‘Mama, ik verveel me…’ | Pak de verveling in de vakantie aan.

Dit artikel schreef ik al eerder om de verveling in de zomervakantie tegen te gaan. Nu we door alle Corona-maatregelen ook veel thuis en binnen zitten, past deze aanpak nu ook in de niet-vakantieperiode en kun je er eigenlijk direct mee aan de slag.

vervelend_verveeldDe zomervakantie duurt voor iedereen hier in Nederland 6 weken. Dat kan behoorlijk lang zijn, zeker als je weet dat je kind zich gemakkelijk verveelt of als je het idee hebt dat jij als ouder je kinderen steeds bezig moet houden… Uiteraard zou dat niet nodig moeten zijn: je hebt waarschijnlijk genoeg speelgoed, materiaal ed. in huis waarmee je kind direct aan de slag kan. Toch zullen er altijd momenten zijn, waarop je kind zich stierlijk verveelt. Dat is op zich niet erg (sommigen worden door die verveling zelfs creatiever; lees hier), zo lang hij daar anderen maar niet mee verveelt.

⇒ In dit artikel geef ik een mooie aanpak, waarmee je duidelijke afspraken met elkaar maakt, je ervoor zorgt dat je kind (samen met jou) een fijne zomervakantie heeft, je kind allerlei verschillende dingen gaat doen én jullie het straks allebei jammer vinden dat hij weer naar school moet…

Deze tips en aanpak zijn goed toe te passen in alle schoolvakanties; dus niet alleen in de zomervakantie, maar ook in de kerstvakantie, meivakantie. Misschien zelfs ook in de herfst- en voorjaarsvakantie. Doe er je voordeel mee! 


Voor wie kan deze aanpak geschikt zijn?

kinderen_verveeld– Als je één of meerdere jonge kinderen hebt, die het lastig vinden om zelf te bedenken wat hij/zij kan/kunnen doen.
– Als je wat oudere kinderen hebt bij wie je graag wilt voorkómen dat ze niks anders doen dan achter de tv, pc, laptop, tablet of telefoon zitten.
– Als je graag je eigen taken, activiteiten of klusjes af wilt krijgen.
– Als je weet dat je kind lastig gedrag gaat vertonen als hij zich verveelt.
– Als je kind uit verveling ruzie gaat zoeken met andere gezinsleden.
– Als je kind steeds met hetzelfde speelt en je daar het liefst enige variatie in aan wilt brengen.
– Als je de activiteiten thuis gewoon eens ‘anders dan anders’ wilt aanpakken.


buiten_spelenDe voorbereiding

Bedenk zelf welke activiteiten en welk speelgoed er allemaal in huis zijn. Op internet kun je allemaal leuke pictogrammen of plaatjes van dagritmekaarten vinden. Dat zijn plaatjes, bijv. van Winnie de Poeh of Floddertje, waar activiteiten op staan, zoals lezen, tekenen, met de Lego of met de poppen spelen etc.

Op school wordt ook vaak gewerkt met pictogrammen. Op die manier is voor alle kinderen in de klas in één oogopslag duidelijk wat de planning van de dag is of wat ze die dag kunnen kiezen om zelf te gaan doen. In de klassen werken ze ook vaak met een duidelijke structuur; ook dat gebeurt veelal d.m.v. pictogrammen. Kinderen vinden het heel prettig om te weten wat er wanneer gebeurt. Door die duidelijke structuur krijgen ze meer grip op de ‘wereld om hen heen’. Die structuur kun je natuurlijk ook heel gemakkelijk thuis toepassen. 

 


joyce_grijs_aanjou_1
Maak je je zorgen over je kind dat niet goed eet? Of heb je een andere opvoedvraag, waar je graag een antwoord of oplossing voor wil?

Neem dan contact met me op.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.


 

Je kunt de dagritmekaarten, die je uitkiest, op je pc opslaan en daarna in een Word-document zetten. Zet een aantal pictogrammen op één pagina en print ze uit. (Klik hier voor enkele voorbeeldpicto’s.) Mocht je een bepaalde activiteit hebben, waar je geen kant-en-klare picto van vindt, dan kun je er natuurlijk zelf een plaatje bij zoeken en dan zet je de naam van de activiteit er zelf onder. Daarna kun je die picto’s evt. door je kind laten uitknippen.
Dat kun je uiteraard ook samen doen, dan heb je meteen al samen een leuke ‘knutsel-activiteit’.

LET OP: Op internet vind je heel veel ideeën en suggesties om met allerlei bijzondere activiteiten de zomervakantie door te komen. Dat doe ik in dit artikel juist niet. Ik probeer er juist voor te zorgen dat je kind zich vermaakt met het speelgoed en het materiaal dat al voorhanden is. Het staat je natuurlijk altijd vrij om toch nieuwe activiteiten op te zoeken. Ik verwijs je dan graag door naar andere websites.


Dagelijkse activiteiten

Je hebt nu in principe alle pictogrammen klaar. Ga samen met je kind(eren) aan tafel zitten en leg uit wat de bedoeling is.

kinderen_spelen_met_autos_papa
Spreek eerst met je kind af dat er een aantal activiteiten zijn, die elke dag voorkomen.
Dat zijn de volgende:
– Buiten spelen
– Voorlezen
– Samen spelen met papa of mama
– Iemand in het gezin helpen
– Opruimen
Hier mag je uiteraard een aantal activiteiten in wijzigen. Het gaat om activiteiten die je zelf erg belangrijk vindt. Het aantal van 5 stuks zou ik echter wel handhaven, zodat het er niet te veel maar ook niet te weinig zijn.

Je merkt dat in deze standaard-activiteiten een aantal belangrijke aspecten zitten, waardoor je kind op verschillende manieren gestimuleerd wordt. Ook al is je kind gewoon lekker aan het spelen, hij blijft zich ongemerkt en op een leuke, speelse manier ontwikkelen.
Bijvoorbeeld: buiten spelen is (o.a.) goed voor de motorische ontwikkeling van je kind, voorlezen is goed voor de cognitieve ontwikkeling, samen spelen is goed voor jullie onderlinge band en elkaar helpen zorgt voor de ontwikkeling van empathie. Daarnaast is het goed om je kind te leren dat hij eerst iets moet opruimen voordat hij aan iets nieuws begint.

 


joyce_rosegrijs_staand_c

Wil je graag een thema-avond over opvoeden bijwonen?
Kijk dan in Joyce’ online Agenda voor een workshop, lezing of OpvoedParty bij jouw in de buurt.

Wil je Joyce graag uitnodigen om een thema-avond over opvoeden te geven?
Kijk dan hier voor mogelijke thema’s en/of neem contact met haar op.


 

Activiteiten, die je kind kan kiezen
Child playing with blocks on the floorDan komen we aan bij de activiteiten, die je in huis allemaal zou kunnen doen. Vergis je niet, dat zijn er behoorlijk wat. En voor ieder gezin is dat weer anders.Je kunt zelf met je kind afspreken hoeveel activiteiten hij per dag uitkiest. Vaak zijn 3 activiteiten per dag al genoeg. Zoals je hieronder kunt zien, zijn de activiteiten in verschillende categorieën verdeeld. Probeer ervoor te zorgen dat de 3 activiteiten, die je kind kiest, steeds uit een andere categorie komen. Voor elke categorie heeft je kind namelijk weer andere vaardigheden nodig.

 

Hieronder vind je een aantal categorieën met diverse voorbeeldactiviteiten:

 

1. Tekenen
Bijv. tekenen, kleuren, stempelen.
2. Handvaardigheid & Manipuleren
Bijv. knutselen, stickeren, kleien, prikken, vouwen, knippen en plakken.
3. Bouwen & Constructie
Bijv. k’nex, duplo, lego, kapla.
4. Rollen- & Fantasiespel
Bijv. auto’s, poppen, playmobil, keukentje, verkleden, trein en rails.
5. Cijfers & Letters
Bijv. lezen, oefenen met cijfers, rekenen, oefenen met letters, schrijven, van punt naar punt.
6. Overige
Bijv. puzzelen, spelletje doen, dansen, muziek maken, zingen, naar muziek luisteren, naar een luisterboek luisteren.

 

Ook deze indeling kun je natuurlijk weer naar eigen inzicht aanpassen. Voeg activiteiten toe of streep activiteiten door. Pas het overzicht aan, zodat jouw kind kan kiezen uit de activiteiten die hij bij jou thuis kan gaan doen.

 


thumbnail_anti_verveelpot_videoVerveelt jouw kind zich thuis wel eens?
Weet het dan niet wat het kan gaan doen?
Of vindt jouw kind het lastig om een tijdje alleen te spelen?

Dan heb ik in deze video een mooie tip voor je om daar iets tegen te doen. 


 

De voordelen van deze aanpak op een rij:
– Je kind ziet aan alle kaartjes, die voor hem liggen, welk speelgoed hij heeft en wat hij thuis allemaal kan doen. Er zijn vast een aantal dingen waar hij al een hele tijd niet meer mee gespeeld heeft en waar hij nu opnieuw interesse in krijgt.
– Je kind kiest iedere dag zo’n 3 activiteiten uit, waar hij zich een bepaalde tijd mee bezig gaat houden. De kans is klein dat je kind elke dag 3 dezelfde activiteiten kiest. Misschien kiest hij op een aantal dagen wel dezelfde dingen, maar na verloop van tijd zal er best eens iets anders gekozen worden. Zo worden de vakantiedagen lekker afwisselend.
– Door deze aanpak te gebruiken, weet je dat je kind iedere dag een aantal verschillende activiteiten doet. Geen dag is exact hetzelfde. Naast de zelf uitgekozen activiteiten haalt hij ook nog eens een frisse neus, lezen jullie lekker samen een boek en spelen jullie samen. De dagen worden dus niet alleen afwisselend, maar ook op een nuttige manier gevuld.


En als alle activiteiten van een dag erop zitten, kun je je kind met een gerust hart tv laten kijken of een spelletje op de computer laten doen.
Je weet namelijk dat hij al allerlei andere dingen gedaan heeft en dan mag hij ook best even achter een apparaat kruipen. 😉

 

Wil je graag reageren op dit artikel?
Dat mag! Zet jouw reactie dan onder dit bericht. Houd het wel constructief, liefst in de vorm van ‘Tips & Tops’. Dankjewel voor je medewerking!

 


tip_gezinWil jij als eerste Joyce’ waardevolle OpvoedTips ontvangen? 
Helemaal gratis en vrijblijvend. Klik dan hier.

Cadeau: Kort na je aanmelding van het e-zine ontvang je Joyce’ E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’ als cadeau. Dat is dus ook helemaal gratis en vrijblijvend. Je leest er hier meer over.


 

joyce_rosegrijs_staand_cHeb je vragen over dit thema, wil je meer weten over het onderwerp of heb je een andere opvoedvraag? Neem dan contact met me op.

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

© 2016-2019. Joyce Akse / Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.
Geschreven door Joyce Akse van ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’.


K
lik hier voor jouw dagelijkse portie OpvoedInspiratie op Facebook.

Lees verder over gerelateerde thema’s:

Leuke, eenvoudige activiteiten voor in huis: Inspiratie voor jou en je kind‘. 
– ‘Voorkom ongewenst gedrag: Geef je kind positieve aandacht.’
Klik hier.
– ‘Zit nou toch NIET stil!’ (over: Hoe je je kind stimuleert om meer te bewegen.)’ Klik hier.
– ‘Mijn kind kan niet zonder zijn smart phone.’ (over: Hoe je het smart phone-gebruik van je kind in goede banen leidt.)’ Klik hier.
Klik hier voor andere opvoedtips, bijv. over voeding, media, beweging ed.

Wil je weten hoe opvoedcoach Joyce Akse van ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’ jou kan helpen om meer rust thuis en in je gezin te geven, zodat je (nóg) meer van je kind(eren) kunt genieten?

Ga dan naar
www.aksecoaching.nl en/of neem contact met haar op via onderstaande contactgegevens.

cropped-logo_akse_coaching_klein_nieuw.pngGa (terug) naar de website van ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s