‘Help, mama gaat weg…!?’ (over: hoe je afscheid nemen gemakkelijker maakt voor jou én je kind; 1-6 jaar)

Ik herinner het me nog goed: m’n dochtertje ging naar de peuterspeelzaal. En hoe leuk ze het ook vond om daar met andere kindjes te spelen, het afscheid nemen was soms best even een lastig moment. Ze rende dan achter me aan, hard huilend, dikke tranen, armpjes omhoog, haast in paniek, ‘mama!’. Tja, wat doe je dan…? Ik pakte haar op en troostte haar. Daarna bracht ik haar terug naar het tafeltje waar ze een puzzel aan het maken was en legde haar rustig uit wat de bedoeling was. Eén van de leidsters kwam bij haar zitten en ging met haar spelen; mama kon gaan. M’n dochtertje bleef nu rustig spelen; maar mama liep wel met een knoop in haar maag de deur uit…

meisje_huilt
Gelukkig kwam het niet zo vaak voor: sommige periodes had ze er totaal geen last van en dan weer eens een tijdje wel. In de periodes dat ze er wel last van had, dus waarin ze hevig huilde als ik wegging, was het voor mij absoluut niet fijn om haar te brengen, juist omdat ze zo’n moeite leek te hebben met afscheid nemen. En dat terwijl ik achteraf steevast van de leidsters hoorde dat ze binnen een minuut na mijn vertrek al weer lekker met alle speelgoed of met andere kindjes aan het spelen was. Gelukkig maar!

Na zo’n emotioneel voorval realiseerde ik me weer hoe moeilijk afscheid nemen voor (en van) je kind soms kan zijn. Ik zie het ook regelmatig bij andere kinderen en ouders gebeuren en zie dan – heel begrijpelijk – hartverscheurende taferelen. Vandaar dat ik in deze blog wil beschrijven hoe je het afscheid nemen voor je kind (én voor jou) prettiger en gemakkelijker kunt maken.

moeder_zoon_afscheid_schoolpoort_zonder_randenVeel kinderen maken kortere of langere periodes door, waarin het afscheid nemen van mama of papa (of een ander vertrouwd persoon) erg moeilijk is. We kennen allemaal wel de eenkennigheid van kindjes als ze ong. 8 maanden zijn. Je baby weet op die leeftijd nog niet dat je weer gewoon terugkomt nadat je weggegaan bent. Hij/zij denkt echt dat je weggaat en nooit meer terugkomt. Dus eigenlijk is het best begrijpelijk dat je kindje gaat huilen en even in paniek raakt.

Ook voor oudere kinderen kan het moeilijk zijn om afscheid te nemen, bijv. als ze naar de opvang, peuterspeelzaal, school of oppas gaan. En net als je denkt dat je kind erover heen gegroeid is, komt het weer terug, in alle hevigheid. Oudere kinderen weten in principe wel dat je weer terugkomt, dus op die leeftijd kunnen (ook) andere redenen een rol spelen.

Redenen, waarom kinderen moeite kunnen hebben met afscheid nemen, zijn:
– Ze vinden het onprettig of zijn bang om mamma of pappa uit het oog te verliezen (of soms zijn ze toch nog wel bang dat mamma of pappa niet meer terugkomt).
– Er zijn stressvolle situaties met een gezinslid of thuis in het algemeen, zoals een verhuizing, langdurige of ernstige ziekte, problemen op het werk of werkeloosheid van één van de ouders, relatieproblemen of een scheiding.
– Je kind slaapt en/of eet al een tijdje (erg) weinig of voelt zich niet lekker en is daardoor eerder uit het veld geslagen.
– Je kind komt voor het eerst in een nieuwe omgeving (peuterspeelzaal, school etc.) met nieuwe mensen, nieuwe kinderen, nieuw speelgoed ed. Het voelt zich even ongemakkelijk en heeft tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen.
Let op: moeite met afscheid nemen kan ook ineens ontstaan in een situatie die in principe al heel vertrouwd is voor je kind.


joyce_grijs_aanjou_1
Heb je een kleine of grote opvoedvraag, waar je graag een antwoord of oplossing voor wil?
Neem dan contact met me op.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.


jongen_inklas_klamptzichvastaanmammaEen bepaalde mate van scheidingsangst hoort bij een normale ontwikkeling van kinderen. Je kunt het dus ook als een goed teken zien dat je kind soms moeite heeft met afscheid nemen. Toch betekent dat niet dat je niks aan dit moeilijke moment kunt doen.

Je kind heeft in dit soort lastige situaties veel baat bij voorspelbaarheid en vaste gewoontes. En vaak is het niet alleen voor je kind onprettig om afscheid te nemen, ook voor jou als ouder wordt het steeds meer beladen om je kind weg te brengen.
Vooral ‘eerste keren’ (1e keer naar de opvang, peuterspeelzaal, school etc.) zijn voor ouders toch vaak emotioneel beladen. Je weet dat het een bijzondere mijlpaal is voor je kind, wat het afscheid nemen net iets lastiger kan maken.

⇒ In dit artikel geef ik je 4 handige tips waarmee je op een positieve manier afscheid neemt van je kind, waardoor het voor jou én voor je kind gemakkelijker wordt.
In de tekst hieronder gebruik ik i.v.m. de leesbaarheid alleen nog de peuterspeelzaal en school in mijn voorbeelden. Uiteraard kun je deze informatie ook gebruiken als je kind moeite heeft bij afscheid nemen bij de kinderopvang, de oppas, vriendjes, opa & oma etc. 


1. Bereid je kind goed voor op de nieuwe situatie.

dochter_moeder_pratenAls je kind binnenkort voor het eerst naar de peuterspeelzaal of naar school gaat, dan kun je hem daar stap voor stap op voorbereiden. Leg uit wat er precies gaat gebeuren. Gebruik eventueel een leuke aftelkalender, zodat je kind zelf meer grip op de situatie krijgt, er op een leuke en ontspannen manier naar toe kan leven en de nieuwe situatie minder plotseling komt.

Geef je kind ook de tijd om langzaamaan aan de peuterspeelzaal of school te wennen. Ga vooraf 2-3x bij de peuterspeelzaal of school kijken, zodat je kind weet waar hij naar toe gaat en zodat de nieuwe omgeving vertrouwd raakt.
Als je bijna zeker weet dat je kind moeite zal hebben met de nieuwe situatie bouw de tijd van ‘ergens zonder mamma zijn’ langzaam op. Ga eerst samen een kwartiertje op bezoek om te zien hoe het er aan toegaat. Blijf  er de eerste ochtend wat langer bij voordat je afscheid neemt en haal je kind dan ook wat eerder op. Probeer een aantal ochtenden dezelfde aanpak: neem afscheid, ga weg, maar kom na korte tijd weer terug. Je kind krijgt zo het vertrouwen dat je echt weer terugkomt om hem te halen. Je kunt de tijd dat je wegblijft dan langzaam steeds wat verlengen.

jongen_naarschool_metmamma_bangVertel je kind regelmatig wat er zo leuk is aan de peuterspeelzaal of school. Er is bijv. allemaal leuk speelgoed, ook dingen die hij thuis niet heeft, er zijn klasgenootjes die hem aardig vinden en graag met hem willen spelen, de leerkrachten zijn lief etc.

Laat je kind helpen met het inpakken van de tas, die hij nodig heeft, door er samen de boterhamtrommel, beker en evt. reservekleren in te doen.


joyce_rosegrijs_staand_c

Wil je graag een thema-avond over opvoeden bijwonen?
Kijk dan in Joyce’ online Agenda voor een workshop, lezing of OpvoedParty bij jouw in de buurt.

Wil je Joyce graag uitnodigen om een thema-avond over opvoeden te geven?
Kijk dan hier voor mogelijke thema’s en/of neem contact met haar op.


2. Bedenk een vaste volgorde voor alle dingen, die jullie voor vertrek en bij aankomst doen.
Plan allereerst voldoende tijd in om jullie klaar te maken. Neem niet te veel tijd (zodat je kind door allerlei dingen afgeleid wordt en het weggaan een strijd wordt), maar zeker ook niet te weinig (zodat jullie moeten haasten en er onnodig stress ontstaat).

Maak een ochtendritueel, zodat je alle activiteiten, die gedaan moeten worden, steeds zo veel mogelijk in dezelfde volgorde doet. Bijv. opstaan, naar de WC gaan, aankleden, ontbijten, tanden poetsen, schoenen en jas aantrekken en vertrekken. Bij aankomst bij de peuterspeelzaal of op school houd je ook eenzelfde volgorde aan.
Denk dan aan: jasje ophangen, fruit wegleggen, tas wegleggen, samen kort een spelletje doen, afscheid nemen. 
Deze structuur zorgt bij je kind voor een gevoel van herkenning; het geeft meer vertrouwen en houvast, waardoor je kind ook beter zal meewerken en minder snel zal tegensputteren.


joyce_video_cjg043Speciaal voor CJG043 nam ik deze video op, waarin ik je 3 waardevolle  basistips geef. Met deze tips kunnen jij en je kind op een fijne, vertrouwde manier afscheid van elkaar nemen.


juf_voordeklas3. Overleg met de leidster of leerkracht
Vraag bij de leidster of leerkracht na hoe ze normaalgesproken met dit soort situaties omgaan en geef aan wat je zelf prettig vindt. Tijdens het gesprek hoor je wat de aanpak van de leidster of leerkracht is en kun je je kind daar op voorbereiden. Maak samen afspraken over hoe jullie met deze situatie zullen omgaan. Vertel later ook je kind wat de bedoeling is, zodat je kind er ook van op de hoogte is.

4. Neem afscheid
Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, komt natuurlijk het moment van afscheid nemen. Dat is onvermijdelijk en als het goed is, weet niet alleen jij dat, maar je kind ook. Neem duidelijk afscheid, maar houd het kort.
Zeg bijv. tegen je kind dat hij nu fijn kan gaan spelen met de andere kindjes en dat jij nu naar huis gaat of moet werken. Geef je kind een knuffel, zeg dat je hem straks weer komt ophalen. Loop dan rustig maar vastberaden weg.

Stel je er op in dat je kind nu gaat protesteren. Het is alleen belangrijk om daar niet op te reageren. Als je afscheid hebt genomen en je bent vertrokken, dan is het belangrijk – hoe rot dat ook kan voelen! – dat je doorzet. Ga er van uit dat de leidsters – juist op dit soort momenten – er voor je kind zijn en je kind zullen helpen en troosten. Heb er vertrouwen in dat je kind al na enkele minuten weer lekker aan het spelen is met leuk speelgoed of met de andere kinderen.

Als je pas korte tijd met deze tips aan de slag bent gegaan, zal het afscheid nemen nog best een tijdje lastig zijn en nog enige tranen kosten. Maar na een paar keer weet je kind al dat jij gewoon terugkomt om hem weer op te halen, waardoor het afscheid nemen steeds gemakkelijker zal verlopen.

Wil je graag reageren op dit artikel? Dat mag!
– Zet jouw reactie dan onder dit bericht. Houd het wel constructief, liefst in de vorm van ‘Tips & Tops’. Dankjewel alvast! 
– Je mag me ook een mailtje sturen (info@aksecoaching.nl) met jouw vragen of opmerkingen. Zet dan in de onderwerpregel ‘Afscheid nemen’.

=> Heeft je oudere kind (7-12 jaar) ook moeite met afscheid nemen?
Lees dan het artikel ‘Ik wil bij jou blijven!’ (over: hoe je afscheid nemen gemakkelijker maakt voor jou én je kind; 7-12 jaar)’.

(Onderaan deze pagina vind je meer links naar artikelen, die bij het thema ‘afscheid nemen’ passen. Scroll dus naar beneden om verder te lezen.)


Wil jij ook Joyce’ waardevolle opvoedtips ontvangen? tip_gezinHelemaal gratis en vrijblijvend. Klik dan hier.

Cadeau: Kort na je aanmelding van het e-zine ontvang je Joyce’ E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’ als cadeau. Dat is dus ook helemaal gratis en vrijblijvend. Je leest er hier meer over.


Heb je vragen over dit thema, wil je meer weten over het onderwerp of heb je een andere opvoedvraag? Neem dan contact met me op. Je vindt m’n contactgegevens hieronder.
joyce_rosegrijs_staand_c

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl

© 2014-2019. Joyce Akse/Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

Geschreven door Joyce Akse van ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’.

Klik hier voor jouw dagelijkse portie OpvoedInspiratie op Facebook.

Artikelen van Joyce Akse met gerelateerde thema’s: 
– ‘Ik wil bij jou blijven!’ (over: Hoe je afscheid nemen gemakkelijker maakt voor jou én je kind; 7-12 jaar)’. Klik hier.
– ‘4 manieren om je kind te helpen met lastige emoties (+ 3 BONUSTIPS)’. Klik hier.
– ‘Positief opvoeden: Start je opvoeding goed met deze 5 stappen.’ Klik hier.
– ‘Ach, het is een fase.’ (of: Hoe jouw verwachtingen je opvoeding in de weg kunnen zitten.)’. Klik hier.
Klik hier voor meer waardevolle OpvoedTips, o.a. over (leren) luisteren, eten en slapen.

Voor dit artikel heeft Joyce de volgende referenties gebruikt:
– Sanders, Markie-Dadds, Turner (2009). Positief opvoeden: Triple P International Pty. Ltd: Australia.
– Woolfson (2001). De pientere kleuter: Ontdek en stimuleer de ontwikkeling van uw kind tussen het derde en vijfde levensjaar. Uitgeverij Cantecleer: Baarn.
– Marx,  Westpalm van Hoorn & Molenaar (2007). Je peuter. Uitgeverij Het Spectrum: Houten.

logo_akse_coaching_klein_nieuwGa (terug) naar de website van Akse Coaching: http://www.aksecoaching.nl. 

2 gedachtes over “‘Help, mama gaat weg…!?’ (over: hoe je afscheid nemen gemakkelijker maakt voor jou én je kind; 1-6 jaar)

  1. Pingback: Top 3 voor een goed afscheid - Pedagoog-Ik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s