Je kind straf geven: Hoe het niet moet…

kind_achter_behangAls vader of moeder houden we allemaal zielsveel van onze kinderen. Ze zijn de liefste, schattigste en mooiste kinderen van de hele wereld en we kunnen ons haast niet meer voorstellen hoe ons leven zonder hen was. En we willen hen ook voor geen goud missen! En toch, ondanks al deze positieve gevoelens kunnen we ze soms wel achter het behang plakken. Ze kunnen dan zo vervelend zijn dat er niks anders op zit dan om ze straf te geven.
In deze blog lees je 2 manieren, waarop veel ouders (onbewust) straf geven, maar waardoor ze het vervelende gedrag van hun kind alleen maar erger maken.

Alle ouders kunnen meerdere situaties noemen, waarin hun zoon/dochter negatieve gevoelens bij hen naar boven halen. Ik zal 3 voorbeelden geven:

– Je dochter vraagt voor de 10e keer of de televisie aan mag. Ze blijft zeuren en vragen, je probeert rustig te blijven, maar dan gooit ze ineens die ene dure vaas om…

– Je zoon maakt sinds een paar dagen dat ene irritante geluid. Hij weet dat je het vervelend vindt, want je hebt ‘m al een paar keer gevraagd om ermee te stoppen. Alleen hij stopt niet. Het lijkt er zelfs op dat hij dat geluid alleen maar maakt om je op de kast te krijgen…

– Je brengt je dochter naar bed en steeds als je haar lekker wil instoppen, schopt ze het dekbed af. Je wil natuurlijk niet dat ze het ’s nachts koud heeft, dus leg je het dekbed weer terug, en nog een keer… Je dochter vindt het wel een leuk spelletje, maar jij voelt ondertussen de ergernis bij jezelf groeien…

We herkennen deze situaties allemaal en zelf kun je er vast nog wel een aantal aan toevoegen. Je merkt bij jezelf dat je ergernis gaandeweg groeit en dat je langzaamaan echt boos wordt. Je verliest je geduld en je hebt de vrouw_schreeut_het_uitneiging om je kind eens stevig vast te pakken of ‘door elkaar’ te schudden; het liefst schreeuw je het uit van frustratie. En je weet ook heel goed dat dat helemaal niet de bedoeling is. Je wil helemaal niet zo kwaad worden. Je weet dat je het anders moet aanpakken, anders sta je de volgende keer niet voor jezelf in.

 joyce_grijs_aanjou_1Luistert je kind niet goed genoeg? Eet of slaapt je kind niet goed en maak je je daar zorgen over? Of heb je een andere opvoedvraag, waar je graag een antwoord of oplossing voor wil?

⇒ Neem dan contact met me op.

Wil je eerst meer over mij en m’n bedrijf weten?
Lees dan hier meer over m’n achtergrond.


 

Eén van de oplossingen om met het vervelende gedrag van je kind om te gaan is straf geven. Veel ouders doen dat en dat is op zich ook geen probleem. Toch kan jouw reactie op het vervelende gedrag van je kind en de manier waarop je straf geeft er juist voor zorgen dat het vervelende gedrag niet stopt, sterker nog, het vervelende gedrag kan er zelfs door toenemen. En dat laatste is al helemaal niet je bedoeling!
Het maakt voor dit specifieke onderwerp overigens niet uit wat je precies voor een straf geeft; dus of je je kind nou in de hoek of op de ‘naughty chair’ zet, speelgoed afpakt of zonder verhaaltje naar bed laat gaan, is voor nu niet belangrijk. Het gaat hier wél om de manier waarop je straf geeft.

De eerste valkuil is dat je jezelf zo boos laat worden, dat je straf geeft als allerlaatste redmiddel. Ouders kunnen soms heel heftig reageren op vervelend gedrag van hun kind. Ze laten het gedrag eerst een hele tijd doorgaan kind_op_naugthy_chairzonder dat ze er iets van zeggen. Ze ergeren zich in de tussentijd wel groen en geel, maar ze grijpen niet in. De ergernis stapelt zich op, waardoor de eerste reactie, die ze uiteindelijk op het vervelende gedrag van hun kind geven, veel te heftig is. Je kind zal van jouw reactie schrikken en er op z’n minst verontwaardigd door zijn. Hij zal je reactie ook oneerlijk vinden. Door jouw heftige reactie leert je kind wel dat het iets fout gedaan heeft, maar het leert niet precies wat fout was en/of wat het de volgende keer anders moet doen. Je kind denkt waarschijnlijk: ‘Ik was toch een hele tijd leuk aan het spelen?’ of ‘Net vond je het toch nog wel goed dat ik dat deed?’.

De tweede valkuil is dat je jezelf zo boos laat worden, dat je de straf geeft als je ‘witheet van woede’ bent. Het gaat dan om de keren dat je het gevoel hebt dat je kind echt het bloed onder je nagels vandaan haalt. Je kind is in jouw ogen ontzettend vervelend bezig en jij hebt er al alles aan gedaan om je kind op andere gedachten te brengen, alleen gaat je kind maar door.

Het is niet erg om eens een keer goed boos te worden op je kind. Je mag best laten merken dat je grens bereikt is. Alleen is er natuurlijk een verschil tussen ‘functioneel of gecontroleerd boos zijn’ en ‘blind van woede zijn’. In het eerste geval kun je jezelf nog heel goed beheersen en heb je jezelf in de hand; je laat zien en merken dat je het niet eens bent met wat je kind doet.


joyce_rosegrijs_staand_c

Wil je graag een thema-avond over opvoeden bijwonen?
Kijk dan in Joyce’ online Agenda voor een workshop, lezing of OpvoedParty bij jouw in de buurt.

Wil je Joyce graag uitnodigen om een thema-avond over opvoeden te geven?
Kijk dan hier voor mogelijke thema’s en/of neem contact met haar op.In het tweede geval sta je haast niet meer voor jezelf in: je laat je zo boos maken dat je echt bijna blind van woede bent.
Het kost dan ontzettend veel moeite om jezelf nog te kunnen beheersen. In deze situatie en met deze moeder_dochter_boos_vingerheftige gevoelens kun je je kind onbedoeld veel pijn doen.

Als je merkt dat dit laatste vaker gebeurt, vraag dan om hulp en roep een deskundige in. Deze gevoelens en jouw heftige reactie kunnen voorkómen worden; er is echt wat aan te doen. Vergis je niet: dit komt vaker voor dan je denkt. Je zult alleen niet zo snel van andere ouders horen dat ook zij daar last van hebben. Je kunt je voorstellen dat ouders zich schamen voor zulk soort heftige reacties, waar ze achteraf veel spijt van hebben.

In deze situaties is het belangrijk om je te realiseren dat je kind eigenlijk niet leert wat hij verkeerd gedaan heeft. Je kind zal wel even stoppen waar hij mee bezig was, maar stopt eerder uit schrik of angst voor jou dan dat het echt geleerd heeft welk gedrag hij niet meer mag laten zien of wat precies jouw probleem was. Geef daarom ook op tijd aan wat je precies vervelend vindt aan het gedrag van je kind. Laat het gedrag niet maar doorgaan in de hoop dat het vanzelf stopt. Geef je kind de kans om er mee te stoppen en om naar je te luisteren. Geef ook duidelijk aan wat je kind wel / anders kan doen.

Naast de valkuilen, waarmee je vervelend gedrag van je kind alleen maar verergert, zijn er ook manieren waarmee je kunt voorkomen dat je kind lastig gedrag laat zien.
Lees over die aspecten in een van m’n voorgaande blogs (klik hier voor het artikel ‘Ik zeg het nou nog één keer…?’ of: Hoe voorkom ik dat mijn kind niet naar me luistert?). 

mamma_kinderen_op_kop

Er bestaan gelukkig goede manieren om de kans vele malen te verkleinen dat je kind lastig gedrag vertoont. Daarnaast zijn er ook goede manieren waarop je je kind straf kunt geven; een manier die minder heftig is voor jou en je kind en waar je kind iets van leert. Als je dit toepast, voorkom je dat je te lang wacht met het corrigeren van je kind en je voorkomt dat je straf geeft op het moment dat je witheet van woede bent.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Kom dan naar één van m’n workshops, bijv. over ‘leren luisteren’ of ‘positief opvoeden’.
Klik hier wanneer de volgende workshop gepland staat.

En dan nu jouw reactie en ideeën over dit onderwerp: Herken je één van deze valkuilen? Hoe ga je ermee om? Durf je voorbeelden te geven uit jouw thuissituatie? Heb je misschien andere valkuilen waar jij soms intrapt en waardoor het vervelende gedrag van je kind alleen maar erger lijkt te worden? Zet je reactie hieronder of op de Facebook-pagina van Akse Coaching.

Deze blog is een tweeluik over het onderwerp ‘straf geven’. In m’n volgende blog ga ik verder over dit onderwerp en lees je er meer over.

Wil je reageren op dit artikel?
Ga dan naar m’n Facebook-pagina en laat daar een bericht achter.


Wil jij ook Joyce’ waardevolle opvoedtips ontvangen? tip_gezinHelemaal gratis en vrijblijvend. Klik dan hier.

Cadeau: Kort na je aanmelding van het e-zine ontvang je Joyce’ E-book ‘Nóg meer genieten van je kind – 5 x 5 OpvoedTips’ als cadeau. Dat is dus ook helemaal gratis en vrijblijvend. Je leest er hier meer over.


Ik hoop van harte dat je met deze informatie op een goede manier thuis aan de slag kunt.

Heb je hier vragen over, wil je meer weten over dit thema of heb je een andere opvoedvraag? Neem dan contact met me op. Je vindt m’n contactgegevens hieronder.
joyce_rosegrijs_staand_c

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

http://www.aksecoaching.nl | info@aksecoaching.nl

© 2014-2019. Joyce Akse/Akse Coaching, alle rechten voorbehouden.

Geschreven door Joyce Akse van ‘Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies’.

Klik hier voor je dagelijkse portie OpvoedInspiratie op Facebook.

Referentie(s): 
Dit artikel is o.a. gebaseerd op informatie uit ‘Sanders, Markie-Dadds, & Turner. (2009). Positief opvoeden: Triple P – Voor iedere ouder. Triple P International: Milton.

Klik hier voor m’n andere opvoedtips, bijv. over (niet) willen luisteren, slapen of eten ed.

logo_akse_coaching_klein_nieuw


Ga (terug) naar de
website van Akse Coaching: http://www.aksecoaching.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s