‘Uitslapen als je kinderen hebt…?’ – Zorg er in 3 stappen voor dat je kind langer slaapt.

baby_slaaptAls je een baby’tje in huis hebt, dan weet je dat je – zeker de eerste tijd – als ouder minder slaap zult krijgen. Je dagen zitten o.a. boordevol verzorgende en extra huishoudelijke taken (natuurlijk niet alleen als je een baby in huis hebt, maar ook als je kinderen wat ouder zijn). De jaren met jonge kinderen worden niet voor niks ‘tropenjaren’ genoemd. Het is nou eenmaal een bijzondere, maar ook drukke, hectische en vermoeiende tijd.

jongen_in_pyama_met_beerHerinner jij het je nog: toen je nog geen kinderen had, kon je in het weekend ’s avonds tot laat uitgaan of met vrienden afspreken en de volgende ochtend lekker lang uitslapen. Heerlijk vond je dat! Nu je kinderen hebt, is dat wel anders. Is het niet dat ze ’s avonds onder protest naar bed gaan (en daardoor later in bed liggen), dan is het wel dat ze ’s ochtends al heel vroeg fris en fruitig naast je bed staan. Wat zou het toch fijn zijn als je nog eens wat langer kon slapen en je kinderen dus niet voor dag en dauw wakker waren.


Iedereen wordt ’s nachts wel eens wakker, kinderen ook.
Dat is heel normaal. Als volwassene weet je dan dat je je gewoon kunt omdraaien en verder kunt slapen. Voor je kind hoeft dat nog niet zo duidelijk te zijn. Je kind denkt misschien: ik ben wakker, de nieuwe dag is begonnen, dus ik kan opstaan. Je kind zal dus moeten leren dat het op zo’n moment gewoon in z’n bed kan blijven liggen, zich kan omdraaien en verder kan slapen.

In dit artikel lees je hoe je er voor kunt zorgen dat je kinderen ’s ochtends niet zo vroeg opstaan en langer in hun bed blijven liggen.  

 

We weten allemaal wel dat slapen ontzettend belangrijk is. Ik schreef eerder al een artikel over allerlei serieuze gevolgen, die slaapgebrek voor jou en je kinderen kan hebben. Het is dan ook erg belangrijk om per nacht voldoende slaap te krijgen. Dat kun je in principe natuurlijk vrij goed voor jezelf organiseren door op tijd naar bed te gaan, maar als je kind ’s ochtends al voor dag en dauw wakker wordt, is de kans groot dat jij dan nog onvoldoende uren geslapen hebt; en je kind waarschijnlijk ook…

Laten we eerst kijken hoe je er voor kunt zorgen dat je kind ’s avonds lekker kan gaan slapen. (Daarna kom ik terug op hoe je ervoor zorgt dat je kind ’s ochtends langer in bed blijft liggen.) Een goede nachtrust begint nl. met het naar bed gaan. Het is o.a. belangrijk dat zijn slaapkamer aan een aantal eisen voldoet, net als het ‘naar bed brengen’.


‘Een goede nachtrust begint al bij het naar bed brengen.’ 


 

Hieronder lees je 4 belangrijke aandachtspunten:  

jongen_zit_op_bed_peinzend_beer(1) De slaapkamer moet een fijne, veilige plek zijn voor je kind. Zorg voor genoeg ventilatie en voor een prettige temperatuur; het mag er dus niet te warm èn niet te koud zijn. Zorg er ook voor dat er weinig tot geen licht en/of geluid de kamer in komt; laat het dus donker en stil zijn.
Als je kind dat prettig vindt, is het uiteraard geen probleem om bij het in slaap vallen gebruik te maken van een nachtlampje en/of muziekdoosje. Dat kan er nl. juist voor zorgen dat je kind  beter in slaapt valt.
(2) Laat je kind dagelijks op (nagenoeg) hetzelfde tijdstip naar bed gaan.
Daar lees je hier meer over.

(3) Bereid je kind er enkele minuten van te voren op voor dat hij gaat slapen, zodat hij weet wat er gaat gebeuren en hij zich daar op in kan stellen. Dat maakt ook dat hij niet acuut hoeft te stoppen met waar hij op dat moment mee bezig is, maar dat hij wél weet dat hij het langzaam moet gaan afronden.

voorlezen_moeder_aan_zoon(4) Laat je kind dan naar bed gaan en doorloop alle stappen van jullie bedritueel. Zodra je kind in bed ligt, controleer je samen of je alle stappen inderdaad hebt gehad. Dat is niet alleen een extra check voor jezelf, maar het voorkomt ook dat je kind weer gaat roepen of op zoek gaat naar smoesjes om toch nog wat langer wakker te kunnen blijven…

Voor dit artikel ga ik er voor het gemak even van uit dat je kind na het vaste bedritueel zonder veel problemen in slaap valt en de rest van de nacht lekker doorslaapt. Uiteraard zijn er ook kinderen die moeilijk in slaap vallen of die niet willen gaan slapen. Daar lees je hier meer over. 

 

Maar dan komt natuurlijk de volgende ochtend: zodra er ook maar een lichtstraaltje zijn slaapkamer binnenkomt – of misschien is het bij jouw kind wel ‘zodra het stipt 4.45 uur is’ – wordt je kind wakker. Dat is ontzettend vroeg…

⇒ Hoe zorg je er nou voor dat je kind langer in bed blijft liggen?
Want alleen als je kind langer in zijn bed blijft liggen, is de kans aanwezig dat hij weer rustig in slaap valt.

 


joyce_grijs_aanjou_1
Merk je dat je kind vaker moeilijk in slaap valt, ’s nachts vaker wakker wordt of ’s ochtends heel vroeg wakker is? Of heb je andere vragen over het (niet goed) slapen, eten of luisteren van je kind? 

Neem dan contact met me op.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.


 

Hieronder lees je hoe je er in slechts 3 stappen voor zorgt dat je kind langer in z’n bed blijft liggen:

 

(1) Zorg voor een slaaptrainer, die je in de slaapkamer van je kind zet.
slaaptrainer_momoDat kan een ‘officiële’ slaaptrainer of wekker voor kinderen zijn (zoals Nijntje, een schaapje of aapje), die je in diverse winkels kunt kopen, maar dat kan ook een bureau- / nachtlampje zijn dat je op een timer aansluit. Het maakt dus niet uit welke slaaptrainer je precies gebruikt, als je kind maar weet wanneer hij mag opstaan.

Bij een slaaptrainer gaat het vaak om een poppetje of diertje dat op een bepaald moment zijn ogen opendoet; bij de lamp op een timer gaat het om het aanspringen van de lamp. Je kind hoeft dus geen klok te kunnen kijken. Jij stelt als ouder de tijd in waarop je kind uit bed mag komen.

 

(2) Leg aan je kind uit wat de bedoeling is.
Het is belangrijk dat je kind precies weet wat de bedoeling is. Leg hem dat dan ook goed uit. Zeg tegen je kind dat hij pas uit bed mag komen (of pas naar jou toe mag komen) als de ogen open zijn of als de lamp aan is.

Dus: zijn de ogen nog dicht of is de lamp nog uit, dan blijft je kind in zijn eigen bed liggen.

 


joyce_rosegrijs_staand_c

Wil je graag een thema-avond over opvoeden bijwonen?
Kijk dan in Joyce’ online Agenda voor een workshop, lezing of OpvoedParty bij jouw in de buurt.

Wil je Joyce graag uitnodigen om een thema-avond over opvoeden te geven?
Kijk dan hier voor mogelijke thema’s en/of neem contact met haar op.


 

(3) Houd jezelf én je kind aan jullie afspraak.
Als je pas met deze aanpak start, zal het waarschijnlijk nog wel eens voorkomen dat je kind toch voor de wekker uit bed komt. Dat hoort er bij. Word daar dus ook niet meteen heel erg boos om. Je kind moet nog leren hoe het precies werkt en hij heeft jouw hulp nodig bij dat leerproces.

Zodra je kind je toch roept of uit bed komt (dus vóórdat de oogjes open zijn of het lampje aangaat), ga je zo snel mogelijk naar je kind toe (of breng je hem weer terug naar bed) en herhaal je rustig de afspraak. Daarna ga je weer terug naar je eigen kamer.

Het is belangrijk om dit zeker in het begin consequent vol te houden. Hoe consequenter je dat volhoudt, hoe sneller je kind weet wat de bedoeling is. Dat kan zo’n 2-3 weken duren. Daarna weet je kind goed wat de bedoeling is en zal hij zich steeds beter aan de afspraak houden.‘Alleen als je kind (weer) in bed ligt,

heeft hij de mogelijkheid om opnieuw in slaap te vallen.’ 


 

In aanvulling hierop nog enkele belangrijke punten om op te letten:

***** Je kunt het!
duim_omhoogAls je met deze aanpak begint, is het belangrijk om je kind te laten merken dat jij er het vertrouwen in hebt dat hij het kan. De eerste 2-3 ochtenden zet je de slaaptrainer dan ook enkele minuten vóór het tijdstip waarop hij normaalgesproken wakker wordt. Als je kind het gevoel heeft dat hij op het goede tijdstip wakker wordt en hij ook laat zien dat hij dan pas uit bed komt (en niet eerder), dan kun je de wekker steeds iets later gaan zetten.

Denk daarbij vooral aan je kind: pas de tijd eerder in stappen van 5 minuten aan dan in stappen van een half uur. Als je de slaaptrainer elke dag 5 minuten later zet, dan ben je al in minder dan een week 30 minuten verder.

LET OP: je mag de wekker pas 5 minuten later zetten als je kind zich pas op het juiste tijdstip heeft gemeld. Roept hij je eerder of komt hij toch voor dat tijdstip uit bed, dan verander je het tijdstip nog niet.


meisje_slaapt_in_bed_knuffel
Heb je ook andere vragen op het gebied van
‘gezonde slaap & slaapproblemen’?

Lees dan m’n artikel ‘Lekker slapen!
Praktische tips voor kinderen en hun ouders.


 

***** Extra stimulans 
Om er voor te zorgen dat je kind extra z’n best doet om pas op het afgesproken moment uit bed te komen, kun je een gedrags- of stickerkaart inzetten. Voor iedere keer dat je kind opstaat nádat de ogen van het beestje open waren of nádat het lampje aansprong, mag je kind een sticker plakken.

Maak het in het begin gemakkelijk voor je kind om zich aan de afspraak te houden door hem aanvankelijk niet te lang in bed te laten liggen, dan kan hij in het begin ook snel stickers verdienen. Dat is dan een mooie extra stimulans en zal er voor zorgen dat je kind extra gemotiveerd is om in bed te blijven liggen.

Dit hoef je natuurlijk niet persé te doen. Voor je kind kan het een leuke extra stimulans zijn, maar jouw positieve reactie als je kind zich goed aan de afspraak heeft gehouden kan ook al voldoende zijn.

Mocht je de stickerkaart willen gebruiken, zorg er dan voor dat je de stickerkaart op een goede manier inzet, zodat deze ook het gewenste effect heeft. Je leest hier hoe je dat doet. 

 

***** Geef je kind de kans om weer zelf in slaap te vallen.
meisje_geslapen_lachendLeg uit aan je kind dat het heel normaal is om ’s nachts één of meerdere keren wakker te worden. Dat gebeurt bij iedereen, ook bij volwassenen (alleen merk je dat niet altijd bewust).
Als je kind ’s nachts of ’s ochtends vroeg een keer wakker wordt, dan kan hij gewoon in bed blijven liggen, hij pakt zijn knuffel, draait zich om op z’n andere zij en slaapt dan gewoon weer verder. Het is goed dat je kind leert om zelf weer in slaap te vallen.‘Je kunt je kind niet dwingen om te slapen.

Je kunt je kind wel leren om zelf in slaap te vallen.’


 

***** Houd je aan de afspraak.
Mocht je kind toch nog eens ‘voor de wekker’ opstaan, voorkom dan dat je hem toch weer ‘voor één keertje’ in jullie bed legt, bij hem in bed gaat liggen of hem met zijn speelgoed laat spelen. Je kind krijgt daardoor niet het idee dat hij op de wekker moet letten en kan dan toch nog gewoon opstaan wanneer hij wil. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Deze aanpak werkt alleen als jij als ouder er voor zorgt dat jullie afspraken ook echt worden nageleefd. Denk daarom van te voren goed na over welke afspraak je precies wil maken én of je die zelf (incl. de gevolgen ervan) kunt naleven.

 

Wil je graag reageren op dit artikel? Dat mag!
Zet jouw reactie dan onder dit bericht. Houd het wel constructief, liefst in de vorm van ‘Tips & Tops’. Dankjewel voor je medewerking!

 tip_gezin
Wil jij ook Joyce’ waardevolle opvoedtips ontvangen?
Helemaal gratis en vrijblijvend. Klik dan hier.

Cadeau: Kort na je aanmelding van het e-zine ontvang je Joyce’ E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’ als cadeau. Dat is dus ook helemaal gratis en vrijblijvend. Je leest er hier meer over.

 


 

joyce_rosegrijs_staand_cEn als je kind toch weigert om langer in bed te blijven liggen…?
Neem dan contact met me op, zodat we een intakegesprek kunnen afspreken. We kijken dan specifiek naar jullie eigen situatie en gaan op die manier uitzoeken wat er precies aan de hand is en hoe we er toch voor kunnen zorgen dat ook jouw kind lekker kan gaan slapen. 

Heb je vragen over dit thema, wil je meer weten over het onderwerp of heb je een andere opvoedvraag? Neem dan contact met me op.

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

© 2016-2020. Joyce Akse/Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

Geschreven door Joyce Akse van Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies.

Lees verder over gerelateerde thema’s:
– ‘Slaap kindje slaap’ (over: Hoe een bedritueel je kind helpt om beter in slaap te laten vallen). Lees hier verder.
– ‘Ga nou toch lekker slapen, liefje!’ (over: 5 tips om je kind te leren slapen.) Lees hier verder.
– ‘Waarom plas je nou weer in je bed?’ (over: 3 handige tips om op een positieve manier om te gaan met zindelijkheid en bedplassen.). Lees hier verder.
Klik hier voor andere opvoedtips, bijv. over voeding, media, beweging ed. 
Joyce gebruikte o.a. onderstaande referenties voor dit artikel:
– Sanders, M.R., Markie-Dadds, C., & Turner, K.M.T. (2007). Slaapproblemen (Tipsheet Peuters). The University of Queensland: Australia.
– Spruyt, K. (2008). Slapen. Uitgeverij Lannoo NV: Tielt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s