‘Slapen voor gevorderden [2]: 6 dingen, die je beter NIET kunt doen, om beter in slaap te vallen’

In dit artikel lees je 6 dingen die je beter niet kunt doen om beter in slaap te vallen. 

vrouw_man_slapen_in_bedIn m’n vorige artikel ‘Slapen voor gevorderden [1]’ las je 7 tips met dingen die je beter wél kon doen om beter in slaap te vallen. Naast dingen die je beter wel kunt doen, zijn er ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen om ervoor te zorgen dat je beter én meer kunt slapen.

Als je regelmatig moeite hebt om ’s avonds in slaap te komen, dan ga je dingen uitproberen om er maar voor te zorgen dat je toch de slaap kunt vatten. Je merkt namelijk al na een paar avonden slecht geslapen te hebben dat je je overdag minder goed kunt concentreren, dat je minder geduldig bent en misschien ook wel dat je dingen minder goed kunt onthouden. Je hebt vast wel eens gehoord dat je door ‘een slaapmutsje’ of een lekkere kop thee te drinken of door ‘nog even een frisse neus te halen’ je beter zou kunnen slapen. Maar klopt dat eigenlijk wel…?

In dit artikel gaat het vooral om slapen voor gevorderden (ouders dus) en dan om beter in slaap te vallen. Als we goed geslapen hebben, dan voelen we ons niet alleen fijner, we kunnen dan ook prettiger en rustiger met anderen omgaan. En dan heb ik het natuurlijk vooral over je kinderen en over jouw manier van opvoeden.

In dit artikel dus geen specifieke opvoedtips, maar wel belangrijke tips over wat je vlak voor het slapen gaan beter niet kunt doen zodat jij als ouder meer rust én meer slaap krijgt, je beter in je vel zit, jij je prettiger voelt én jij je kinderen met meer rust kunt opvoeden.

6 belangrijke dingen die je beter achterwege kunt laten als je gemakkelijker in slaap wilt vallen:

hardlopen_donker(1) Doe geen inspannende of opwindende activiteiten vóór het slapengaan.
Ga niet sporten in de drie uur voordat je gaat slapen. In dat geval kan het ‘bewegen’ – ondanks dat het overdag juist een goede bezigheid is om te doen – averechts werken en de aanmaak van het slaaphormoon ‘melatonine’* (dat je nodig hebt om te kunnen gaan slapen) remmen. Dat zorgt er bij de meeste mensen weer voor dat ze moeilijk in slaap komen.
* Melatonine is een hormoon dat aangemaakt wordt in de pijnappelklier en invloed heeft op het slaap-waakritme; het zorgt er voor dat je in slaap valt.

(2) Drink niet te veel alcohol voor het slapengaan.
Alcohol heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap. In de tweede helft van je nachtrust slaap je er onrustiger en lichter door en word je er vaker door wakker. Zelfs bij het drinken van een ‘slaapmutsje’ – een borreltje voor het slapen gaan – is dit effect al merkbaar.

vrouw_kop_koffie_inbed(3) Drink geen tot weinig cafeïnehoudende dranken voor het slapengaan.
Cafeïne heeft een stimulerende werking op lichaam en geest; dat is voor het slapen gaan uiteraard niet wenselijk. Drink geen koffie ‘s avonds of hou het bij één ‘bakkie‘ koffie in de vroege avond (tot ong. 20.00 uur). Beperk overdag ook het aantal cafeïne houdende dranken; max. 5 ‘consumpties’ met cafeïne per dag is een mooie richtlijn.
Cafeïnehoudende dranken zijn bijvoorbeeld koffie, zwarte thee, cola; cafeïne zit ook in chocolade, sommige frisdranken, medicijnen etc.

(4) Eet niet te veel voor het slapengaan.
Eet geen grote maaltijden in de uren voordat je gaat slapen. Als je maag erg vol is, moet je lichaam harder werken en slaap je minder ontspannen. Een kleine ‘welterusten snack’ is daarentegen wel weer een goed idee. Kies hierbij voor producten, die tryptofaan en calcium bevatten. Calcium brengt je brein tot rust en tryptofaan stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Tryptofaan en calcium komen voor in producten zoals melk, yoghurt, kip, kalkoen, pinda’s, amandelen, tonijn en bananen.

(5) Te weinig eten en drinken voor het slapengaan.
water_glas_flesEen honger- of dorstgevoel is niet bevorderlijk voor een goede slaap. Er wordt wel eens geadviseerd om drie uur voordat je gaat slapen niets meer te eten. Maar een hongergevoel kan een echte ‘wakkerhouder’ zijn.
Bespaar jezelf een nachtelijke tocht naar de badkamer door alvast een flesje water op je nachtkastje klaar te zetten. Op deze manier is een ruwe onderbreking van je slaperige roes niet nodig om je nachtelijke dorst te lessen. Drink ook weer niet teveel, want anders moet je alsnog je bed uit.

(6) Roken maakt (o.a.) het inslapen moeilijker.
Roken is zo ongeveer overal slecht voor. Zo heeft het ook een negatieve invloed heeft op de nachtrust. Het is wetenschappelijk bewezen dat rokers slechter slapen; het is mogelijk te wijten aan ontwenningsverschijnselen door het gebrek aan nicotine gedurende de nacht.

Let op: De grootte van het effect van deze stoffen is natuurlijk voor iedereen verschillend. Probeer een week uit of het voor jou goed werkt om bijv. geen alcohol voor het slapengaan te drinken. Merk je geen verschil, ga dan een week aan de slag met één van de andere factoren.

In het artikel ‘Slaap voor gevorderden [1]’ lees je meer over dit onderwerp en krijg je o.a. tips over wat je beter wèl kunt doen om beter te slapen. Daarnaast lees je in dat artikel informatie over waarom slapen belangrijk voor je is en wat er tijdens het slapen allemaal in je hersenen gebeurt.

vrouw_kan_niet_slapenHeb je het gevoel dat je ondanks deze tips nog steeds niet genoeg rust en genoeg slaap krijgt? Of vind je het lastig om met deze adviezen aan de slag te gaan? Neem dan contact met Joyce op (joyce@aksecoaching.nl), zodat ze er voor kan zorgen dat ook jij meer rust én meer slaap krijgt; natuurlijk allemaal met als doel om zelf prettiger in je vel te zitten en om op een prettige manier met je kinderen en je partner om te gaan.

Ga (terug) naar de website van Akse Coaching.

En dan nu jouw reactie en ideeën: hoe zorg jij ervoor dat je genoeg slaap krijgt? Krijg je voldoende slaap buiten de vakantieperiodes? Voel je je na de vakantie ook nog lekker uitgerust of eerder uitgeblust? Merk je dat jouw manier van reageren op je kind of je partner verandert als je minder geslapen hebt? En hoe ga je daarmee om? Met welke van de bovenstaande tips wil je het liefst direct aan de slag? Plaats je reactie hieronder.

Joyce maakte voor dit artikel gebruik van de volgende informatie:

– Hazarabedian, A. (2006). Goed slapen verandert je leven. Spectrum BV: Utrecht.

– ‘Niet kunnen slapen: 43 tips om Klaas Vaak bij zijn lurven te grijpen’, website van Slaapwijzer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s