‘Laat jij jouw meisje wel genoeg meisje zijn?’ (Nieuwste SIRE-campagne…)

meisjes_kletsen_fluisterenLaat jij jouw meisje genoeg meisje zijn?
Nieuwste SIRE-campagne over de ontwikkeling van meisjes. *

 

Waarom deze campagne?
Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde. Wij, opvoeders van Nederland, verliezen soms uit het oog dat meisjes zich op een andere manier ontwikkelen en leren dan jongens. Over het algemeen wordt door opvoeders verwacht dat kinderen zich rustig gedragen, goed luisteren en stilzitten, terwijl meisjes meer leren door te kletsen, te fluisteren, te zingen en te dansen. Opvoeders lijken de laatste jaren ‘meisjesgedrag’ minder te waarderen. Meisjes afremmen, remt hun ontwikkeling.

Vanuit de wetenschap zijn er uiteenlopende opvattingen of de verschillen tussen meisjes en jongens aangeboren zijn of ontstaan in de opvoeding. Wel zijn ze het eens dat er aandacht moet komen voor dit onderwerp.

SIRE wil graag alle Nederlandse opvoeders aan het denken zetten over hun gedrag ten aanzien van meisjes. Zodat meisjes de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die bij hen past.
meisje_draagt_spijkerrok
Met SIRE’s onverwoestbare spijkerrok Rockie krijgen meisjes de ruimte om te leren door te proberen.

 

TIPS

 

Ruimte
Geef meisjes de ruimte om zoveel mogelijk meisje_danst_3fotosbewegingsvrijheid te hebben.
Zet tafels en stoelen aan de kant, de cd van Kinderen voor Kinderen of de dansstudio van K3 op, zodat ze alle ruimte hebben om door de huiskamer te zwieren.
(Zorg wel voor het benodigde materiaal, de ruimte en eventuele veiligheid.)

 

Open blik
moeder_dochter_lachen_naar_elkaarVerplaats je in haar ogen. Wees even haar. Zoek uit wat ze je wil vertellen en waar jouw meisje graag over kletst, waardeer dat en laat dat ook echt merken (vóórdat je evt. ingrijpt omdat ze dat echt niet kan zeggen.
Roddelen, kwaadspreken, vloeken gaat te ver over de grenzen van anderen heen.

 

Loslaten
meisje_zingt_buiten_gitaarBied de structuur en grenzen, maar laat ook los: geef geleidelijk vrijheid waar dat kan.
Als je meisje wil zingen of dansen, laat haar dat dan gewoon doen. Dat kan natuurlijk net zo goed thuis in jullie woonkamer of buiten in jullie tuin als in een volle winkel op zaterdagmiddag of op de weekmarkt in je eigen dorp.

 

Samen doen
moeder_dochter_zingen_microfoonNaast de aandacht van beide ouders, kunnen moeders ook veel betekenen. Samen kletsen, fluisteren, zingen en dansen, samen dingen dóen, samen dingen dúrven (maar ze moet het ook wel áánkunnen), de wereld uitleggen, de wereld ingaan, maar ook voorbeeld in het alledaagse.
Geef het goede voorbeeld door vaak vriendinnen uit te nodigen en veel en langdurig met hen te kletsen en te fluisteren. Ook door je meisje mee te nemen naar plekken waar gezongen en gedanst wordt kan erg leerzaam voor haar zijn. Misschien behoort dan zelfs een gezamenlijk optreden bij X Factor of Holland’s got talent tot de mogelijkheden. Als je maar samen dingen kunt doen en je je meisje zo het goede voorbeeld geeft.

Uitproberen mag
moeder_dochter_verbaasdHelp haar te leren van wat er mis gaat. Meisjes leren ook wel eens van trial-and-error. Vertel eens: welk danspasje ging vandaag steeds verkeerd of waar raak je nou steeds de tekst kwijt? (Verwijten helpt vrij weinig, leidt eerder tot afsluiting, smoezen, verbergen). 5 keer mis, de 6e keer goed.
Meisjes hebben vaak veel oefening nodig, voordat ze eindelijk de danspasjes van K3 of Kinderen voor Kinderen onder de knie hebben.

 

Rolmodellen
oma_kleindochter_drinken_koffieZorg voor verschillende rolmodellen van verschillende leeftijden: oma’s, tantes, vriendinnen, clubjes etc.
Ook oma’s vinden het belangrijk dat kleindochters goed kunnen kletsen, gezellig bij een kopje koffie met een koekje. Ook zingen is aan oma’s goed besteed. Laat ze hun repertoire van ‘In de maneschijn’ of ‘Ik zag twee beren’ uitbreiden met ‘Oma aan de top’ en ‘Voor altijd jong’. Succes gegarandeerd!

 

Nieuwsgierig
meisje_staat_op_tafelNeem haar serieus. Als u een gevaar of overlast waarneemt: even time out:
“Ik zie dat je nu op de tafel aan het dansen bent. Waarschijnlijk erg nodig of leuk, maar ik maak me er toch zorgen over. Hoe kijk jij daar tegen aan?”
Nieuwsgierig, niet vermanend. “Wat zou je kunnen doen om het niet onveilig te laten zijn, om mij of anderen geen last te bezorgen, etc.” Jouw slimme meid zal daar zeker een gevat antwoord op kunnen geven.

 

een_slimme_meid_is_op_haar_toekomst_voorbereidNeem deze tips de komende tijd zeker ter harte, want we weten allemaal:
‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!’
[Bekijk hier het oude reclamefilmpje uit 1990 van Postbus 51.]

 


loesje_wees_jezelf_er_zijn_al_zoveel_anderen

 

Als je de campagne van SIRE ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ omzet naar ‘typische’ eigenschappen, interesses of bezigheden van meisjes (die overigens ook niet zomaar getolereerd worden in de klas!) dan wordt het toch een ietwat vreemde tekst. Hopelijk zijn je tenen vaker gaan krommen en dacht je wel eens ‘waar slaat dit op…?’.

 

Mijn tekst met ‘typische meisjeseigenschappen’ maakt hopelijk duidelijk dat het eigenlijk helemaal niet nodig is om een speciale ‘jongenscampagne’ op te zetten.  Ook sommige meisjes vinden het namelijk fijn om te ravotten, te stoeien, te experimenteren en durven risico’s te nemen, net zo goed als dat sommige jongens het fijn vinden om lekker te kletsen, te zingen, te dansen of misschien wel te breien, knutselen, tekenen en met poppen of Barbie’s te spelen. Dat maakt je niet minder jongen of meisje, maar dat maakt juist dat je durft te kiezen voor je eigen voorkeuren, voor wat er bij jou past en dat je niet zo maar met de stroom mee gaat van wat er eigenlijk van jou als jongen of als meisje wordt verwacht. Zoals Loesje het zo mooi zegt: ‘Wees gewoon jezelf, er zijn al zoveel anderen’.

 

kinderen_spelen_in_water_modderOp Facebook heb ik trouwens een ‘sekseneutrale’ tekst geplaatst en als je die goed doorleest komt het er eigenlijk op neer dat we met z’n allen (ongeacht of je nou een jongen of een meisje bent) wat meer naar buiten kunnen gaan. En dat zou wat mij betreft een prima uitgangspunt zijn voor een nieuwe SIRE-campagne. 😉

 

Wil je weten hoe je je kind meer buiten kunt laten spelen en welke voordelen daar o.a. aan zitten? Lees dan hier verder.

 

*: Dit is mijn persoonlijke reactie op de SIRE-campagne ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn’ (dd. juli 2017) en mag met enige humor gelezen worden.
=> Lees ook mijn ‘sekseneutrale’ reactie op Facebook en ga dan lekker met z’n allen lekker naar buiten.

 

Wil je reageren op deze blog? Dat kan.
Plaats jouw reactie hieronder.

 

Heb je vragen of opmerkingen voor mij als opvoedcoach / psycholoog?
Mail dan naar info@aksecoaching.nl.

 

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

 

Mw. dr. J. Akse | Opvoedcoach & Psycholoog 
http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl

cropped-logo_akse_coaching_groot_nieuw.png

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s