‘Nog een keer lezen, nog een keer’- 5 eenvoudige tips om samen (voor)lezen met je kind nóg leuker te maken.

voorlezen_mama_kindHoewel je waarschijnlijk wel weet dat voorlezen erg belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind (lees ook dit artikel), is samen (voor)lezen ook een uitgelezen kans om de band met je kind te versterken. Toch hebben sommige ouders moeite met voorlezen, omdat ze bijvoorbeeld denken dat voorlezen aan jongere kinderen geen zin heeft omdat ze toch nog niet alles van het verhaal begrijpen of dat voorlezen juist erg moeilijk is: je moet allemaal stemmetjes gebruiken en bijna toneel gaan spelen, wil je kind voorlezen leuk vinden. Gelukkig zijn beide gedachtes niet waar. Jonge kinderen begrijpen vaak meer van een verhaal dan we denken, ook al kennen ze nog niet alle woorden die in het verhaal voorkomen. Sterker nog, daar leren ze juist van. Daarnaast is het helemaal niet nodig om toneel te gaan spelen of allemaal stemmetjes te gaan gebruiken om het verhaal of het boek aantrekkelijk te maken voor je kind. Lekker samen op de bank gaan zitten en dan rustig voorlezen is vaak al voldoende. Als je dit een paar keer doet, merk je al gauw dat je kind enorm geniet van samen (voor)lezen.

Hieronder vind je 5 basale en eenvoudige voorleestips, die je thuis tijdens het voorlezen kunt inzetten om het samen (voor)lezen nóg leuker te maken.

 


facebook_f2Naast de tips uit dit artikel heb ik alle volgers van Joyce Akse Opvoedcoachop Facebook tijdens de Nationale Voorleesdagen 2015 iedere dag een handige voorleestip gegeven. Deze tips vind je hier allemaal op een rij.


 


Voorleestip 1: Nog een keer!

voorlezen_moeder_aan_kindMaak van jullie voorleesmoment een vaste gewoonte. Kies daarvoor de tijd die voor jou én je kind goed uitkomt, bijvoorbeeld ’s middags samen op de bank of voor het slapen gaan.
Houd er rekening mee dat je kind minder graag zal lezen als net z’n favoriete tv-programma er op is. Kies dus een moment dat ook voor je kind goed uitkomt.

Vooral bij jonge kinderen is het goed om van het voorlezen een vast ritueel te maken; dat doe je door het voorlezen steeds op dezelfde manier te beginnen. Je kind weet dan wat er gaat komen.
Je merkt al gauw dat je kind voorkeuren zal ontwikkelen voor bepaalde boeken en wil die dan graag vaak lezen; nog een keer en nog een keer… Hoewel je er als ouder af en toe misschien wel een beetje gek van wordt…, is het voor je kind juist fijn om steeds dat ene spannende of grappige boek te lezen. Dat biedt je kind namelijk houvast, veiligheid en herkenning. Iedere keer als jullie het boek samen lezen, hoort, ziet, ontdekt en begrijpt je kind weer iets nieuws uit het boek.

Voorleestip 2: Vast moment op de dag

voorlezen_moeder_aan_zoonDoor de dag zijn er altijd wel momenten waarop je samen kunt lezen. Voor het slapengaan is in veel gezinnen een vast moment om samen te lezen. Daarnaast kun je natuurlijk andere momenten inlassen om samen te lezen, zoals na het eten. Je kunt het voorlezen ook gebruiken als rustmoment, bijvoorbeeld als je kind erg actief is geweest of veel indrukken heeft opgedaan. Ook als je kind wat extra aandacht nodig heeft, bijv. als het hangerig of ziek is, kan samen lezen erg fijn zijn.

Voorleestip 3: In alle rust

Ga samen op een rustige plek zitten. Zet de radio, televisie, telefoon en andere apparaten uit, want die leiden jou en je kind alleen maar af. Zorg ervoor dat jullie allebei prettig zitten.

Voorleestip 4: Interactie tijdens het lezen

voorlezen_moeder_aan_dochterGeef je kind tijdens het voorlezen de ruimte om te reageren op wat je voorleest. Las af en toe een pauze in en kijk daarbij naar je kind of kijk je kind tussendoor even aan (afhankelijk van hoe je zit). Laat je kind vragen stellen over het boek of het verhaal en ga er op in. Geef je kind dus ook gelegenheid om iets te zeggen tijdens het voorlezen. Het gaat er (vooral bij jonge kinderen) om dat het praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed.

Verder is het goed om – als het boek uit is – nog even na te praten over het verhaal. Dat hoeft geen overhoring te zijn om te checken of je kind wel goed heeft opgelet ;-), maar laat je kind eens vertellen wat er zou gebeuren als het verhaal toch nog verder ging of laat je kind het verhaal navertellen aan een broertje, zusje, opa of oma.
Voor oudere kinderen, die zelf al goed kunnen lezen (en die moeilijk te vermurwen zijn om samen te lezen), is het belangrijk om interesse te tonen in de boeken die ze lezen. Ook dat heeft namelijk een positief effect op de leesmotivatie van het kind.

Voorleestip 5: Het goede voorbeeld geven

moeder_leest_boek_kind_huiswerkLast but not least: het is goed als kinderen hun ouders zien lezen én dat er boeken, kranten en tijdschriften in huis zijn. Hierdoor leert het kind dat het lezen van boeken een vanzelfsprekende dagbesteding is. Het is dus belangrijk om je kind te laten zien dat je leest door regelmatig een boek, tijdschrift of krant te lezen als je kind in de buurt is.

Maak met je kind goede afspraken over jouw eigen leesmoment. Bijvoorbeeld: jij gaat een kwartier in je boek lezen en in die tijd gaat je kind zelf spelen. Als het kwartier afgelopen is, leg je je boek weg en ga jij met je kind meespelen. In het begin zal je kind je in die tijd best nog wel eens storen door je iets te vragen of door iets te zeggen waar hij/zij een reactie op verwacht. Leg dan nog één keer duidelijk uit wat de bedoeling is. Als je zelf regelmatig een boek leest waar je kind bij is en je je zelf én je kind aan de afspraak houdt, dan zul je steeds minder gestoord worden en weet je kind steeds beter wat de afspraak is. Je hebt dan door de dag even de kans om weg te duiken in je boek, je hebt dan even een momentje voor jezelf en je kind wordt erna ‘beloond’ met samen spelen (of samen lezen?) met pappa of mamma. Heerlijk toch!

TIP: Lees ook dit artikel over welke voordelen samen (voor)lezen heeft voor de ontwikkeling van je kind en hoe het de ontwikkeling stimuleert.

Veel (voor)leesplezier!

facebook_f2Wil je graag meer tips krijgen over voorlezen? Klik dan hier.
Ga ook eens naar de Facebookpagina van Akse Coaching en LIKE de pagina. Ik geef daar regelmatig GRATIS tips over opvoeden, ouderschap en kinderen en vul die tips aan nog extra aan tijdens themaweken, zoals o.a. de Nationale Voorleesdagen.


Heb je het gevoel dat je ondanks deze tips nog steeds niet op een prettige manier kunt voorlezen of je kind kunt stimuleren om samen te lezen? Of vind je het lastig om met deze adviezen aan de slag te gaan? Neem dan contact met me op (joyce@aksecoaching.nl), zodat ik er voor kan zorgen dat ook jij op een fijne manier samen met je kind kunt voorlezen, waardoor ook jij de ontwikkeling van je kind nóg meer kunt stimuleren.

En dan nu jouw reactie en ideeën: hoe vaak lees jij voor aan je kind? En wanneer doe je dat? Vind je kind (voor)lezen leuk? En wat vind jij er zelf van? Hoe reageert je kind tijdens het voorlezen? En met welke van de bovenstaande tips wil je het liefst direct aan de slag? Zet jouw reactie hieronder.

logo_akse_coaching_klein_nieuw

Ga nu (terug) naar de website van Akse Coaching.

Voor dit artikel heeft Joyce de volgende referenties gebruikt:
– Stichting Lezen. (2014). Ouders betrekken bij het lezen. Over het hoe en waarom van het betrekken van ouders bij de leesopvoeding thuis. Stichting Lezen, Amsterdam.
– Van der Pennen, W., & Backx, P. (1999). De magie van het voorlezen. Stichting Lezen.
– Website van Boekstart over ‘Voorleestips’ (link).
– Website van de Nationale Voorleesdagen 2015 (link).

3 gedachtes over “‘Nog een keer lezen, nog een keer’- 5 eenvoudige tips om samen (voor)lezen met je kind nóg leuker te maken.

  1. Ik werk in de jeugdhulpverlening en vind het erg leuk om met de kinderen te lezen. Ik vind vooral tip 4 erg goed. Interactie tijdens het voorlezen, is voor beiden erg leuk en zorgt er ook voor dat het kind beter betrokken is bij het verhaal.

  2. Pingback: 11 tips om samen (voor)lezen nóg leuker te maken. | Akse Coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s