‘Negeren werkt toch helemaal niet, of wel…?’ (of: De ins en outs van negeren)

jongen_ligt_schrijftHeeft jouw kind dat ook wel eens gedaan: je zoon maakt z’n huiswerk aan de keukentafel en klikte steeds de punt van z’n pen er uit, dan weer in, dan weer uit, in, uit. Gek werd je ervan! Hij merkte dat je het vervelend vond en ging er toen nog eens extra lang, hard en snel mee door.
Of je bent met je dochter in de winkel, ze zit in het karretje en ze maakt steeds dat ene vervelende geluid. Je hebt haar al vaker gezegd dat ze dat geluid niet moet maken, maar nu iedereen het kan horen, vind je het nóg vervelender. Je zegt dat ze er mee moet stoppen, maar daardoor lijkt ze het alleen maar vaker en harder te gaan doen. Ze haalt echt het bloed onder je nagels vandaan…

Tja, wat kun je nou het beste doen in zo’n situatie…?
Antwoord: helemaal niks!

jongen_steekt_tong_uitJe kind is de hele dag bezig; het doet over het algemeen allemaal leuke dingen en kan zich lekker bezig houden, maar soms zijn er van die momenten dat het tussen jullie niet lekker loopt. Je kind laat dan gedrag zien dat jij behoorlijk vervelend vindt. Dat vervelende gedrag is vaak bedoeld om jouw aandacht te trekken of om jouw reactie uit te lokken. Hieronder vind je een lijstje met gedragingen, die ik bedoel.

Ik heb het over gedrag als:
– zeuren, bijv. om een snoepje of om opgetild te worden.
– gekke gezichten trekken
– irritante geluidjes of vervelende bewegingen
– vloeken
– jengelen

Dit zijn allemaal gedragingen, die je het beste kunt aanpakken door ze te negeren. Maar let op: het is absoluut geen onuitputtelijke lijst van gedragingen. Je kunt dan ook niet zo maar elk gedrag negeren. Het gaat specifiek om vervelend of irritant gedrag, waar je kind in principe niks mee beschadigt of waar hij niemand pijn mee doet, maar jij vindt het wel behoorlijk onprettig.
Zodra je kind met z’n gedrag wel anderen pijn doet of beschadigt, is negeren geen geschikte aanpak. Je leest hieronder wat je in dat geval wél kunt doen.

Negeren houdt meer in dan alleen maar niet naar je kind kijken. Negeren is:
– geen reactie geven op het vervelende gedrag van je kind, dus ook niet non-verbaal
– geen oogcontact maken
– neutraal kijken
– weglopen uit de situatie of je omdraaien

 


joyce_grijs_aanjou_1

Maak je je zorgen over je kind (0-16 jaar) dat niet goed luistert, slaapt of eet? Of heb je een andere opvoedvraag, waar je graag een antwoord of oplossing voor wil?
Lees dan hier wat ik voor je kan doen om dat op te lossen.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.


 

Goed om te weten: negeren kan ontzettend goed werken om vervelend gedrag van je kind te laten stoppen omdat je dan totaal geen aandacht geeft aan het vervelende gedrag. Door geen aandacht aan gedrag te geven, zal het gedrag ‘uitdoven’ oftewel minder vaak voorkomen en uiteindelijk zelfs verdwijnen. Dat geldt voor zowel goed als vervelend gedrag: als je je kind nooit zegt wat het goed doet (bijv. ‘wat fijn dat je meteen naar me luisterde’, ‘wat heb je netjes opgeruimd’, ‘wat heb je je snel aangekleed’ ed.), dan is de kans klein dat hij ermee door zal gaan. Door wél aandacht te geven aan gedrag (of dat nou vervelend of goed gedrag is) blijft gedrag vaak bestaan. Geef je wél aandacht aan het klikken met de pen of aan het vervelende geluid dat je kind maakt, dan is de kans groot dat je kind ermee door blijft gaan; geef je er geen aandacht aan – negeer je het dus – dan zal je kind er eerder mee stoppen.

moeder_kind_gesprek_prettigOm over na te denken: kinderen hebben aandacht nodig en ze vinden het – net als volwassenen – fijn om positieve aandacht te krijgen (bijv. samen spelen, een aai over de bol, een knipoog, een compliment); veel fijner dan negatieve aandacht (bijv. mopperen, schelden, straffen). Kinderen hebben die aandacht nou eenmaal nodig. Maar, als ze geen (of te weinig) positieve aandacht krijgen, dan vragen ze wel negatieve. Echter, je kind wil véél liever jouw positieve aandacht. Geef die ook!


Het is nog niet zo eenvoudig om het negeren consequent vol te houden
, omdat onze communicatie voor 70% non-verbaal is. Die ene frons, die diepe zucht, de deur die je uit ergernis net iets harder dichtdoet dan normaal, zetten je kind juist aan om door te gaan met zeuren of om opnieuw te beginnen. Zodra je start met het negeren van specifiek vervelend gedrag van je kind is het belangrijk om door te zetten. Het lastige van ‘negeren’ is ook nog eens dat het gedrag eerst zal toenemen en daarna pas gaat afnemen. Juist daardoor kan negeren – voor je gevoel – averechts werken.

 


joyce_rosegrijs_staand_c

Wil je graag een thema-avond over opvoeden bijwonen?
Kijk dan in Joyce’ online Agenda voor een workshop, lezing of OpvoedParty bij jouw in de buurt.

Wil je Joyce graag uitnodigen om een thema-avond over opvoeden te geven?
Kijk dan hier voor mogelijke thema’s en/of neem contact met haar op.


 


kind_winkel_kijkt_zielig_vragendStel:
je kind vraagt om een snoepje, maar omdat jullie binnen een half uurtje gaan eten, geef je het hem niet. Hoewel je hem duidelijk gezegd hebt dat hij het snoepje niet krijgt, blijft hij er om vragen; hij blijft er dus om doorzeuren. Je hebt besloten om z’n vraag te negeren, maar ondanks dat blijft hij doorgaan. Jij begint nu langzaam te twijfelen: je gaat twijfelen over je aanpak, je vindt jezelf toch wel erg streng nu, wat maakt dat ene snoepje nou uit én je wil graag dat het zeuren stopt. Deze factoren zorgen er voor dat je uiteindelijk toch dat ene snoepje aan je kind geeft. Je kind leert dan dat – als hij maar lang genoeg doorzeurt – hij toch krijgt wat hij wil.

Kortom, als je weet dat je deze aanpak – om wat voor reden dan ook – niet kunt volhouden
, dan moet je er niet aan beginnen. Ben je er toch aan begonnen, dan moet je juist volhouden. Bij negeren is het dus alles of niets en geen gulden middenweg. Bij negeren geldt dus heel duidelijk: ‘wie A zegt, moet ook B zeggen’ en ‘de aanhouder wint, jij bent de aanhouder!’.

Wil je graag reageren op dit artikel?
Dat mag! Zet jouw reactie dan onder dit bericht. Houd het wel constructief, liefst in de vorm van ‘Tips & Tops’. Dankjewel voor je medewerking!


tip_gezin

Wil jij meer OpvoedTips van Joyce lezen én ze als eerste in je mailbox ontvangen?
Dat kan! Helemaal gratis en vrijblijvend. Aanmelden is heel eenvoudig.

Cadeau: Als welkomstcadeau ontvang je meteen na je aanmelding het E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’.
Je leest er hier meer over. 


 

joyce_rosegrijs_staand_cHeb je vragen over dit thema, wil je meer weten over het onderwerp of heb je een andere opvoedvraag?

Neem dan contact met me op.

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

 

Opvoedcoach & Psycholoog | http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl.

Geschreven door Joyce Akse van Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies.

© 2015-2019. Joyce Akse/Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

 

Klik hier voor jouw dagelijkse portie OpvoedInspiratie op Facebook.


Voor dit artikel heb ik de volgende referentie(s) gebruikt:
– Gouwerok, M. (2004). Hét peuter-opvoedboek over: Slapen, eten en luisteren. Kinderen/Jonge Gezinnen BV: Alphen aan de Rijn.
– Marx, Westpalm van Hoorn en Molenaar. (2009). Je peuter. Spectrum: Houten.
– Negeren: hoe & wat?. Website De OpvoedDesk.nl. Klik hier voor het artikel.
– Schiet, M. (2007). Opvoedencyclopedie. The House of Books: Amsterdam.
– Turner, Sanders & Markie-Dadds. (2011). Gepast negeren. Triple P International.
– Straffen, belonen en negeren. Website Mens en Maatschappij Klik hier voor het artikel.

logo_akse_coaching_klein_nieuw
Ga (terug) naar de website van Akse Coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s