Hoe voed je je kind op met de nieuwe media? 10 praktische tips én meer!

tablet_gezinTijdens de Week van de MediaWijsheid en Media Ukkie Dagen geef ik alle ouders, die me op Facebook volgen, doorgaans een aantal extra tips over de mediaopvoeding van kinderen. Hieronder vind je deze andere tips netjes bij elkaar op een rij, zodat je er meteen mee aan de slag kunt.


Voor wie zijn deze tips bedoeld?
De tips zijn bedoeld voor ouders, die graag meer willen weten over het omgaan met de nieuwe media en apparaten (door hun kinderen) en/of ouders die zich wel eens zorgen maken over het mediagebruik van hun kind(eren).
Deze tips zijn geschikt voor ouders van jonge en oudere kinderen, zelfs ouders van pubers.


Waarom heb ik tips over mediaopvoeding voor je op een rijtje gezet?
(1) Omdat de nieuwe media en apparaten (ipad, smart phones, laptops etc.) niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij,
(2) Omdat onze kinderen niet beter weten dan dat die nieuwe media en apparaten er gewoon bij horen,
(3) Omdat ouders het vaak nog knap lastig vinden om het mediagebruik van hun kind(eren) in goede banen te leiden.

quickscanHoe zit het op dit moment eigenlijk met jouw mediaopvoeding?
Voordat je aan de slag gaat met de tips, die hieronder staan, is het misschien goed om eens te checken of je op dit moment al op de goede weg zit wat betreft de mediaopvoeding van jouw kind(eren). Je kunt daarvoor alvast deze ‘quickscan’ doen.
Kom na het invullen van de quickscan weer terug naar deze tips en lees dan gauw verder. Als je wil, mag je de uitkomst van jouw quickscan onder dit bericht plaatsen.

Dan volgen nu 10 tips, waarmee jij er voor kunt zorgen dat je kind op een goede manier met de nieuwe media omgaat. Helemaal onderaan vind je links naar filmpjes met aanvullende tips over mediaopvoeding.

 

Tip 1: Ontdek samen met je kind wat alle nieuwe media te bieden hebben.
tablet_moederdochterSpeel eerst het spelletje of de app eens zelf, zodat je weet wat je kind allemaal kan tegenkomen en kan zien en welke opdrachten er gevraagd worden. Probeer te achterhalen welke apps, spelletjes of programma’s er allemaal zijn voor jonge kinderen en dan natuurlijk ook welke geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd en welke (nog) niet.
Laat je kind dus niet altijd maar alleen op je iPad, smart phone of laptop een spelletje spelen, maar weet wat je kind doet en kijkt én doe/kijk mee! Kinderen leren het meest door dingen samen met hun ouders/opvoeders te doen.  
En bedenk dat meekijken of meespelen niet persé ter controle is, maar benader je kind vooral ook uit interesse. Je wil toch ook graag weten wat je kind ‘in real life’ gedaan heeft…? 😉

 

Tip 2: Lees samen leuke boekjes over de nieuwe media
boekje_mijn_computer_is_leukHet is altijd leuk om met je kind te lezen over onderwerpen, die je kind interessant vindt en die hem boeien. Zo zijn er ook leuke boekjes over de nieuwe media, bijv. het boekje ‘Mijn computer is leuk’. Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier mediaopvoedondersteuning aan ouders met jonge kinderen (2,5 – 6 jaar). Tijdens het voorlezen van ‘Mijn computer is leuk’ kom je als ouder met je kind aan de praat over o.a. spelletjes en skypen, reclame, op tijd stoppen met de computer en lekker buiten spelen. Het boekje ‘Mijn computer is leuk!’ kun je hier gratis downloaden.
Wil je meer weten over samen (voor)lezen? Klik dan hier.

 


joyce_grijs_aanjou_1
Maak je je zorgen over je kind (0-16 jaar) dat niet goed slaapt, luistert of eet? Of heb je een andere opvoedvraag, waar je graag een antwoord of oplossing voor wil?

Lees dan hier wat ik voor je kan doen om dat op te lossen.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.


 

Tip 3: Leg de link tussen de media en de werkelijke wereld.
Speel na wat je in media hebt gezien of gedaan en maak daardoor de ervaring voor je kind levensecht.

 

Tip 4: Wees kritisch op wat je je kind voorzet.
Kies voor kwaliteit en let erop dat het aanbod past bij de interesse van je kind. Probeer als het kan eerst een gratis versie, voor je de volledige versie van een app aanschaft. Maak ook eens gebruik van de beoordelingen op sites als http://www.bibliotheek.nl/app en http://www.digidreumes.nl. Alle apps op deze sites zijn volgens onafhankelijke criteria door kenners beoordeeld.

 

Tip 5: Hoeveel beeldschermtijd mogen kinderen eigenlijk hebben?
tv_kijken_jongenVaak vragen ouders zich af hoeveel beeldschermtijd goed of slecht is voor hun kind. Onder ‘beeldschermtijd’ valt alles wat via een beeldscherm gaat, dus computeren, spelen op de tablet én tv-kijken. Hoe lang mag een peuter of kleuter op de tablet? Mag een baby tv-kijken?
Hier zijn in Nederland geen officiële richtlijnen voor. In veel gevallen is het maken van afspraken een kwestie van gezond verstand.
Wel zijn er adviezen, bijvoorbeeld van Mijn Kind Online (onderdeel van Stichting Kennisnet) en de American Academy of Pediatrics:

– tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
– 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
– 4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
– 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
– 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
– 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
– 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
Je leest hier meer over deze leeftijdsindeling.

 

Tip 6: Weet welke media geschikt zijn voor jouw kind.
Kies de media, die inhoudelijk passen bij de leeftijd, ontwikkeling en leefwereld van je kind. Iedere leeftijdsfase heeft zijn eigen kenmerken; laat tv-programma’s, apps, games of websites daarop aansluiten. Zorg er dus voor dat je als ouder goed geïnformeerd bent, bijv. via websites als mijnkindonline.nl, mybee.nl, mediasmarties.nl en mediaopvoeding.nl.
Hier vind je een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingskenmerken van kinderen van 0 t/m 3 jaar.
Hier vind je een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingskenmerken van kinderen van 4 t/m 6 jaar. 

 


joyce_rosegrijs_staand_c

Wil je graag een thema-avond over opvoeden bijwonen?
Kijk dan in Joyce’ online Agenda voor een workshop, lezing of OpvoedParty bij jouw in de buurt.

Wil je Joyce graag uitnodigen om een thema-avond over opvoeden te geven?
Kijk dan hier voor mogelijke thema’s en/of neem contact met haar op.


 

Tip 7: Zorg voor voldoende afwisseling in wat je kind doet.
moeder_speelt_kinderenOver de vraag of jonge kinderen wel met een beeldscherm moeten opgroeien, zijn de meningen verdeeld. De ene deskundige spreekt van ‘digitale dementie’ als kleintjes alleen maar tweedimensionaal spelen op een computer; de ander vindt juist dat kinderen in een gedigitaliseerde samenleving als de onze al op jonge leeftijd vertrouwd moeten worden gemaakt met een beeldscherm.
Zeker is dat begrenzing in alle gevallen een goed idee is. Spelen op een beeldscherm of een programma op tv kijken is een leuk tijdverdrijf, maar dan wel náást alle andere leuke dingen die een kind kan doen. En niet te vaak of te lang. Beschouw het als een extraatje, naast buiten spelen, knutselen en een spannend boek (voor)lezen.
Als ouder heb je in die begrenzing een belangrijke rol. Je kind kan soms al flink bedelen om op de computer of tablet te mogen. Vertel je kind duidelijk hoe lang het achter de computer mag en welke sites of apps het wel en niet mag aanklikken. Door mediagedrag van jongs af aan bespreekbaar en beheersbaar te maken, leg je de basis voor een gezonde mediarelatie met je kind.

 

Tip 8: Geef zelf het goede voorbeeld.
moeder_belt_laptop_kind_eet_knoeitGeef zelf het goede voorbeeld. Houd je telefoon niet bij je als je bijv. samen met je gezin aan tafel zit om te eten. Je kunt met elkaar afspreken dat iedereen z’n telefoon tijdens het eten op ‘stil’ zet en op een plek ‘uit het zicht’ legt. Het is belangrijk dat niet alleen de kinderen, maar ook ouders zich aan die afspraak houden. Op die manier heb je tijdens het eten veel meer aandacht voor elkaar en voor het eten. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Media zijn leuk, maar laat zien dat er meer is.

 

Tip 9: Hoe leer ik mijn kind om op tijd te stoppen met het spelen van spelletjes via de media?
Wees duidelijk en maak afspraken. Houd je kind aan die afspraken.
Het is goed om als ouder ook de tijd in de gaten te houden en 5 minuten voordat de tijd om is, je kind er aan te herinneren dat hij nog 5 minuten heeft en dan moet stoppen. Zeg dat niet vanuit een andere kamer, maar loop naar je kind toe en raak ‘m even aan. De kans is dan groter dat je kind daadwerkelijk hoort wat je zegt. Dit kun je 1 minuut voordat de tijd om is nogmaals kort herhalen. Je kind kan zich nu goed voorbereiden op het stoppen van het spelen en heeft dus geen extra tijd meer nodig om het spelletje ‘nog even’ af te maken. Als de tijd om is, laat je je kind het apparaat zelf wegleggen. Lukt dat niet, dan kun jij dat als ouder voor je kind doen.
Help je kind om zijn gedrag te begrenzen: leg geen tablet op de keukentafel, die kinderen vrij kunnen pakken en/of installeer (tijdelijk) een tijdslot. Leg uit dat er ook veel andere leuke dingen zijn die hij kan doen en wees consequent; ook als het jou wel even goed uitkomt als hij een spelletje op je smart phone of tablet speelt.

 

Tip 10: Hoe zorg ik ervoor dat m’n kind ook andere activiteiten heeft dan alleen maar online spelletjes spelen?
ipad_jongensVijf handige tips om je kind te helpen niet te veel gebruik te maken van de nieuwe media:
(1) Zorg ervoor dat ander speelgoed of materiaal, waar je kind graag mee speelt of graag mee bezig is, direct beschikbaar is. Het makkelijkst is als het kind het ziet èn zelf kan pakken.
(2) Leg alle smart phones, tablets, laptops etc. uit het zicht van je kind.
(3) Maak duidelijke afspraken over het gebruik van alle apparaten.
(4) Maak deze afspraken op een rustig moment, dus op een moment dat er geen conflict is.
(5) Deze afspraken houden het volgende in…’
Deze tips heb ik uitgebreider beschreven in het artikel ‘Beeldschermgebruik door kinderen (of: Hoe voorkom je dat een beeldscherm je nieuwe oppas wordt?)’. 

 

ntr_academie_cursus_mediaopvoedingVia internet kun je de 10-stappencursus ‘Mediaopvoeding’ van de NTR volgen. Hieronder vind je alle links naar de 10 lessen, zodat je met de les kunt beginnen die jou het meest aanspreekt. Elke les duurt slechts enkele minuten; je hebt deze cursus dus vrij snel helemaal doorlopen. Misschien goed om te weten dat de onderwerpen, die tijdens deze cursus aan bod komen, vooral bedoeld zijn voor oudere kinderen, pubers en jongeren en (nog) niet zo zeer van toepassing zijn op jonge kinderen.

 1. Inzicht in mediagebruik: Weet wat je kind allemaal doet op internet’.
 2. Afspraken maken: Hoe lang mag er gespeeld worden en welke regels gelden er?’.
 3. Social media: Waar moet je op letten als je iets op Facebook zet?’.
 4. Chatten: Hoe zorg je dat het leuk blijft en veilig?’.
 5. Games: Leuk, maar stel een tijdlimiet en bied alternatieven’.
 6. Cyberpesten: Van uitschelden op Whatsapp tot dreigtweets en haatcampagnes’.
 7. Kansen: Een bron van informatie en mogelijkheid om zelf iets te maken’.
 8. Internet en seks: Praat erover en wees alert’.
 9. Verslaving: Hoe houd je het mediagebruik van je kind binnen de perken?’.
 10. 10 tips: de belangrijkste adviezen uit de cursus op een rijtje’.

Wil je graag reageren op dit artikel?
Dat mag! Zet jouw reactie dan onder dit bericht. Houd het wel constructief, liefst in de vorm van ‘Tips & Tops’. Dankjewel voor je medewerking!

 


tip_gezinWil jij ook Joyce’ nieuwste OpvoedTips lezen én ze als eerste in je mailbox ontvangen? 
Dat kan! Helemaal gratis en vrijblijvend. Aanmelden is heel eenvoudig.

Cadeau: Als welkomstcadeau ontvang je meteen na je aanmelding het E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’.
Je leest er hier meer over.


 

 

joyce_rosegrijs_staand_cHeb je vragen over dit thema, wil je meer weten over het onderwerp of heb je een andere opvoedvraag? Neem dan contact met me op.

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

 

 

Opvoedcoach & Psycholoog | http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl

© 2019. Joyce Akse / Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

Geschreven door Joyce Akse van ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’.

 

Klik hier voor jouw dagelijkse portie OpvoedInspiratie op Facebook.

Joyce heeft voor dit artikel de volgende referenties en/of websites gebruikt:

Een gedachte over “Hoe voed je je kind op met de nieuwe media? 10 praktische tips én meer!

 1. Pingback: ‘Zit nou toch NIET stil!’ – Over: Hoe je je kind stimuleert om meer te bewegen. | Akse Coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s