‘Snoep, snoep en nog eens snoep’ – Hoe je een eind maakt aan het gezeur over snoep.

sint_snoep‘Mama, mag ik nog een snoepje? Alsjeblieft…???’ Je hoort deze vraag waarschijnlijk regelmatig voorbijkomen en dan vooral op momenten waarop je kind zich even verveelt of al honger begint te krijgen, meestal zo vlak voor het eten. En je kind kan er behoorlijk lang mee doorgaan… Hij blijft op zo’n moment maar zeuren. Om gek van te worden! En dan hebben we nu ook nog eens een periode in het jaar waarin het snoep bijna letterlijk voor het oprapen ligt…


We weten allemaal wel dat snoepen niet gezond is,
maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij of onze kinderen nooit meer mogen snoepen. Af en toe een snoepje kan weinig kwaad, maar wat is ‘af en toe’ eigenlijk? En hoe komt het toch dat kinderen (en veel volwassenen) zo graag snoepen? En hoe leer je je kind af om over het snoepen (of over iets anders) te zeuren? Je leest het hieronder.


logo_radio_l1_liveJoyce gaf een interview op L1 Radio over dit thema.
De link naar dat interview vind je onderaan dit artikel.


Waarom is snoep eigenlijk zo lekker en zo aantrekkelijk?
meisje_met_bord_snoepDe zoete smaak van snoep is zacht in de mond en vaak gemakkelijker weg te eten dan eten met een bittere of zure smaak. De behoefte aan zoetigheid is normaal en natuurlijk; baby’s hebben die behoefte zelfs al. Voor ons lichaam is suiker ook nodig als energiebron. Het overschot dat we aan suikers binnenkrijgen, wordt als vet opgeslagen (Kerel, 2015).


Hoe vaak mag je kind eigenlijk snoepen?

Leer je kind aan dat het één snoepmoment per dag heeft. Op dát moment geef je je kind een beetje snoep, uiteraard in de mate die jij zelf verantwoord vindt. Dat betekent dus dat je kind gedurende de rest van de dag geen snoep meer krijgt, dus ook niet even een klein snoepje tussendoor. Realiseer je dat je je kind dus niet verbied om te snoepen; snoepen mag dus wel, maar alleen met mate.

Waarom één snoepmoment per dag?
sint6Uit Amerikaans onderzoek (2011) blijkt dat kinderen, die één keer per dag mogen snoepen na enige tijd een lagere BMI (Body Mass Index), een slankere taille en een lager gewicht hadden ten opzichte van kinderen, die niet één snoepmoment hadden. Uit dit onderzoek bleek ook dat kinderen, die meer snoep mochten pakken, ook daadwerkelijk meer snoep pakten dan kinderen, die dat niet zelf mochten bepalen (uit: Ouders van Nu).

Kinderen vinden het fijn als duidelijk is wat er van hen verwacht wordt en daar horen dan ook duidelijke afspraken (of grenzen) bij. De afspraak ‘je mag één keer per dag snoepen’ is voor alle kinderen een duidelijke afspraak. Ze zullen het er waarschijnlijk niet meteen mee eens zijn, maar als jij als ouder de afspraak goed volhoudt, dan zal je kind de afspraak na een tijdje gewoon accepteren.

sb10069929e-001Door deze afspraak leert een kind o.a. om zich beter te beheersen. Hij kan namelijk niet zo maar een snoepje pakken wanneer hij er zin in heeft. Hij zal moeten wachten tot het snoepmoment is aangebroken. De vaardigheid om je impulsen te kunnen beheersen, is ontzettend belangrijk voor kinderen; niet alleen om niet te veel te snoepen, maar ook voor de algemene ontwikkeling van je kind. Dat kun je dus al met zoiets eenvoudigs als snoepen trainen (Dewar, 2015).


Tijdens het snoepmoment geef je als ouder aan hoeveel snoep je kind mag eten.
Ook dat is een grens die jij als ouder aangeeft. Die grens kan per dag verschillen. Als je weet dat je na niet al te lange tijd weer gaat eten, dan zul je waarschijnlijk minder snoep geven dan wanneer dat nog even duurt. Voor je kind is dat lastig om in te schatten, dus het heeft jou daar echt voor nodig. Vandaar dat het goed is dat jij dat als ouder aangeeft. Je kind mag dus wel snoepen, maar met mate.
Bij kinderen, die niet gewend zijn om zich aan bepaalde grenzen of afspraken te houden, zie je dat ze zich op andere momenten (bijv. op bezoek) te buiten gaan aan snoep. Snoep is dan een onweerstaanbare ‘verboden vrucht’ geworden.


logo_groot_paars

Heb je een kleine of grote opvoedvraag, waar je graag een antwoord of oplossing voor wil? Neem dan contact met me op.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.


kinderen_lachen_tanden_blootEen andere reden waarom je kind beter niet de hele dag door kan snoepen (of eten), is in verband met de gezondheid van zijn gebit. Iedere keer dat je eet of drinkt en dan vooral voeding of drank waar suiker in zit, krijgt je gebit een ‘zuuraanval’ (uit: folder van het Ivoren Kruis). Vandaar dat het goed is om het aantal keren dat je eet (incl. tussendoortjes en snoepjes) per dag te beperken.
Denk daarbij aan een maximum van 5-7 eetmomenten per dag en dat is dus inclusief alle tussendoortjes en snoepmomenten. 

Dat betekent dus dat je kind naast de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) slechts 2-4 keer iets tussendoor eet. Als je kind bij een hoofdmaaltijd niet voldoende eet, mag hij de ‘schade’ inhalen bij de volgende hoofdmaaltijd. Probeer te voorkómen dat je zijn honger inhaalt met een extra snoepje, koekje of een groter tussendoortje. Als je dat wel doet, zal je kind bij het volgende eetmoment minder honger hebben en daardoor minder eten. En je wil natuurlijk toch het liefst dat zij juist bij de hoofdmaaltijden een goede hoeveelheid eten.


Online cursus ‘Stop de Strijd aan Tafel’
Vraag nu deze GRATIS online cursus aan en leer in 3 lessen de 10 belangrijkste ingrediënten én 15 praktische tips om je kind beter te laten eten. Je ontvangt o.a. 40 minuten aan videomateriaal met waardevolle informatie. Deze cursus is speciaal bedoeld voor ouders van een kind in de leeftijd van 1-12 jaar.
Aanvragen is eenvoudig: stuur een e-mail naar joyce@aksecoaching.nl en zet de naam van deze cursus in het onderwerp. Je ontvangt de cursus na korte tijd in je eigen mailbox.
Klik hier voor meer informatie over deze online cursus.
fb_cursus_stop_de_strijd_aan_tafelsint_tussendoortje_fruitUiteraard is het goed om je kind iedere dag voldoende gezonde voeding aan te bieden.
Via het Voedingscentrum lees je wat gezonde tussendoortjes zijn en welke hoeveelheden kinderen dagelijks (bij benadering) binnen zouden moeten krijgen.


Nu je weet dat je kind op een dag best een keer mag snoepen, kan het in praktijk nog best lastig zijn om je kind daar ook aan te houden.
Als je kind namelijk nu gewend is om vaker per dag te mogen snoepen, dan zal hij de komende tijd waarschijnlijk vaker gaan vragen om toch dat extra snoepje te mogen. Dat kun je als ouder ervaren als ‘zeuren’ en dat kan behoorlijk vervelend zijn. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag van ouders hoe ze met het zeuren van hun kind kunnen omgaan en hoe ze het hun kind kunnen afleren. Dat leg ik je hieronder in het kort uit.

Hoe leer je je kind af om te blijven zeuren om extra snoep?
jongen_huilt_snoepAls je kind kort na een eetmoment aan jou vraagt of hij een snoepje mag (en het is niet dat ene snoepmoment van de dag), dan geef je duidelijk aan dat hij geen snoepje krijgt en dat hij moet wachten tot het tussendoortje ’s middags.
Ik ga er hierbij van uit dat je je kind ’s middags (rond een uur of 3 of kort na schooltijd) een tussendoortje geeft en dat hij dan evt. wat snoep mag. 

Als je kind het jou daarna nog eens vraagt, kun je je antwoord op een rustige manier herhalen. Als je kind vervolgens door blijft vragen, zeg je op een rustige manier het volgende tegen je kind:

‘Je hebt nu 3x aan me gevraagd of je een snoepje mag en mijn antwoord is steeds hetzelfde geweest. Ook als je het nog een keer aan me vraagt, blijft mijn antwoord hetzelfde. Je mag nu dus geen snoepje, maar wel vanmiddag bij het tussendoortje. Je kunt nu even wat anders gaan doen. Wat zou je willen gaan doen?’


In jouw reactie op je kind is het belangrijk dat je rustig blijft en duidelijk bent. Je gaat naar je kind toe en je maakt contact. Je wil namelijk zeker weten dat je kind je hoort. Ga daarom bijv. door je knieën om op ooghoogte met je kind te kunnen praten of zorg dat je op een andere vriendelijke manier zijn aandacht hebt.


fb_gratis_ebooksGratis e-books over Positief Opvoeden
Joyce heeft een aantal e-books geschreven over positief opvoeden, waarin je uitgebreid informatie krijgt over één specifiek opvoedthema. Deze e-books kun je gratis bestellen.
Denk bijv. aan thema’s als ‘Stop met schreeuwen’ of ‘Eerlijk over opvoeden’. Joyce biedt ook andere opvoedproducten gratis aan.
Meer weten? Neem dan hier een kijkje.


Vervolgens doorloop je in je reactie in het kort deze 4 stappen:
moeder_praat_met_zoon(1) Je herhaalt wat je kind je gevraagd heeft. Daardoor weet je kind dat je zijn vraag gehoord hebt.
(2) Je herhaalt je eigen reactie nog eens, die ook nu nog steeds hetzelfde is. Je reageert dus consequent op de vraag van je kind.
(3) Je geeft aan wanneer je kind wél een snoepje mag (namelijk tijdens dat ene snoepmoment ’s middags).
(4) Je probeert je kind op andere gedachten te brengen. Je blijft dus niet hangen in het wel/geen snoepje geven, maar je brengt je kind op andere gedachten door hem na te laten denken over wat hij nu kan gaan doen.

Als je deze aanpak hebt gevolgd, ben je heel duidelijk geweest en weet je ook dat je kind je gehoord heeft. Je hoeft nu dus niet meer op dit onderwerp te reageren, ook niet als je kind door blijft zeuren of je kind het er echt niet mee eens is. Uiteraard reageer je wel positief op je kind als het op een leuke manier met iets gaat spelen of iets anders gaat doen.

Goed om te weten: 
vader_praat_met_zoon(1) Het gaat in deze situatie natuurlijk om het maken van duidelijke afspraken met je kind én dat je je aan die afspraken houdt. Zodra je een afspraak met je kind maakt, verwacht je kind ook dat je je daaraan houdt. Uiteraard zal hij het niet meteen eens zijn met de afspraak en zal hij proberen om je op andere gedachten te brengen (bijv. door te blijven zeuren). Maar als jij door deze aanpak aan je kind laat merken dat hij echt niet dat extra snoepje krijgt, dan zal je kind dat langzaam maar zeker gaan accepteren én na verloop van tijd minder lang doorzeuren.

(2) Dit is een aanpak, die niet van vandaag op morgen werkt, maar waarvan je wel – bij het consequent volhouden ervan – na 2-3 weken de vruchten plukt.

(3) Realiseer je ook dat als je van jezelf weet dat je je niet aan een dergelijke afspraak kunt houden, je dan beter meteen het snoepje kunt geven. Bedenk dus van te voren goed wat je standpunt is en houd dat vervolgens goed vol.


TIP. Bekijk ook m’n video ‘Mijn kind zeurt steeds om snoep’.

BONUSTIP 
sint_snoeppotMet alle feestdagen aan het eind van het jaar – denk aan Sint Maarten, Sinterklaas én kerst – is het goed om met je kind vóóraf af te spreken wat er met het snoep gebeurt dat je kind krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een mooie snoeppot thuis neerzetten, waar alle snoep in gaat dat je kind heeft gekregen. Daar kan je kind tijdens het snoepmoment van de dag dan iets uit kiezen. Hierdoor voorkom je dat je kind alle snoep in één keer opeet en kan je kind ook in de dagen erna nog van dat snoep genieten.

Als je het lastig vindt om je kind het snoep weg te nemen dat hij net van Sinterklaas of zijn Pieten heeft gekregen, dan kun je uiteraard ook met je kind een andere afspraak maken. Denk dan aan een afspraak als: ‘dit is het snoepmoment van de dag’. Je kind kan dan meteen lekker genieten van het snoep dat hij heeft gekregen, maar krijgt dan thuis of later op de dag geen snoep meer.

Het is belangrijk om alle afspraken, die je met je kind over het snoepen maakt, vooraf met je kind te maken. Je kind weet dan beter waar het aan toe is en wat het kan verwachten. Het staat of valt dus met duidelijkheid; zorg er verder voor dat de afspraken eerlijk, realistisch en uitvoerbaar zijn. Als je kind vooraf goed weet wat de afspraak is én jij houdt je vervolgens goed aan die afspraak, dan zorgt dat voor veel meer rust en duidelijkheid omtrent de snoepmomenten.


Wil jij ook Joyce’ waardevolle opvoedtips ontvangen? tip_gezinHelemaal gratis en vrijblijvend. Klik dan hier.

Cadeau: Kort na je aanmelding van het e-zine ontvang je Joyce’ E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’ als cadeau. Dat is dus ook helemaal gratis en vrijblijvend. Je leest er hier meer over.


Wil je reageren op dit artikel?
Ga dan naar m’n Facebook-pagina en laat daar een bericht achter. Uiteraard mag je jouw vragen of opmerkingen ook onder dit artikel plaatsen.
Ik hoop van harte dat je thuis op een goede manier met deze informatie aan de slag kunt gaan.
Heb je hier vragen over, wil je meer weten over dit thema of heb je een andere opvoedvraag? Neem dan contact met me op. Je vindt m’n contactgegevens hieronder.
Ik wens je heel veel succes met deze tips en vergeet niet om ook nog te genieten van al dat lekkere snoep!
joyce_rosegrijs_staand_c

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl
© 2015-2018. Joyce Akse/Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

logo_akse_coaching_klein_nieuw

Ga (terug) naar de website van Akse Coaching: http://www.aksecoaching.nl.


logo_radio_l1_live
Joyce gaf een interview op L1 Radio over dit thema.
Beluister het interview via deze link.


Lees verder over gerelateerde thema’s:
– ‘Hoe houd je het Sinterklaasfeest leuk, voor je kind én voor jezelf?’ Klik hier.
– ‘Ik huil, dus ik snoep. 5 tips om te voorkómen dat je kind een emotie-eter wordt.’ Klik hier.
– ‘Aan tafel! Hoe moedig je je kind aan om gezond, gevoeg en gevarieerd te eten?’ Klik hier.
– ‘Zit nou toch NIET stil! – Over: Hoe je je kind stimuleert om meer te bewegen.’. Klik hier.
Klik hier voor m’n andere waardevolle opvoedtips. 

Joyce gebruikte o.a. de volgende referenties voor dit artikel:
– Dewar, G. (2011-2015). Teaching self-control: Evidence-based tips. Parenting Science. Klik hier.
– ‘Eten, drinken en een gezond gebit’. Folder van het Ivoren Kruis (2005). Klik hier.
– ‘Gezond eten en drinken voor kinderen (4-13 jaar)’. Website Voedingscentrum. Klik hier.
– Kerel (2015). ‘Waarom houden we van eten?’. Artikel op InfoNu. Klik hier.
– ‘Ouders, laat snoepen een uitzondering zijn’. Website Gezondheid & Co. Klik hier.
– ‘Wel of niet snoepen’, website Ouders van Nu. Klik hier.
– ‘Snoepen’, website TandartsPlein. Klik hier.
– ‘Heeft mijn kind overgewicht?’. Website Ouders van Nu. Klik hier.


Let op: in het artikel op de site van Ouders van Nu wordt het Amerikaanse onderzoek uit 2011 aangehaald. Helaas heb ik op basis van dat artikel niet kunnen achterhalen om welk onderzoek het precies gaat en moet ik uitgaan van een juiste interpretatie en weergave van de gegevens op de website van ‘Ouders van Nu’. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s