Ruim nou toch eens op! (of: 9 simpele stappen om je kind te leren opruimen)

Deze blog gaat o.a. over hoe je je kind(eren) al vanaf een jonge leeftijd leert om op te ruimen. Je leest hoe je dat op een leuke manier voor elkaar krijgt en voor welke valkuilen je moet opletten. Helemaal onderaan vind je zelfs nog een handige bonustip!

RUIM NOU TOCH EENS OP!
opruimen_kinderenSinds je kinderen hebt, lijkt het nooit meer echt opgeruimd te zijn in huis; overal ligt wel wat. En als je kinderen aan het spelen zijn, is het helemaal alsof er een bom ontploft is. Pas als je kinderen in bed liggen, komen de ‘kaboutertjes’ langs. En dat ben jij, evt. samen met je partner… 😉

Het hoeft natuurlijk niet altijd en overal spic en span te zijn in huis, maar het zou toch leuk zijn als je spontaan mensen kunt uitnodigen om een kopje koffie bij je te drinken of als je huis er opgeruimd(er) uitzag als er bezoek kwam zonder dat je je schaamt voor alle rondslingerend speelgoed. Maar hoe krijg je dat voor elkaar met kinderen in huis…?

Kinderen vinden het soms zelfs ronduit vervelend om op te moeten ruimen. Ze zijn net lekker bezig en ineens zegt mamma of pappa dat ze daarmee moeten ophouden en moeten gaan opruimen. Helemaal niet leuk!
Dus: opruimen…? Ho maar.

Kan dat nou niet anders…?
Gelukkig is het antwoord: ja!

Alle kinderen kunnen leren om hun eigen speelgoed en eigen spullen zelf op te ruimen. Als ze 2-4 jaar zijn, hebben ze er natuurlijk nog wat hulp bij nodig, maar daarna kunnen ze dat in principe heel goed zelf. Je leest hieronder hoe je dat kunt aanpakken en je je kind op een positieve manier leert opruimen.

opruimen_speelgoed11. Begin met opruimen op een plek waar de meeste gezinsleden last hebben van niet opgeruimde spullen. Dat is meestal in de woonkamer, maar dat kan ook de keuken zijn of net een andere ruimte waar de kinderen veel spelen en waar andere gezinsleden ook regelmatig moeten zijn.

2. Laat zelf zien hoe ‘opruimen’ in z’n werk gaat.
Vertel wat je doet als je aan het opruimen bent. Dat kan op het moment zijn dat je je eigen spullen opruimt of op het moment dat je speelgoed van je kinderen opruimt. Wacht dus niet met opruimen tot je kinderen in bed liggen, maar doe het als ze erbij zijn.
Ga er ook niet van uit dat je kind al weet hoe het moet opruimen, ook al heb je het voor je eigen gevoel al heel vaak voorgedaan.

3. Geef aan wanneer jij vindt dat er opgeruimd moet worden. Dat kan een vast moment op de dag zijn, bijv. vlak voor het eten (tussendoortje, lunch, avondeten) of voor het slapengaan. Maar je kunt ook andere regels aanhouden, zoals ‘eerst opruimen voordat je met iets nieuws begint’ of ‘voordat je op je slaapkamer gaat spelen, ruim je eerst je speelgoed in de woonkamer op’.

4. Bij opruimen is het belangrijk om de regel ‘zeg wat je doet, doe wat je zegt’ te gebruiken. Als je graag wil dat je zoon/dochter voor het eten opruimt, dan geef je een paar minuten voordat jullie gaan eten aan dat het bijna tijd is om te stoppen met spelen en om te gaan opruimen. Het is belangrijk om dat vooraf aan te kondigen en voor te bereiden. Geef hem/haar nog 5 minuten om verder te kunnen spelen. Zeg dan: ‘We gaan zo meteen eten. Je kunt nu nog even doorspelen, maar over 5 minuten is het tijd om op te ruimen.’
Je kunt bij één minuut voordat de tijd om is nog een keer herhalen dat hij/zij nog één minuut heeft om te spelen en zo moet opruimen.

5. Zodra de 5 minuten om zijn, zeg je tegen je kind: ‘De 5 minuten zijn om. Het is nu tijd om op te ruimen.’ Het is goed om je kind dan meteen op gang te helpen. Dat doe je door hem specifieke aanwijzingen te geven. Geef bijvoorbeeld aan waar je kind mee kan beginnen: ‘Begin maar met alle blokken in de doos te leggen’, of ‘leg alle puzzels / boeken in de kast’ etc.
Noem deze punten één voor één; dus zodra alle blokken in de doos zitten, zeg je waar de puzzels horen.

opruimen_speelgoed46. Maak het je kind gemakkelijk en zorg dat er een vaste plek is waar het speelgoed (in) opgeruimd wordt. Dat kunnen bijv. dozen, plastic boxen of een specifieke kast zijn. Voor jonge kinderen is het leuk om op een doos of plastic box plaatjes te plakken wat er in moet; oudere kinderen kunnen letters op de doos/box plakken/schrijven. Dat kun je natuurlijk allemaal samen voorbereiden, zodat je kind nog beter begrijpt wat de bedoeling is.
Je kunt uiteraard zelf je eigen systeem bedenken; zo lang je kind het maar begrijpt en duidelijk weet wat de bedoeling is.

7. Wacht steeds even af om te zien of je kind aan de slag gaat (5-10 sec.). Mocht dat niet het geval zijn, geef dan nog eens rustig en specifiek aan waar hij/zij mee kan beginnen. Spoor dan ook aan door dingen te zeggen als ‘laat mij eens zien hoe goed jij kunt opruimen’ of ‘ik weet zeker dat jij heel goed kunt opruimen’.

8. Denk er aan om je kind een complimentje te geven als hij/zij goed meewerkt. Dat stimuleert namelijk nog meer om verder te gaan met opruimen. Tussendoor kun je dan zeggen ‘wat ben jij goed aan het opruimen’, ‘wat zullen we nu snel klaar zijn, dan kunnen we zo meteen al gaan/naar…’. Als het opruimen helemaal klaar is, kun je zeggen ‘wat heb je de stiften netjes opgeruimd’, ‘wat goed van je dat je alle auto’s helemaal zelf in de doos hebt gedaan’ etc.

9. Maak je kind deelgenoot van opruimen.
Bouw het opruimen voor je kind(eren) langzaam uit en laat hem/haar steeds een beetje meer meehelpen.

Wat zijn mogelijke valkuilen bij het (leren) opruimen?
opruimen_jongen– Je kind ziet heel goed wat jij doet. Als je zelf spullen laat liggen en niet opruimt, dan zal je kind dat ook (nalaten te) doen. Als je zelf regelmatig je eigen spullen opruimt, dan leert je kind dat dat de normale gang van zaken is, het hoort erbij en dan zal je kind dat ook eerder overnemen. Verwacht hier natuurlijk geen wonderen van, want weten dat iets erbij hoort, betekent nog niet dat je kind dat helemaal uit zichzelf zal doen.
– Maak het opruimen niet te moeilijk voor je kind. Als je kind nog klein is, heeft het geen zin om hem/haar iets op te laten ruimen wat bijv. vrij hoog in een kast moet of erg groot/zwaar is. Houd rekening met wat je kind redelijkerwijs wel/niet kan opruimen.
– Opmerkingen als ‘ruim al je spullen op’ zijn voor volwassenen opdrachten die goed te begrijpen zijn. Voor kinderen is een dergelijke uitspraak echter heel algemeen en vaag. Specifieke aanwijzingen werken beter omdat je kind beter weet wat de bedoeling is en zetten je kind daardoor eerder aan tot meewerken.
– Als je als ouder steeds het speelgoed van je kind blijft opruimen, dan is er voor je kind geen noodzaak om zelf op te ruimen. Mamma of pappa doet het toch wel…

BONUSTIP:
Zet de gedragskaart in voor iedere keer dat je zoon/dochter netjes zijn/haar speelgoed heeft opgeruimd. Dat helpt zeker om de motivatie van je zoon/dochter te vergroten.
Bestel de gedragskaart nu via de online opvoedwinkel van Akse Coaching.

En dan nu jouw reactie en ideeën:
Ruimen jouw kinderen hun speelgoed zelf op of hebben jullie ook ‘opruimkabouters’ in huis? Wat doe jij om je kind op te laten ruimen? En wat doe je als je kind ondanks jouw inspanningen toch niet wil opruimen? Met welke tips wil je het liefst meteen aan de slag?
Zet je reactie onder dit bericht.

Met vriendelijke groet,
Joyce Akse

Couple giving two young children piggyback rides smiling

P.s.: Wil je als eerste m’n praktische opvoedtips ontvangen? Ga dan naar www.aksecoaching.nl en meld je nu aan voor m’n e-zine, boordevol opvoedtips en ontvang dan ook meteen m’n GRATIS Mini E-book ‘5×5 OpvoedTips – Nóg meer genieten van opvoeden’. In dit e-boek lees je opvoedtips over slapen, eten, ouderschap, luisteren en samen een band opbouwen. Zowel m’n e-zine als e-boek zijn helemaal gratis én vrijblijvend.

Dr. Joyce Akse helpt ouders om (nóg) meer van hun kinderen te genieten. Het is als ouder ontzettend moeilijk om steeds consequent, geduldig en begripvol te zijn; voor je het weet ben je wéér aan het zeuren, dreigen of schreeuwen. Joyce heeft jarenlang bestudeerd hoe ouders en kinderen het beste tot hun recht komen en op welke manieren opvoeding effectief is én positief werkt. Kijk op haar website www.aksecoaching.nl voor meer informatie en/of meld je aan voor haar GRATIS Mini E-book. 

© 2014-2015. Joyce Akse/Akse Coaching, alle rechten voorbehouden. Geschreven door Joyce Akse van Akse Coaching – Opvoedcoaching & Opvoedadvies.

logo_akse_coaching_klein_nieuwGa nu (terug) naar http://www.aksecoaching.nl.

Een gedachte over “Ruim nou toch eens op! (of: 9 simpele stappen om je kind te leren opruimen)

  1. Pingback: ‘Zit nou toch NIET stil!’ – Over: Hoe je je kind stimuleert om meer te bewegen. | Akse Coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s