Samen spelen, samen delen? | 5 tips om je kind te leren om met andere kinderen samen te spelen.

meisje_duwt_broertje_weg_loopfietsBroertjes & zusjes: ze kunnen meestal niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar… Hoe je kinderen met elkaar om gaan, kan je soms echt wel hoofdbrekens bezorgen. Je ziet dat ze elkaar pijn doen, elkaar slaan of ze zeggen heel gemene dingen tegen elkaar. En dan is er ook nog die onvoorspelbaarheid: het ene moment spelen ze ontzettend lief met elkaar en het andere moment slaan ze elkaar ‘de koppen in’, soms zelfs letterlijk…

 

Voor jou als ouder zijn dat hele lastige momenten, want je wil niets liever dan dat je kinderen goed met elkaar kunnen opschieten, dat ze elkaar geen pijn doen en dat ze op een fijne manier met elkaar omgaan. Toch zijn kleine ruzietjes of onenigheden haast onvermijdelijk.

 

Jonge kinderen, zoals dreumesen en peuters, zijn van nature egocentrisch* ingesteld; ze eigenen zich bijv. heel gemakkelijk speeltjes toe, eenvoudigweg omdat ze er zelf mee willen spelen én dat willen ze nu! Ze realiseren zich nog niet dat dat andere kindje, dat met dat speeltje aan het spelen was, er ook graag mee speelde; met een kleine ruzie of huilbui tot gevolg…
*Egocentrisme bij dreumesen & peuters: deze jonge kinderen zijn nog erg op zichzelf gericht, ze hebben nog geen begrip voor het standpunt van iemand anders en ze hebben veel moeite om in te zien dat anderen ook gevoelens en ideeën hebben

Tot op zekere hoogte kunnen kinderen er dus eigenlijk niks aan doen dat ze zo op andere kinderen reageren. Jonge kinderen zullen dan ook nog moeten leren hoe ze op een goede manier met andere kinderen kunnen spelen. Oudere kinderen hebben dat deels al geleerd, maar ook zij kunnen soms nog wat hulp gebruiken. Of kun je ze eigenlijk beter niet helpen…?

⇒ In dit artikel lees je hoe je de sociale ontwikkeling van je kind kunt ontwikkelen en geef ik je 5 tips om je kind te leren op een fijne manier samen met andere kinderen, o.a. z’n broertje of zusje, te spelen.

 

(1) Laat je kind regelmatig met andere kinderen spelen.
jongen_meisje_steken_tong_uitDat lijkt van de ene kant een open deur, van de andere kant misschien juist tegenstrijdig.

Open deur: kinderen zijn heel geïnteresseerd in andere kinderen en willen graag met hen spelen. Dreumesen en peuters spelen nog niet echt samen, maar veel meer naast elkaar. Op die manier zijn ze wel bij elkaar en leren ze van elkaar door naar elkaar te kijken en door de manier waarop het andere kindje met iets speelt. Vanaf de kleutertijd komt het ‘samen spelen’ steeds beter uit de verf en leren ze ook steeds meer van de interactie met elkaar.

Tegenstrijdig: als je kind altijd maar ruzie lijkt te hebben met andere kinderen, dan heb je misschien de neiging om je kind een tijdje uit de buurt te houden van andere kinderen. Het nadeel daarvan is alleen dat je kind daar eigenlijk niks van leert. Juist door met andere kinderen te spelen, leert je kind wat hij wel en wat hij beter niet kan doen. Zorg er voor, juist als je kind moeite heeft met samen spelen, dat je af en toe bij je kind gaat zitten om hem te begeleiden in het ‘samen spelen’.

 


joyce_grijs_aanjou_1

Maak je je zorgen over je kind (0-16 jaar) dat niet goed luistert, slaapt of eet? Of heb je een andere opvoedvraag, waar je graag een antwoord of oplossing voor wil?
Lees dan hier wat ik voor je kan doen om dat op te lossen.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.


 


(2) Leg je kind uit wat ‘samen spelen, samen delen’ betekent én doe het voor.

kinderen_ruzieVeel ouders zijn geneigd om bij een ruzie tussen kinderen gauw te zeggen ‘kom op, wel samen spelen, samen delen, he’ in de hoop dat hun kinderen begrijpen wat ze dan moeten doen. Terwijl voor (mn. jonge) kinderen heel moeilijk te begrijpen is wat je daar nou precies mee bedoelt. Het woord ‘spelen’ weten ze vaak wel, maar wat is ‘samen’ en wat is ‘delen’? Dat zijn vrij abstracte en dus moeilijke woorden voor je kind om goed te begrijpen, laat staan om het meteen uit te kunnen voeren.

Ik bedoel uiteraard niet dat je deze uitspraak dan maar beter niet meer moet gebruiken; integendeel! Versterk je woorden met uitleg: leg uit wat je er precies mee bedoelt en doe het voor. Als je dat regelmatig doet, gaat je kind het steeds beter begrijpen en uiteindelijk ook uit zichzelf doen. Datzelfde geldt ook voor ‘om de beurt’. Leg je kind uit wat je er precies mee bedoelt en doe het voor.
Dit kun je thuis heel goed oefenen. Ga samen met je kind spelen en leg uit wat jouw bedoeling is, wat je met hem wil oefenen. In het begin kan het nog best moeizaam gaan, maar na verloop van tijd merk je dat het al een stuk beter gaat.

 

(3) Laat je kind merken dat hij op een fijne manier met andere kinderen speelt.
kinderen_spelen_met_blokken_treinAls je vindt dat je kind op een fijne manier met z’n broertje, zusje of vriendje speelt, laat dat dan merken, meteen op het moment zelf én zo specifiek mogelijk. Zeg tegen je kind ‘wat fijn dat je het speeltje meteen aan Emma gaf toen ze er om vroeg. Dat vind ik erg lief van jou’. Dit is heel belangrijk om je kind te stimuleren om vaker op die manier met zijn andere kinderen om te gaan.

 

(4) Stimuleer je kind om rekening te houden met de gevoelens van anderen.
Naarmate je kind ouder wordt, krijgt hij steeds meer oog voor de ideeën en gevoelens van andere kinderen en volwassenen. Als jij hem daar ook attent op maakt, dan zal hij nog sneller gaan begrijpen dat anderen iets niet of juist wel leuk vinden. Zeg tegen je kind bijv. ‘je hebt het speeltje van Guus afgepakt. Guus is er verdrietig van geworden, kijk maar, hij huilt.’ Andersom werkt natuurlijk ook: ‘kijk eens hoe blij Fleur nu is, nu je haar het blokje gegeven hebt’. Je kind leert daardoor dat zijn gedrag gevolgen kan hebben voor anderen.
Let op dat je dit natuurlijk niet overdrijft. Je kind hoeft niet alleen maar rekening te houden met anderen en mag ook leren om voor zichzelf opkomen. ‘Met mate’ is natuurlijk het devies.

 


joyce_rosegrijs_staand_c

Wil je graag een thema-avond over opvoeden bijwonen?
Kijk dan in Joyce’ online Agenda voor een workshop, lezing of OpvoedParty bij jouw in de buurt.

Wil je Joyce graag uitnodigen om een thema-avond over opvoeden te geven?
Kijk dan hier voor mogelijke thema’s en/of neem contact met haar op.


 


(5) Probeer je kinderen de ruzie zelf op te laten lossen.

moeder_scheidt_broer_zus_ruzieJe hoeft als ouder niet altijd scheidsrechter te spelen. Zo lang de ruzie enigszins gelijkwaardig is en de een niet enorm het onderspit delft bij de ander, is het voor je kind(eren) juist heel leerzaam om de ruzie zo veel mogelijk zelf op te lossen. Als je toch vindt dat je tussenbeide moet komen, probeer dan geen partij te trekken, maar begeleidt het proces; op die manier ben je geen scheidsrechter maar eerder een tolk om de gevoelens van je kinderen aan elkaar te vertalen.

Nog even dit: Houd er rekening mee dat het juist goed is dat kinderen in de veilige thuissituatie leren om met anderen om te gaan. Ze kunnen thuis eens boos reageren en kijken hoe de ander er op reageert; ze kunnen thuis eens een scheldwoord gebruiken om te merken welke consequenties er aan verbonden zijn, bijv. hoe reageren papa of mama als ik dit zeg of als ik dit doe bij m’n broer of zus. Thuis kunnen ze dat op een veilige manier uitproberen zonder dat de onderlinge relatie verstoord raakt; ondanks een ruzie blijven ze nog steeds broer en zus (waar een vriendje hem de rug zou kunnen toekeren).

Kinderen leren ontzettend veel van ruzie maken: ze leren enerzijds om voor zichzelf op te komen en anderzijds om de behoeften van anderen aan te voelen en te respecteren. Ze oefenen hun sociale vaardigheden en op welke manieren ze conflicten kunnen oplossen, waardoor ze zelf ook weer weerbaarder worden en dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Als ze thuis op een goede manier leren om met deze lastige situaties om te gaan, dan zullen ze het uiteindelijk buitenshuis ook steeds beter weten aan te pakken.

 

Wil je graag reageren op dit artikel?
Dat mag! Zet jouw reactie dan onder dit bericht. Houd het wel constructief, liefst in de vorm van ‘Tips & Tops’. Dankjewel voor je medewerking!

 


tip_gezin

Wil jij meer OpvoedTips van Joyce lezen én ze als eerste in je mailbox ontvangen?
Dat kan! Helemaal gratis en vrijblijvend. Aanmelden is heel eenvoudig.

Cadeau: Als welkomstcadeau ontvang je meteen na je aanmelding het E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’.
Je leest er hier meer over.


Ik hoop van harte dat je op basis van deze tips op een leuke manier aan de slag kunt met jouw manier van opvoeden én dat je kinderen weer vaker op een fijne manier met elkaar kunnen spelen. Veel plezier samen!

joyce_rosegrijs_staand_cHeb je vragen over dit thema, wil je meer weten over het onderwerp of heb je een andere opvoedvraag?

Neem dan contact met me op.

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

 

Opvoedcoach & Psycholoog | http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl

© 2015-2020. Joyce Akse / Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

Geschreven door Joyce Akse van ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’.

 

Klik hier voor jouw dagelijkse portie OpvoedInspiratie op Facebook.

 

Joyce heeft voor dit artikel de volgende referenties gebruikt:
– Marx, Westpalm van Hoorn en Molenaar. (2009). Je peuter. Spectrum: Houten.
– Turner, Sanders & Markie-Dadds. (2011). Delen en samenspelen. Triple P International.
– Woolfson. (2001). De pientere peuter. Tirion Uitgevers bv: Baarn.

 

Lees ook andere artikelen van Joyce met waardevolle OpvoedTips:
– ‘Hoe je in slechts 5 stappen de emotionele veerkracht van je kind of tiener stimuleert‘ [incl. korte test].
– ‘Waarom worden kinderen en tieners toch zo boos?‘.
– ‘Sturing & verbinding: Waarom beide aspecten onmisbaar zijn in de opvoeding van jouw kind.
– ‘Wat doet een opvoedcoach eigenlijk? | Joyce Akse vertelt.
Klik hier voor meer waardevolle opvoedtips van Joyce, bijv. over (niet) willen luisteren, slapen of eten ed.

 
logo_akse_coaching_klein_nieuwGa (terug) naar de website van Akse Coaching.

2 gedachtes over “Samen spelen, samen delen? | 5 tips om je kind te leren om met andere kinderen samen te spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s