat nou net NIET het favoriete onderdeel van je kind zijn.

De volgende situatie komt je misschien wel (deels) bekend voor…

 


meisje_huilt_tijdens_tandenpoetsenAlles loopt bij het naar bed gaan meestal wel gesmeerd. Het wassen, omkleden, pyjama aan, op het potje / de wc zitten gaat allemaal prima. Maar dan komt het: je wilt de tanden van je dochter gaan poetsen. Je dochter ziet de bui natuurlijk al hangen: ze weet dat het weer moet gebeuren, dus rent ze al meteen de badkamer uit zodra jij ook maar in de richting van de tandenborstel grijpt. En jij weet ook wat het volgende is: je dochter komt niet uit haarzelf naar de badkamer, nee, je zult achter haar aan moeten gaan. Zodra je haar gezien hebt en haar wil oppakken, stribbelt ze tegen. Jij probeert haar zo goed en zo kwaad als het gaat naar de badkamer te bewegen. Dat lukt niet echt, want je dochter blijft tegenstribbelen. Dan maar optillen en zo naar de badkamer. Je zet haar op je schoot, maar ze probeert nog steeds te ontsnappen. Dan maar stevig vasthouden in een soort houtgreep. Je dochter kan nu geen kant meer op; ze blijft echter schreeuwen en tegenstribbelen. Onder luid protest en met het zweet op je voorhoofd lukt het je dan eindelijk om haar tanden te poetsen… Dit moet toch anders kunnen! 


 

Het is belangrijk dat iedereen iedere dag z’n tanden poetst, dus ook je kind. Het liefst zelfs 2x per dag (één keer ’s ochtends, één keer ’s avonds) en dan ook nog eens 2 min. per keer. Het lastige is alleen dat kinderen het vaak helemaal niet fijn vinden…

Daar zijn diverse redenen voor te bedenken:
– Je kind vindt het raar dat er iets in zijn mond gestopt wordt (tandenborstel), waar dan ook nog eens druk mee bewogen wordt.
– Er zit een gek goedje op de tandenborstel (tandpasta), dat je kind niet lekker vindt.
– Tijdens het poetsen moet je de hele tijd je mond wijd openhouden, wat na een tijdje vervelend aanvoelt of misschien zelfs pijn doet aan de kaken.
– Poets je met een elektrische tandenborstel, dan maakt dat een hard, zoemend geluid in je mond. Je hoofd trilt er zelfs een beetje van.
– Tijdens het poetsen moet je heel lang stil blijven staan, anders schiet de tandenborstel misschien uit. En stil staan is nou eenmaal moeilijk…
Vindt jouw kind tandenpoetsen ook vervelend? Wat denk je dat bij hem/haar de reden is? Laat het als reactie onder dit artikel weten. 


Ondanks deze vervelende omstandigheden is het toch goed mogelijk om het tandenpoetsen minder erg en minder vervelend voor je kind te maken.
Uiteraard weet je kind nog goed dat het bij de vorige keren een strijd was, dus het begin zal moeilijk zijn. Je kind moet een drempel over en moet gaan ervaren dat het tandenpoetsen ook best plezierig kan zijn.
Als je net begint met de nieuwe aanpak, dan zit je kind nog in de modus ‘tandenpoetsen is vervelend’ en zal zich dus als vanouds verzetten. Dat maakt het begin van de nieuwe aanpak lastig en vereist doorzettingsvermogen. Vandaar dat het belangrijk is dat jij als ouder de spil bent in het veranderen van de sfeer rondom het tandenpoetsen. Het begin van de verandering ligt dan ook helemaal bij jou!

Hieronder lees je maar liefst 5 tips om het tandenpoetsen bij je kind op een positieve manier aan te pakken en het fijner te maken voor je kind:

(1) Blijf zelf rustig. 
moeder_poetst_tanden_bij_zoonAls je al vaker artikelen met tips van mij hebt gelezen, dan weet je dat ik heel vaak begin met deze tip. Deze is namelijk ontzettend belangrijk (maar wel ontzettend moeilijk).

Zodra jij zelf ongeduldig, boos of gefrustreerd raakt, is dat een bevestiging voor je kind dat tandenpoetsen vervelend is. Die vicieuze cirkel willen we graag doorbreken en dat begint in dit geval dus bij jou als ouder. Als jij het voor elkaar krijgt om rustig en vriendelijk te blijven, dan maakt dat de situatie meteen een stuk aangenamer voor jou en je kind.

 

(2) Maak duidelijke afspraken met je kind over het tandenpoetsen. 
Als je duidelijke afspraken maakt met je kind over het tandenpoetsen, dan weet hij beter wat er gaat gebeuren, wat precies de bedoeling is en wat hij van de situatie kan verwachten.

=> Spreek af wanneer het tandenpoetsen precies klaar is.
moeder_poetst_tanden_bij_jongenHet is belangrijk voor je kind dat er duidelijkheid is en dat je kind weet waar hij aan toe is. Daar houden kinderen van, ook bij het tandenpoetsen. Spreek duidelijk af dat je één minuut nodig hebt om zijn tanden te poetsen. Je kunt daarvoor een wekkertje of je telefoon instellen, die dan na één minuut afgaat. Zodra het belletje gaat, houd je meteen op met poetsen en kan je kind de tandpasta uitspugen en zijn mond spoelen.

De duur van het poetsen kun je na verloop van tijd wat gaan verlengen. Doe dat echter niet te snel of met te grote stappen. Zodra je kind 3 dagen achter elkaar rustig zijn tanden heeft laten poetsen, verleng je het poetsen met 10 seconden. Gaat dat weer 3 dagen achter elkaar goed, dan voeg je weer 10 seconden toe aan het poetsen. Zo bouw je het langzaam uit tot (in totaal) 2 minuten. Dat betekent dat je – als het goed is – binnen 2-3 weken op 2 minuten zit en je dan zijn tanden gedurende 2 minuten rustig kunt poetsen.

=> Houd het tandenpoetsen luchtig.
Spreek af dat je eerst zijn tanden poetst en dat hij daarna zelf nog even mag napoetsen of dat hij daarna jouw tanden mag poetsen.

Bijvoorbeeld:
‘Papa gaat nu je tanden poetsen. Als we klaar zijn, mag je zelf je tanden nog even goed napoetsen; kijken of papa het goed gedaan heeft.’

‘Mama gaat nu je tanden poetsen. Als we klaar zijn, ben jij aan de beurt en mag je mama’s tanden poetsen.’

Als je kind na het tandenpoetsen iets mag doen wat hij leuk vindt, dan stimuleert hem dat om goed mee te werken tijdens het onderdeel dat hij niet zo leuk vindt (het tandenpoetsen zelf). Zorg er in ieder geval voor dat je eerst zijn tanden poetst en dat hij pas daarna iets anders / leuks doen. Het werkt het beste om daar iets voor uit te kiezen dat bij het tandenpoetsen hoort.
Vind je het toch nog lastig om iets uit te kiezen dat bij het tandenpoetsen past? Spreek dan af dat je je kind een extra verhaaltje voorleest, als hij rustig blijft staan en/of zijn mond goed openhoudt tijdens het tandenpoetsen. 

 


joyce_grijs_aanjou_1
Heb je een kleine of grote opvoedvraag, waar je graag een antwoord of oplossing voor wil?
Neem dan contact met me op.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.


 

(3) Zing een liedje tijdens het tandenpoetsen
meisje_moeder_tanden_poetsen_spiegelVooral jonge kinderen vinden het leuk als je gaat zingen. Zodra je gaat zingen geef je meteen de boodschap dat je het leuk of fijn vindt. Voor je kind klinkt jouw gezang als muziek in de oren en zal zich er net wat meer door gaan ontspannen. Hieronder vind je een voorbeeldliedje dat je tijdens het tandenpoetsen kunt zingen.

 


(Melodie: Vader Jacob)

‘Tandjes poetsen, tandjes poetsen,
Zeg maar A, Zeg maar A,
Worden ze lekker schoon van, worden ze lekker schoon van,
Heen en weer, heen en weer.

Alle tandjes poetsen, alle tandjes poetsen,
Heel mooi schoon, heel mooi schoon,
Worden ze mooi wit van, worden ze moet wit van,
Bijna klaar, nu zijn we klaar.’


 

Als je pas met de nieuwe aanpak begint, zing je dit liedje maar 1x (of eerst alleen het eerste couplet). Probeer tijdens het liedje zoveel mogelijk tanden te ‘raken’, maar dan wel op een vriendelijke, zachtaardige manier, dus zonder dat je je kind in de ‘houtgreep’ hebt.

Goed om te weten
Dit liedje is officieel natuurlijk veel te kort om zijn tanden goed genoeg te poetsen. Die 2 minuten zou ik echter nog niet meteen aan het begin van de nieuwe aanpak aanraden. Dat is uiteindelijk natuurlijk wel de bedoeling, maar daar moet eerst de situatie voor verbeteren.

Aanpak bij het zingen van het liedje (zonder wekker)
meisje_poetst_tanden_van_moeder– Als je wil, kun je het liedje eerst even voor zingen, zodat je kind weet hoe het gaat en hoe lang het ongeveer duurt.
– Zing het liedje aanvankelijk slechts 1x. Probeer in die tijd wel alle tanden een keer goed mee te nemen, maar als het een keer niet lukt, dan gebeurt dat de volgende keer wel. Om er toch voor te zorgen dat z’n tanden wel vaak genoeg (kort) schoon gemaakt worden, kun je voorlopig aanhouden dat je z’n tanden 2-3 keer per dag (kort) poetst.
Bijv. na iedere maaltijd (ontbijt, lunch, avondeten). 
– Als het langzaam maar zeker beter gaat met het tandenpoetsen, dan begin je eerst eens met wat te verlengen door het liedje wat langzamer te zingen, daarna door het liedje 2x te zingen etc. Als dat allemaal goed gaat en de positieve sfeer behouden blijft, kun je de 2 minuten gaan aanhouden. Maar verwacht dat op dit moment niet te snel; dat komt wel.
Als je toch de wekker gebruikt (zoals geadviseerd bij tip 2), dan kun je het liedje natuurlijk gewoon blijven herhalen totdat de wekker afgaat. 
– Leg je kind uit dat je alleen zingt, als hij z’n mond goed open heeft én je goed kunt poetsen. Als het liedje afgelopen is, dan mag hij z’n mond weer dicht doen en spoelen.

Tijdens het tandenpoetsen is het goed om een vaste volgorde aan te houden. Dat maakt het voor je kind ook weer beter voorspelbaar.

Als het liedje afgelopen is, ben je klaar met tandenpoetsen en stop dan meteen. Sluit nog even positief samen af. Dat kan heel eenvoudig door je kind een high five, een compliment of een kus te geven.

 

(4) Houd het luchtig.
Het tandenpoetsen ging voorheen niet op een fijne manier en het is belangrijk dat je kind merkt dat dat nu helemaal anders gaat. Het doel is nog steeds dat zijn tanden goed gepoetst worden, maar de manier waarop dat gebeurt, gaat vanaf nu echt anders.

Geef de situatie daarom een positieve draai en houdt het luchtig. Dat kun je bereiken door het tandenpoetsen op een speelse manier aan te pakken.

Hieronder vind je enkele tips over hoe je het tandenpoetsen op een speelse manier kunt aanpakken.
Deze tips gaan over wat je kunt doen nádat je de tanden van je kind hebt gepoetst. Spreek dit duidelijk af met je kind voordat je zijn tanden gaat poetsen; dan weet je kind ook waar hij zich tijdens het tandenpoetsen op kan verheugen. 

jongen_vader_poetsen_tanden=> Poets je tanden tegelijkertijd met die van je kind. Hij ziet dan direct hoe jij het bij jezelf doet en hij zal dat gaan proberen te imiteren. Kinderen vinden het vaak heel leuk om iemand na te doen, dus dat zal hem stimuleren om ook zijn eigen tanden even te poetsen.

=> Ga tegen over elkaar staan met ieder jullie eigen tandenborstel in de hand. Zeg tegen je kind dat hij doet alsof hij in de spiegel kijkt. Begin nou je eigen tanden te poetsen. Jij bent zijn spiegelbeeld en hij doet jou precies na. 

 


joyce_rosegrijs_staand_c

Wil je graag een thema-avond over opvoeden bijwonen?
Kijk dan in Joyce’ online Agenda voor een workshop, lezing of OpvoedParty bij jouw in de buurt.

Wil je Joyce graag uitnodigen om een thema-avond over opvoeden te geven?
Kijk dan hier voor mogelijke thema’s en/of neem contact met haar op.


 


(5) Als je kind toch niet meewerkt tijdens het tandenpoetsen
Als je kind ondanks jullie positieve aanpak en duidelijke afspraken toch niet goed genoeg meewerkt (wat nog een keer kan gebeuren), dan is het goed om een consequentie toe te passen.

Hier volgen enkele voorbeelden van consequenties, die passen bij deze situatie:
– je kind mag niet zelf napoetsen…
– je kind mag jouw tanden niet poetsen…
– jullie poetsen jullie tanden niet meer tegelijkertijd…
– je kind krijgt niet het extra verhaaltje bij het voorlezen…

Als je de consequentie geeft, dan blijf je natuurlijk altijd rustig. Het is goed om je te realiseren dat je geen extreme consequenties hoeft te bedenken. Dit zijn allemaal consequenties die voortvloeien uit de afspraken, die je hebt gemaakt.

Probeer trouwens wel – als het even kan – te voorkómen dat je een consequentie moet gaan inzetten. Dat maakt de sfeer namelijk toch weer negatief. Het devies blijft dus nog steeds: houd de sfeer tijdens het tandenpoetsen positief, luchtig en speels.

 


Wil jij ook Joyce’ waardevolle opvoedtips ontvangen? tip_gezinHelemaal gratis en vrijblijvend. Klik dan hier.

Cadeau: Kort na je aanmelding van het e-zine ontvang je Joyce’ E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’ als cadeau. Dat is dus ook helemaal gratis en vrijblijvend. Je leest er hier meer over.


 

Ik hoop van harte dat je met deze informatie op een goede manier thuis aan de slag kunt.

Heb je hier vragen over, wil je meer weten over dit thema of heb je een andere opvoedvraag? Neem dan contact met me op. Je vindt m’n contactgegevens hieronder.
joyce_rosegrijs_staand_c

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

 

 

http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl

© 2018. Joyce Akse/Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

Geschreven door Joyce Akse van ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’.

 

Klik hier voor je dagelijkse portie OpvoedInspiratie.

 

Lees ook andere artikelen van Joyce met waardevolle opvoedtips: 
– ‘Slaap kindje slaap’ (over: Hoe een bedritueel je kind helpt om beter in slaap te laten vallen). Klik hier.
– ‘Waarom plas je nou weer in je bed?’ (over: 3 handige tips om op een positieve manier om te gaan met zindelijkheid en bedplassen.). Klik hier.
– Ruim nou toch eens op! (of: 9 simpele stappen om je kind te leren opruimen). Klik hier.

Klik hier voor meer waardevolle opvoedtips van Joyce, bijv. over (niet) willen luisteren, slapen of eten ed.

Lees verder over het thema van dit artikel:
– Tandenpoetsen met kinderen. Ivoren Kruis. Klik hier.


logo_akse_coaching_klein_nieuw

 

Ga (terug) naar de website van Akse Coaching: http://www.aksecoaching.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s