Ode aan de hydrofiele doek – Waarom juist deze doek zo onmisbaar is als je jonge kinderen hebt.

hydrofiele_doek_4Nadat je bevallen bent van je baby’tje ga je vrijwel direct aan de slag met de verzorging van je kindje. Natuurlijk neem je ook de tijd om met je baby’tje te knuffelen, naar je kindje te kijken en om gewoon van je kindje te genieten.

Als je bevallen bent van je eerste kindje, dan is het natuurlijk nog allemaal nieuw voor je en kan het best overweldigend zijn. Dat is echt niet gek!

Gelukkig leer je vrij snel hoe het verzorgen en verschonen van je kindje in z’n werk gaat en krijg je er na een paar dagen echt al handigheid in. Toch is het altijd handig om te weten welke spullen je nou echt nodig hebt en waar je ze dan precies voor kunt gebruiken. Eén van die broodnodige spullen is de hydrofiele doek; zo’n doek die ze vroeger als luier gebruikten. Ook nu is deze doek echt onmisbaar in de verzorging van je kindje; niet meer als luier maar op heel andere vlakken.

Je leest hieronder een mooie lijst van waar je de hydrofiele doek allemaal voor kunt gebruiken. En je merkt dan al snel hoe handig zo’n doek voor jou en je kindje kan zijn.


Waar kun je de hydrofiele doek allemaal voor gebruiken? 

– In bedje: 
baby_slaapt_in_wiegVanaf de geboorte van m’n kindjes heb ik op de plek waar hun hoofdje lag een hydrofiele doek gelegd (alleen in het ledikant). Zo kwam de melk, die ze teruggaven, op de doek terecht en niet direct op het hoeslaken.

Toen ze wat ouder waren en ook vaker verkouden werden, ving de doek ook vaak het snot op. Dat scheelde me behoorlijk wat was. ’s Ochtends hoefde ik dan namelijk alleen de hydrofiele doek te verschonen en niet het hele hoeslaken.

De eerste maanden vouwde ik de doek in een driehoek; later vouwde ik de doek helemaal open en legde ik ‘m als een ruit in het bedje. De 3 hoeken, die ‘buiten’ het bedje vielen, vouwde ik onder de matras, zodat de doek goed bleef liggen.

In de winter is het trouwens erg fijn om een flanellen doek in het bedje te leggen. Dat voelt dan net weer net wat warmer aan en is bovendien lekker zacht.

LET OP: Als je een hydrofiele doek in het bedje van je baby legt, is het wel ontzettend belangrijk dat je kindje de doek zelf niet los krijgt en er niet in verstrikt kan raken.

– Om de kruik:
kruik_aluminiumAls je kindje geboren wordt, dan kan het nog niet helemaal z’n eigen temperatuur reguleren. Om je kindje wat te helpen om het lekker warm te hebben, zeker als het buiten koud is, is om – voordat hij gaat slapen – een kruikje met warm water erin in z’n bed te leggen. Uiteraard wil je dat je kindje zich niet verbrandt aan de kruik. Vandaar dat het goed is om een doek om de kruik te wikkelen. Daar bestaan natuurlijk speciale kruikdoeken voor, maar hydrofiele doeken lenen zich er net zo goed voor. Je draait er één of twee doeken netjes omheen en zorgt dat de doek goed om de kruik heen blijft zitten. Als je buiten gaat wandelen, kun je de kruik ook – een tijdje voor vertrek – in de wandelwagen leggen.
LET OP: Haal de kruik uit het bedje vóórdat je je kindje in z’n bedje legt. De kruik kan nl. toch nog heet zijn, waardoor je kindje zich aan de kruik zelf verbrandt óf de kruik heeft wellicht gelekt. Controleer altijd of de kruik gelekt heeft door in het bedje te voelen of de lakens vochtig zijn. Het water in de lakens zou nl. nog gloeiend heet kunnen zijn, waardoor je kindje zich alsnog verbrandt.
⇒ Lees hier verder over hoe je een kruik veilig kunt gebruiken.

– Op het aankleedkussen:
aankleedkussen_op_commode
Om het aankleedkussen heen heb je waarschijnlijk een hoes, die er voor zorgt dat het kussen zelf niet vies wordt. Daarnaast hebben deze hoezen vaak de leukste kleuren en motiefjes, waardoor het er ook nog eens leuk uitziet.

Als je je kindje verschoont, kan er poep of plas aan de aankleedkussenhoes komen. Om te voorkomen dat je de hoes na iedere verschoning zou moeten verwisselen, is het handig om een hydrofiele doek op de hoes te leggen. Daardoor hoef je ook niet veel hoezen in huis te hebben, omdat de kans klein is dat ze op deze manier echt vies worden. Je legt de hydrofiele doek als een ruit over het aankleedkussen of je vouwt ‘m 1x in het midden en legt ‘m dan op de hoes / het kussen.


– In bad:
baby_wordt_gewassen_in_badAls je baby’tje in bad is geweest, droog je ‘m waarschijnlijk op de commode en/of op het aankleedkussen. Leg ter voorbereiding alvast een ‘baddoek’ op het aankleedkussen en daarna een hydrofiele doek er boven op.

Als je baby’tje in bad is geweest, droog je ‘m met een losse hydrofiele doek. Als je kindje helemaal droog is (en z’n luier om heeft), kun je de natte hydrofiele luier onder ‘m vandaan halen. Je legt je kindje dan terug op de baddoek. Die is nu niet zo nat, waardoor je je kindje aan kunt kleden zonder dat z’n kleertjes vochtig worden.

 


ouderschap_baby04Heb jij vragen over je baby of je prille ouderschap?
Lijkt je baby vaker ontroostbaar of slaapt je baby weinig? Wil je leren welke signalen je baby je allemaal geeft, zodat je goed op zijn behoeftes kunt aansluiten? Heb je andere vragen over je baby of je ouderschap, waar je graag persoonlijk advies van Joyce over zou willen krijgen?
Lees dan hier op welke manier Joyce jou zou kunnen helpen.

Wil je regelmatig nieuws en (realistische) tips ontvangen over zwangerschap, baby’s, de kraamtijd en meer?
Volg dan ‘Blije baby Blije ouders’  op Facebook.


 

– In de luier- / verzorgingstas
verzorgingstas_inhoud.pngAls je 1 of 2 hydrofiele doeken in je luiertas stopt, dan kun je de doek bijv. gebruiken als:
–  schoonmaakdoek
– (extra) onderlegger
– slabber
Lees ook dit artikel over wat je nog meer nodig hebt voor in je verzorgingstas.


– In de wandelwagen:
baby_slaapt_in_wandelwagen_buitenAls je kindje in de wandelwagen ligt, dan kan het voorkomen dat je kindje wat melk teruggeeft. Dan is het handig om een hydrofiele doek, bijv. als een ruit, onder het hoofdje van je kindje te leggen om te voorkomen dat het matrasje van de wandelwagen vies wordt.


– In het autostoeltje:
baby_in_autostoel_met_papa_in_autoUiteraard kunnen baby’tjes op alle momenten een mondje teruggeven of een spuitluier krijgen. Vooral voor het laatste geval is het handig om – ter bescherming van je autostoeltje – een hydrofiele luier in het autostoeltje te leggen (onder je kindje). Dat voorkomt dat de autostoelhoes of het autostoeltje zelf vies wordt.

 


baby_ingbakerd_hydrofiele_doekWorkshop ‘Blije baby & Blije ouders’
Joyce geeft regelmatig workshops, waarin ze je leert hoe je op een positieve en fijne manier omgaat met je baby en dan vooral als je baby’tje moeilijk slaapt en/of veel huilt. Deze workshops heten ‘Blije baby & Blije ouders’.

Je leest hier of Joyce deze workshop binnenkort ook bij jou in de buurt geeft. 


 

– Inbakeren:
Als je het fijn vindt om je kindje in te bakeren, dan is een hydrofiele doek daar heel geschikt voor. Met name de XXL-doeken lenen zich er goed voor.
Lees ook dit artikel over baby’tjes die moeite hebben met slapen of veel huilen. 


– Slabber:
baby_eerste_hapje_lepel_kommetjeUiteraard bestaan er de leukste, mooiste en grappigste slabbers voor je kindje. Maar mocht je een keer een slabber vergeten zijn en toch nodig hebben (en je hebt wél een hydrofiele doek bij je), dan knoop je je kindje de hydrofiele hoek om. Dat gaat prima!


– Huid-op-huid-contact: 

baby_bij_mama_huid_op_huid2Als je lekker wil knuffelen met je kindje is het goed om je kindje helemaal bloot (of alleen met een luier aan) op je blote buik te leggen. Dat noemen we huid-op-huid-contact.
Om ervoor te zorgen dat je kindje het niet te koud heeft, is het goed om een zachte doek over je kindje heen te leggen. In de zomer heb je dan vaak genoeg aan een hydrofiele doek (evt. XXL); in de winter is een lekker warme deken waarschijnlijk beter. Uiteraard voelt je kindje jouw lichaamswarmte aan zijn buikje, maar gebruik toch een doek of deken om te voorkomen dat je kindje te veel afkoelt via de rug en/of het hoofdje.


Resultaat: Minder was

Je zult merken dat je door het gebruik van de hydrofiele doeken minder andere spullen hoeft te wassen. Je hebt met zo’n kleintje al ontzettend veel was te doen, dus dat scheelt echt!

Heb je nog een situatie waarin je de hydrofiele doek gebruikt? Laat me dat dan weten door op dit artikel te reageren. Je mag ook mailen naar blijebaby@aksecoaching.nl.
Ik wens je veel succes met en plezier van de hydrofiele doek!

joyce_rosegrijs_staand_cMet vriendelijke groet,
Joyce Akse

 

Heb je vragen of opmerkingen over dit thema?
Mail die dan vrijblijvend naar blijebaby@aksecoaching.nl of plaats je reactie onder dit bericht.

 

http://bit.ly/blijebaby | blijebaby@aksecoaching.nl | http://www.aksecoaching.nl

 

© 2018. Joyce Akse/Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

Geschreven door Joyce Akse van Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies.

Klik hier voor je dagelijkse portie OpvoedInspriatie op Facebook.


Lees meer artikelen van Joyce over gerelateerde thema’s:

– ‘Waarom huilt mijn kindje toch zo? Over: Hoe je huilen bij baby’s vermindert.’ Klik hier.
– ‘Wat zit er in je verzorgingstas? Lijst met onmisbare dingen voor als je met je baby de deur uit gaat.’ Klik hier.
– ‘Wat zit er in je kolftas?’ – Lijst met onmisbare dingen voor als je buitenshuis gaat kolven.’ Klik hier.
– ‘Borstvoeding geven, kolven en werken: Hoe was dat voor mij? (Een persoonlijk verhaal)’. Klik hier..
Klik hier voor andere opvoedtips, bijv. over voeding, media, beweging ed.

© De foto van Joyce Akse is gemaakt door Ilona Tychon Fotografie.

 


fb_omslagfoto_mamaclubEen goede voorbereiding is het halve werk.’
Wil je je graag extra goed voorbereiden op je zwangerschap, je kraamtijd, je bevalling of je baby’tje? Kom dan naar de MamaClub.

De MamaClub is speciaal bedoeld voor aanstaande en kersverse mama’s, die graag meer willen weten over specifieke thema’s, die horen bij deze bijzondere periode in hun leven.

Wil je weten waar de volgende MamaClub-avond over gaat? Klik dan hier.


 

Ga (terug) naar de website van ‘Akse Coaching – logo_akse_coaching_groot_nieuwOpvoedcoaching & Opvoedadvies’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s